Danıştay, “çocuk immünolojisi ve alerji hastalıkları”nın eskiden olduğu gibi iki ayrı yan dal olarak düzenlenmesi gerektiğine karar verdi.
Danıştay Sekizinci Dairesi, ihdas edildiği dönemden bugüne kadar iki ayrı yan dal olan “çocuk immünolojisi” ile “çocuk alerjisi” disiplinlerinin, 18 Temmuz 2009 tarihli Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin Ek-3 sayılı çizelgesinde “Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları” olarak tek bir yan dal olarak yer alması ve Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun tıpta uzmanlık dallarının rotasyonlarını ve bu rotasyonların sürelerini belirleyen 21-22-23 Haziran 2010 tarihli kararının ilgili kısmının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin davayı karara bağladı. Danıştay Sekizinci Dairesinin 20 Aralık 2010 tarihli kararında, iki yan dalın birleştirilmesinde hukuka uyarlık görülmediği bildirildi.
Kararda, dava konusu edilen Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin Ek-3 sayılı çizelgesinin 12. satırında, daha önceki idari düzenlemelerde ayrı yan dallar olarak belirlenen çocuk immünolojisi ile çocuk alerjisi disiplinlerinin, “çocuk immünolojisi ve alerji hastalıkları” adı altında, çocuk sağlığı ve hastalıkları ana dalına bağlı 3 yıllık eğitim süresi olan bir yan dal olarak düzenlendiği kaydedildi.
Mevzuata 1961’de girdiler
Mahkeme, alerji disiplini ile immünoloji disiplinin ilk kez 1961 yılında yayımlanan Tababet İhtisas Tüzüğü ile mevzuata girdiğini ve bu Tüzük’te her iki disiplinin ana dal olmasa da ileri ihtisas alanı olarak düzenlendiğine dikkat çekti. 1962 yılında yayımlanan Tababet Uzmanlık Tüzüğünde immünoloji ve alerji disiplinlerinin belli uzmanlık alanlarının ardından devam edilebilen uzmanlık dalları olarak belirlendiği, 1973 yılında yayımlanan Tababet Uzmanlık Tüzüğü’nde, immünoloji disiplini ile alerji hastalıkları disiplininin yine farklı ana dallara bağlı yan dallar olarak düzenlendiği anımsatılan kararda, ilk kez çocuk immünolojisi disiplini ile çocuk alerjisi disiplininin de “çocuk immünolojisi” ile “çocuk alerjisi” adı altında eğitim sürelerinin ikişer yıl olan iki ayrı yan dal olarak çocuk sağlığı ve hastalıkları ana dalı bünyesinde düzenlendiği bildirildi. Mahkeme, 2002 yılında yayımlanan Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde “alerji hastalıkları” ve bunun yanında “immünoloji”nin ayrı yan dallar olarak düzenlendiğini, “çocuk immünolojisi” ile “çocuk alerjisi” yan dallarının varlığını koruduğunu ve bu iki yan dalın eğitim sürelerinin üçer yıla çıkarıldığını kaydetti.
Bilimsel gerekçelere dayanmıyor
İdarenin yetki sahibi olduğu alanlarda yapacağı düzenlemelerde, haklı bir neden olmadan yerleşik, istikrar kazanmış uygulamalarından ayrılmasının, sahip olduğu serbestiyi düzenli idare ilkesine ve bu ilkenin bağlı olduğu eşitlik ilkesine aykırı kullanması anlamına geleceğini vurgulayan Mahkeme, kamu yararını gerçekleştirecek bu düzenlemeyi gerektiren olguların somut olarak ortaya konulması gerektiğini bildirdi. Kararda, “Bu kapsamda, dava konusu uyuşmazlık temel hukuki ilkelerle birlikte ele alınınca, ülkemizdeki hukuki düzenlemeler çerçevesinde, 1973 yılında yayımlanan Tababet Uzmanlık Tüzüğünden bugüne kadar iki ayrı yan dal olarak belirlenen, eğitim süreleri üç yıla kadar çıkarılan çocuk immünolojisi ile çocuk alerjisi yan dallarının, çocuk immünolojisi ve alerji hastalıkları adı altında üç yıllık eğitim süresi olan tek bir yan dal olarak düzenlenmesine ilişkin değişikliğin, bu düzenlemeyi hukuka uygun kılacak bilimsel gerekçelere dayanması gerekmektedir” denildi.
Mahkeme, tıp gibi insan hayatına doğrudan etkisi olan bir alanda sağlık hizmetini sunacak uzmanların eğitim sürecine ilişkin olarak yapılan düzenlemenin, salt bu konuda idarenin yetkili olması ve takdir hakkına sahip bulunması gibi kavramlarla açıklanamayacağına, yeni düzenleme yapılmasını gerektiren bilimsel gerekçelerin ortaya konulması gerektiğine de dikkat çekti.
Danıştayın kararında, “çocuk immünolojisi ile çocuk alerjisi yan dallarının birleştirilmesini gerektirecek bir ihtiyacın, akademik gerekliliğin varlığını ortaya koyan verilerin veya bu yöndeki akademik çevrelerden alınmış bilimsel görüşlerin dikkate alınarak düzenleme yapıldığını gösterecek bilgi ve belgelerin sunulamadığı” ifade edildi.
Kararda, “İhdas edildiği dönemden bugüne kadar iki ayrı yan dal olarak düzenlenen çocuk immünolojisi ile çocuk alerjisi disiplinlerinin, çocuk immünolojisi ve alerji hastalıkları adı altında, 3 yıllık eğitim süresi olan tek bir yan dal olarak belirlenmesine ilişkin düzenlemeyi hukuki bir zemine oturtacak, idarenin takdir hakkını ve düzenleme yetkisini kamu yararı ve hizmet gerekleri uyarınca kullandığını ortaya koyacak bilimsel gerekçenin bulunmadığı anlaşıldığından, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin; Ek-3 sayılı çizelgesinin 12. satırında yer alan düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir” denildi.
Danıştay, hukuka aykırı olarak ihdas edildiği saptanan çocuk immünolojisi ve alerji hastalıkları yan dalı için rotasyon düzenlemesi yapan ve bu yan dal için geçiş dönemi hükümleri içeren Tıpta Uzmanlık Kurulu 21-22-23 Haziran 2010 günlü kararının bu alana ilişkin kısmında ve Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliğinin geçici 11. maddenin (b) ve (f) bentlerinde de hukuka uyarlık bulmadı ve yürütmesini durdurdu.