Medimagazin logo

CDC, aşı şüpheciliği nedeniyle kızamığın ABD'de geri dönüş yaptığını söylüyor

Yüksek oranda bulaşıcı olan hastalık geçtiğimiz haftalarda ABD'nin kuzeydoğu eyaletlerinde görüldü ve muhtemelen orta batı ve batı kıyılarına yayılacak.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
CDC, aşı şüpheciliği nedeniyle kızamığın ABD'de geri dönüş yaptığını söylüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), kızamığın ABD'de 2000 yılında ortadan kaldırılmış olmasına rağmen, özellikle aşı şüpheciliği nedeniyle hastalığın ülke çapında yayılmaya devam etmesinin beklendiğini söyledi.

CDC'ye göre, en bulaşıcı hastalıklardan biri olan kızamığa son haftalarda ABD'nin bazı kuzeydoğu eyaletlerinde rastlandı.

CDC, sağlık çalışanlarını kızamık enfeksiyonlarındaki artış konusunda uyardı ve yeni vakalara karşı tetikte olmaya çağırdı.

CDC'den geçen hafta sağlık çalışanlarına gönderilen bir e-postada, ajansa 1 Aralık 2023 ile 23 Ocak 2024 tarihleri arasında ABD'de teyit edilmiş 23 kızamık vakasının bildirildiği belirtildi.

Missouri Üniversitesi sağlık merkezi bulaşıcı hastalıklar doktoru Taylor Nelson, KRCG haber kanalına yaptığı açıklamada, CDC tarafından ortaya konan durum göz önüne alındığında kızamığın muhtemelen orta batı ve batı kıyısına yayılacağını söyledi.

'Küresel tehdit' mesajı

Kızamık vakaları tespit edilirse, sağlık çalışanlarından hastaları izole etmeleri, yerel ve eyalet sağlık birimlerini derhal bilgilendirmeleri, hastaları burun veya boğaz sürüntüleri ile test etmeleri ve özellikle uluslararası seyahatlerde tüm hastaların hastalığa karşı aşılanmış olduğundan emin olmaları istendi.

CDC e-postasında, kızamık vakalarının genellikle uluslararası seyahat eden ve daha sonra hastalığı aşılanmamış veya yetersiz aşılanmış kişilere bulaştıran kişilerden kaynaklandığı belirtildi.

E-postada, "Son haftalarda görülen kızamık vakalarındaki artış, küresel kızamık vakalarındaki artışı ve hastalıktan kaynaklanan artan küresel tehdidi yansıtmaktadır" denildi.

 

Aşılama azaldı, vakalar arttı

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, kızamık oldukça bulaşıcı olmasına rağmen, aşılar Avrupa'da vakaların artmasına neden olan hastalığı önlemede etkilidir.

Kızamık 1900'lerin başında ABD'de ulusal bir sorun haline geldi. Ancak 1963'te hastalık için bir aşı üretildikten sonra, vaka sayısı önümüzdeki birkaç on yıl içinde büyük ölçüde azaldı.

Ülke çapında yürütülen etkili bir aşı kampanyası sayesinde okula başlayanlara rutin olarak aşı yapılmaya başlanmış ve 2000 yılına gelindiğinde bu kampanya sürekli bulaşmayı engellemiştir.

Ancak kızamık, aşılanmamış insan sayısının artması nedeniyle yeniden yayılıyor.

Yorgunluk, burun akıntısı, öksürük...

Kızamık belirtileri arasında yorgunluk, burun akıntısı, öksürük, ateş, kırmızı veya sulu gözler ve nihayetinde tüm vücutta döküntü yer alır. En kötü vakaların bazılarında kızamık ölüme yol açabilir.

En az bir doz kızamık/kabakulak/kızamıkçık (MMR) aşısı olanlar kızamığa karşı %93 oranında korunmaktadır. Ancak maksimum koruma için iki doz önerilmektedir.

Hayatlarının bir döneminde kızamık geçirmiş olanlar da hastalığa karşı korunmaktadır.

Kızamık özellikle bebekler ve küçük çocuklar için tehlikelidir.

cdc
kizamik
asi
abd
Yorum (3)
dr.hastane
aşı biriminde ve şimdi de evde sağlık biriminde çalışıyorum. eli̇me geçen üçret çok düşük.prati̇syen heki̇m düşmani bi̇r sağlik bakanliği i̇stemi̇yoruz.
3
Cevapla
nevzat kulukçu
bu kadar zaman aşılara güvenen dünya halkları neden son süreçten sonra aşılara şüphe ile bakar oldu acaba?
1
Cevapla
Devrimci Derviş
corona döneminde zoraki aşılamaya karşı oluşan standart direniş durumu ve sonrasında aşının da o kadar masum ve koruyucu olmadığı tartışmaları artık tüm aşılara karşı şüpheleri tetikledi. rahmetli bosch'un dediğine geldik " güven kaybetmektense para kaybetmeyi yeğlerim"
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir