Medimagazin logo

Dernek Başkanından radyologa tepki: Hastaları boş yere umutlandırmayın

Bir radyologun mikrodalga ablasyon yöntemiyle pankreastaki tümörü yakarak yok ettiğini açıklamasına Dernekten tepki geldi.
Dernek Başkanından radyologa tepki: Hastaları boş yere umutlandırmayın
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Adana’da çalışan radyoloji uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Purbager'in, mikrodalga ablasyon yöntemiyle pankreastaki tümörü yakarak yok ettiğini açıklamasıyla ilgili Türk Girişimsel Radyoloji Derneği’nden açıklama geldi.

 
Tümör tedavisinin başta cerrahi ve onkolojik tedavi yöntemleri olmak üzere birçok bilim dalını ilgilendirdiği belirtilen açıklamada “Bununla birlikte medikal alandaki gelişmeler yeni tedavi yöntemlerinin tümör tedavisinde etkin olarak kullanımını sağlamıştır. Girişimsel Radyoloji bu konuda en hızlı gelişen alanlardan biridir. Hastaya açık cerrahi uygulamadan küçük bir kesiden yapılan termal tedavi yöntemleri, bu alanda yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bunların arasında en yoğun kullanılanı radyofrekans ablasyon’dur  (RFA). RFA dışında mikrodalga, laser ablasyon yöntemleri, yüksek yoğunluklu odaklı ultrasonografi, kriyoablasyon gibi yöntemler bu amaçla kullanılmaktadır.” denildi.
 

Türk Girişimsel Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Okan Akhan tarafından yapılan açıklamada termal tedavi yöntemlerinin karaciğer, kemik, böbrek ve akciğer tümörleri gibi seçilmiş hasta grublarında uygulandığı vurgulanırken “Bu tedavi yöntemleri erken evre tümörlerin tedavisinde cerrahinin alternatifi olabilir. Ancak birçok hastada diğer tedavi yöntemlerine katkı sağlamak amacı ile uygulanmaktadır. İleri dönemdeki hastaların bazılarında kesin tedavi için değil hastanın ağrı, kanama gibi şikâyetlerini azaltmak ve kalan yaşamının kalitesini arttırmak için bu işlemler yapılabilir” denildi.

 

Prof.Dr.Akhan pankreas tümörlerinde az sayıda çalışmada RFA ve mikrodalga ablasyon ile tedavi yapıldığını belirterek “Bu çalışmalarda tedavinin hastalığı tümüyle ortadan kaldırmadığı, hastaların şikâyetlerini azalttığı bildirilmiştir. Tedavinin uzun dönem sonuçları kesin değildirAyrıca mikrodalga ablasyonu birçok hastada yarar sağlayacak bir yöntem iken sonuçlarının gereğinden daha abartılı gösterilmesi, bu tedavi yöntemine olan güveni de sarsacak sonuçlara yol açmaktadırBasında çıkan haber toplumu yanlış bilgilendirmekte ve boş yere umutlandırmaktadır. Bu tedavinin ne amaçla yapıldığı net olarak açıklanmamakta ve hastalığın kesin olarak ortadan kalktığı izlenimi verilmektedir. Bu etik ve ahlaki açıdan doğru bir yaklaşım değildir. Bu yanlış yaklaşım birçok hastanın yanlış umutlara kapılarak doğru planlanmış tedavi yöntemlerinden uzaklaşmalarına yol açabilir. Bu nedenle bu açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur” dedi.

 

İŞTE O HABER:

 

Radyologlar sadece teşhis değil, tedavi de yapıyor

dernek
başkanından
radyologa
tepki:
hastaları
boş
yere
umutlandırmayın
Yorum (2)
çiğdem gül
burada hastaları boş yere umutlandırmayın yazıyo, bu tedaviyi uygulatan bir iki kişi hastalıktan bu yöntemle kurtulduklarını söylüyo kime neye inanalım şimdi biz?
10
Cevapla
Meho
@çiğdem gül imkan varsa elimizden geleni yapacağız. umutsuz konuşan insanlardan uzak duracağız biz hasta yakınlarına umut lazımlen yok o boşuna yok bu boşuna, nereden biliyorlar, allah bilir, çabamızı görüp iyilik verir n biliyorlar. herkeste aynı olmaz ki. yeter ya zaten psikolojik olarak alt üstüz
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir