Medimagazin logo

Dekandan sonra başhekimlik de açıklama yaptı: Performanstan en çok yararlanan asistanlar oldu

Uzmanlık eğitimlerinin yetersiz olduğunu, klinikte hastalarla yalnız bırakıldıklarını dile getiren asistanlar, sağlık raporu alarak “iş bıraktılar”
Kaynak: MEDİMAGAZİN - Helin AYGÜN
Dekandan sonra başhekimlik de açıklama yaptı: Performanstan en çok yararlanan asistanlar oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fuat Gürkan, asistanların iş bırakma eylemi ile ilgili Medimagazin’e bilgi verdi. Gürkan, asistanların 10’ar günlük üst üste rapor aldıklarını, raporları incelediklerini belirterek, “13 kişinin aynı anda rahatsızlanması hayatın akışına aykırı olduğu için inceleme başlattık.” diye konuştu.

 

ASİSTANLARIN İDDİALARI İÇİN TIKLAYINIZ

 

Dekan Gürkan, asistanların sözü edilen sıkıntıları iletişim yolları açık olmasına rağmen kendilerine iletmediklerini kaydetti. Fakültede asistanlarla ilgili komisyonlar olduğu halde, asistanların böyle bir yol tercih ettiklerini dile getiren Gürkan, “Yaptıkları açıklamada dile getirilen hususları da inceleyeceğiz. Hem asistanlarımızın hem de öğretim üyelerimizin huzur içinde görevlerine devam etmelerini istiyoruz. Tabii ki hastaların da mağdur olmaması gerekiyor. Şu anda öğretim üyelerimiz görevi üstlendiler, nöbet tutuyorlar. Klinikte hiçbir sıkıntı yok. Asistanların aldıkları raporların yasal olup olmadığı konusunda da inceleme yapılıyor.” dedi.

 

Asistan başına 4 yatak düşüyor

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimliği de konuya ilişkin Medimagazin'e bir açıklama gönderdi. Açıklamada, toplam 13 asistan bulunan anabilim dalında, asistan başına düşen ortalama yatak sayısının maksimum 4 olduğu, bunun makul bir oran olduğu belirtilerek, asistanların yeterli sayıda hastaya sağlık hizmeti sunmalarının eğitimleri açısından da bir avantaj olduğu vurgulandı.

 

Dicle Üniversitesi hastanelerinin 1300 yataklı bölgenin en büyük referans hastanesi olduğu belirtilen açıklamada, hastaneye gelen nöroloji hastalarının sayısının fazlalığından dolayı Nöroloji Ana Bilim Dalındaki mevcut yatak sayılarının yetersiz kaldığı ve başka kliniklere hasta yatırılmak zorunda kalındığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

“Zira bir klinikte yatak olmadığı zaman hastaların geri çevrilmemesi, gerekiyorsa başka kliniklerdeki boş yataklara yatırılmasına dair Bakanlık genelgesi vardır. Nöroloji kliniğinde daha önce mevcut olan 8 yataklı ikinci basamak yoğun bakım yerine, üçüncü basamak yeni bir yoğun bakım inşa edilmiştir. Yapılan bu düzenleme hasta mağduriyetini gidermeye yöneliktir.  Halen Nöroloji Anabilim Dalında aynı katta bulunan biri yoğun bakım (21 yatak), diğeri klinik (24 yatak) olmak üzere toplamda 45 yatak bulunmaktadır.”

 

Döner sermaye payları yüzde 300 arttı

Açıklamada, asistanların döner sermayeden aldıkları payın da arttığına dikkat çekilerek, “Hastanemizde performans sistemine geçilmesinden sonra bu sistemden en çok yararlandırılan sağlık çalışanları asistanlar olmuştur. Daha önce taban üzerinden ücretlendirme yapılırken aldıkları ücret 600-650 TL iken; performans sistemine geçildikten sonra bahse konu klinikte asistan performansı tavan barajına ulaşmış (yüzde 300) ve 1600 TL’yi aşmıştır.” denildi.

dicle
tıp
dekanı:
hem
raporları
hem
asistanların
iddialarını
inceliyoruz
Yorum (45)
Murat Çelik'ten
Adam gibi eğitim vermezseniz döner dolaşır nöbet başınıza patlar. Asistanlarınıza önce meslektaş, sonra insan gibi davranmayı öğrenirsiniz umarım. Eminim nöbet tuttuğunuzda yoktur. İcapcı olarak idare ediyorsunuzdur. Asistan icapcı kalsak dese ortalığı yıkarsınız ama. emek sömürüsü yapıpta karşılığını eğitim olarak vermeyen bu uzmanların aldıkları eğitim paraları haram olsun. Bunu bilipte kïlını kıpırdatmayanlardanda hesap sorulacak elbet.
0
Cevapla
Berk Akın
Yetmez deyip evet diye bağırarak dolaştığınız o sıcak yaz günü tüm haklarınızın bittiğini bilmiyormuydunuz.Siz demediyseniz,başkaları sizin için,bunlar artık hak aramasınlar dedi ve artık sizin hakkınızı arama özgürlüğünüz yok.İşten atmasalar bari hostes kardeşlerimiz gibi sizi,ona dua edin.Eğitim görüp ne yapacaksınız.Yetkiyi alıyor musunuz bir süre ortalıkta gezindikten sonra,alıyorsunuz,daha ne istiyorsunuz.Saf mı yeni nesil nedir.
0
Cevapla
durmuş çınarlı
ihtisası aldıktan sonra gittiğiniz yerde öğrenirsiniz.
0
Cevapla
Dr. Orhan
Burada da? vay be? Siz gerçekten doktor olduğunuzdan emin misiniz? kan davalı bir haliniz var? Yahu nöbetçiyim ve haberleri, yorumları okudum, sonunda eee dedim, ne olmuş, sebep? Söylenenler hangi hastanede yok? İnsaf be kardeşim 13 kişiymişsiniz, biz sizin işleri 9 kişiyle yapıyoruz. Bizim yardımcı doçentlere birşey sormadan önce gidip kitap karıştırıyoruz, birşey unutsak, bilemesek dünyanın fırçasını yiyoruz, poliklinikte 70-80 hasta bakıyoruz. Asistanların çoğu sizden kötü durumda, ama sizin bu intikamınız ne ve kimden? Yönetmelikleri iyi okumamışsınız, muhtemel bir kısmınız atılacak; geriye kalanlar, o hocaların yüzüne nasıl bakacaksınız, birlikte çalışacaksınız? Ha gemileri yakmışsanız eyvallah, ama o zaman da bu hocaları neden günah keçisi yapıyorsunuz?? Camia küçük beyler, toplam 3bin kişiyiz, ve ben size hiçbir yerde hoş bakılmayacağını iyi biliyorum, TUSda Ankara'yı yazın gelin, nefes almadan çalışmak nedir bir görün? Ha bir de Dicle'deki durumunuzu bilmesem, belki bunlara inanırdım. Ey medimagazin, savunacaksan gel bizleri savun, kendi memleketinin hastalarına bakmayan ucuz kahramanları değil. Ben de hoca olsam nöbet tutmak istemezdim.
0
Cevapla
Batuhan Güney
Hocalar asistanları ezmeye alışmış, bu yeni de değil, TUS olmadığı 1987 yılları öncesinde hocanın çantasını taşıyan, 1 dediğini iki etmeyen, tabir caizse altını temizleyenler ancak asistan kadrosu alabiliyordu. 1987'de TUS uygulanınca artık herkes o kadrolara hakkıyla çalışarak girmeye başladı.Lakin hocalar bunu algılayamadı ve günümüzde de algılamış değil. O yüzden eski tas eski hamam geleneğini sürdürmeye çalışıyorlar. Tıp fakültesinde veya eğitim araştırma hastanesindeki öğretim üyesinin birinci görevi eğitimdir. Ünvanı dahi Öğr.Üyesi Prof. Dr. .... diye başlar. Hasta bakmak ikinci plandadır. Dolayısıyla Dicle Tıp'taki Nöroloji hocaları da keşke ilk görevlerinin eğitim olduklarının farkına varmış olsalardı, Performansın (Para) hasta bakmaktan dahi sonra yani üçüncü -dördüncü kısımda geldiklerini idrak edebilselerdi. Ama bu sadece Dicle'de değil heryerde, hocalar "eğitim" i bir kenara atmış , para peşine üşüşmüş haldeler (nadir de olsa bunu yapmayanlar da tabiidir). Altını çizerek söylüyorum ve tekrarlıyorum asistan hekimler çalışarak hakederek kazanarak uzmanlıklarını elde ediyorlar TUS gibi bir sınavla geliyor, siz sayın hocalarımızın güzel hatrı yüzü suyu hürmetinize referans mektuplarınızla değil! Bu nedenle ya eğitim verecekseniz ya da vereceksiniz. Aksi halde para kazanmak isteyenler özel muayenehanelerine buyursun
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir