DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Dicle Üniversitesi Ortez-Protez Merkezi, trafik kazalarında yaralanan ve mayına basarak bacaklarını kaybeden vatandaşların umut kapısı oldu.
Dicle Üniversitesi ve merkezi Amerika'da bulunan Physicians For Peace (Barış için Doktorlar) Vakfı'nın işbirliğiyle kurulan protez merkezine mayına basarak veya trafik kazası sonucu bacağını kaybeden vatandaşlar başvurdu. Merkezde sadece 12 ülkede kullanılmaya başlayan bilgisayar destekli cihazlarla hizmet veriliyor. Ortez-Protez Merkezi Teknik Sorumlusu Sağlık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, "Physicians For Peace'nin desteği ile Diyarbakır'da 2001 yılında krulan ortez protez merkezinde şu ana kadar yaklaşık 500 kişiye hizmet verdik. İlk kurulduğu yıllarda 2001 ile 2002 yıllarında genellikle mayın mağdurları başvuruyordu, fakat şu an bir trafik kazası veya değişik iş kazalarında protez ihtiyacı duyulan hastalarada hizmet veriyoruz. Biz sadece bölgeye değil aynı zamanda komşu ülkelere de hizmet vermekteyiz, Irak'tan da hasta gelmektedir. Aynı zamanda İstanbul'dan da hastamız geliyor. Burada asıl amacımız insanlara daha rahat bir yaşam sürmeleri için yardım etmektir" dedi.
1999 yılındaki Gölcük depreminde sağ bacağını kaybeden Gözde Çakır, "Ben Gölcük depreminde enkaz altında kaldım. Beni çıkartmaya çalışırlarken sağ bacağım koptu. Kendime geldiğimde sağ bacağım yoktu. Küçük yaştan itibaren Dicle Üniversitesi sayesinde protez taktık ve şu an gayet mutluyum. Yeni protez bacak takılması için ölçülerim alındı, mutluyum" diye konuştu.
Doğuştan 1 bacağı kısa olan ve bu nedenle protez takmak zorunda kalan Serap Uçar ise, "Doğuştan benim bir bacağım kısaydı. Dicle Üniversitesi sayesinde bu bacağıma ek olarak protez takıldı. Şu an gayet mutluyum ve istediğim gibi yürüyebiliyorum" şeklinde konuştu.
Türkiye'de sadece 2 ilde bulunan elektronik protez cihazı için Amerika'dan gelen John Burger ise protez merkezinde görevli bulunan elemanlara bir hafta boyunca gönüllü bir şekilde kurs vereceği öğrenildi.