Medimagazin logo

Devlet hastaneleri kapanıyor mu?

Sağlıkta kamu ve özel ortaklığı, şehir hastanelerinin önünü açacak kanun tasarısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı.
Kaynak: TRT HABER
Devlet hastaneleri kapanıyor mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bu yeni kanun neleri getiriyor? AK Parti Adana milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç, TRT Haber’e konuk oldu ve soruları cevapladı.

KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI NE DEMEK?
Kamu özel işbirliği modeli, yap-kirala-devret mantığıyla işleyecek bir sistem. Yatırımı, özel ve kamunun ortak planlaması gerekiyor.

Yatırım, risk ve maliyetlerinin özel firmalar tarafından karşılanması, işletmenin kamu tarafından yapılıp belli bir süre özel sektöre bedel ödenmesi esasına dayanıyor. Bu süre 25 yıl.

Hastanenin nereye yapılacağına, nasıl olacağına, proje aşamasına, Sağlık Bakanlığı karar verecek ve ihaleye çıkılacak.

İhaleye kazanan firmanın Bakanlığın projesine uygun bir şekilde hastaneyi kurması gerekiyor.

İşletmesi kamu tarafından yapılan hastane için şirkete 25 yıllığına Sağlık Bakanlığı kira ödeyecek.

25 yıl sonra hastane kamuya devredilecek. Bu süre içerisindeki hastane maliyetleri özel sektöre ait.

ŞEHİR HASTANELERİ PROJESİ NE DURUMDA?
Şehir hastanelerinin yapımının yeni çıkan bu kanunla birlikte hızlanması bekleniyor. Bir çok ilde olan proje ile vatandaşların her türlü sağlık hizmetlerini alacağı geniş kompleksler kurulması amaçlanıyor.

Bu hastaneler sağlık kampüsleri gibi hizmet verecek. İllerde belirlenen alanlara yapılacak hastaneler vatandaşlara daha hızlı ve zahmetsiz hizmet vermeyi hedefliyor

DEVLET HASTANELERİ KAPANIYOR MU?
AK Parti Adana milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç, devlet hastanelerinin tamamen özelleştirileceği iddialarına da değindi.

Erdinç, “Yıllardır söylenen iddialar bunlar. Şehir hastanelerin yapılmasından anlaşılıyor ki devletin sağlık sektöründen elinden çıkarması iddiaları doğru değil. Ayrıca kamu-özel ortaklığında, hizmet yine kamu eliyle verilecek. Asıl amaç 20-25 yıl içerisinde yapılacak işlerin, 3-5 sene gibi kısa sürelerde yapılmasını sağlamaktır.” dedi.

devlet
hastaneleri
kapanıyor
mu?
Yorum (6)
tamer
devlet hastanelerinin laboratuarları, tüm röntgen-tomografi-MR ları,sekreterleri,güvenlik elemanları,temizlik elemanları,yemek elemanları-bilgi işlem elemanları zaten 4-5 yıldır satıldı....en son başhekim,muavinleri de sözleşmeye geçti. 1000 kişilik hastanede 100 dr, 100 civarı hemşire memur kadrolu..yani %50 i zaten satılmış..
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Evet, devlet hastaneleri birer birer kapanıyor, çünkü onlar artık eğiticisi-araştırmacısı olmayan,bir üniversitenin afiliye(evlatlık) eğitim ve araştırma hastanesi oluyor.Kısa bir süre sonrası il merkezlerinde devlet hastanesi kalmayacak.
0
Cevapla
A.K.
Arkadaşlar bir 25 yıl daha iktidarı hedefliyorlar...
0
Cevapla
Yahya
"Sağlıkta yeniden yapılanma" adı altında yürütülrn Bu projeler 1992-1993 yılında dönemin Sağlık Bakanı Rahmetli Yıldırım Aktuna döneminde, müsteşar yardımcısı Dr. Serdar Savaşın başlatıp"Sağlıkta Mega Proje" adı altında planlanladığı, bakanlar kurulundan geçip, meclise sunulan ve sonrada rafa kaldırılan projelerin yüzde yüz kopyesinde başka bir şey değildir... İsteyen o yıllardaki gazelere bakabilir. Köşe yazarları sanki bu günü anlatıyorlar gibi konuyu ele almış, dönemin bakanını öve öve bitirememişlerdi... Yani "yapanın değil, yiyenin övündüğü bir dünyada" yaşıyoruz maalesef.
0
Cevapla
aydin sinal
kapatmak degil isim degistiriyorlar,tip fakültesi oldular veya olmak üzereler,Nigde devlet hst.tip fakültesi olmak icin müreceat etti.yeni hocalara duyururum,
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir