Medimagazin logo

Çalışma, asit azaltıcı ilaçların yüksek migren riskiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor

Neurology Clinical Practice'de yayınlanan yeni bir çalışma, asit azaltıcı ilaçlar ile yüksek migren ve şiddetli baş ağrısı riski arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu öne sürdü.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Çalışma, asit azaltıcı ilaçların yüksek migren riskiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Amerikan Nöroloji Akademisi'nin resmi dergisi Neurology Clinical Practice'in 24 Nisan tarihli çevrimiçi baskısında yayınlanan çığır açıcı bir çalışma, asit azaltıcı ilaçların kullanımı ile migren ve şiddetli baş ağrısı riskinin artması arasında endişe verici bir ilişki olduğunu ortaya koydu. 

Araştırma, omeprazol ve esomeprazol gibi proton pompası inhibitörleri, simetidin ve famotidin gibi histamin H2-reseptör antagonistleri (H2 blokerleri) ve antiasit takviyeleri de dahil olmak üzere popüler asit azaltıcı ilaçların etkilerini inceledi.

Migren riski daha fazla

Toplam 11.818 katılımcının verilerinin analiz edildiği çalışmada, proton pompası inhibitörü kullanan bireylerin migren yaşama olasılığının bu ilaçları kullanmayanlara kıyasla %70 gibi şaşırtıcı bir oranda daha yüksek olduğu ortaya çıktı. 

Benzer şekilde, H2 bloker kullananların şiddetli baş ağrısına %40 daha yatkın olduğu, antiasit takviyesi kullananların ise %30 daha fazla riskle karşı karşıya kaldığı tespit edildi.

Çalışma, tek başına yeterli değil

Baş araştırmacı Dr. Slavin, çalışmanın bir ilişki olduğunu öne sürse de nedenselliği kesin olarak kanıtlamadığını kabul etmenin önemini vurguladı. 

Dr. Slavin ayrıca çalışmanın reçeteli ilaçlara odaklandığını, gözlemlenen modellere katkıda bulunabilecek reçetesiz satılan varyantların dikkate alınmadığını vurguladı. Bununla birlikte araştırma, asit azaltıcı ilaçların migren riski üzerindeki potansiyel etkilerini izleme konusunda hem sağlık uzmanları hem de hastalar arasında daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çiziyor.

Önceki çalışmalar gastrointestinal rahatsızlıklar ile migren arasında olası bir bağlantıya işaret etmiş olsa da, Dr. Slavin bu ilişkinin tek başına mevcut çalışmada ortaya çıkarılan ilişkiyi tam olarak aydınlatmadığını belirtti.

Bununla birlikte, çalışma H2 blokerleri tüketen katılımcıların nispeten küçük örneklem büyüklüğü de dahil olmak üzere sınırlamaları kabul ediyor.

migren
asit azaltici ilac
bas agrisi
neurology clinical practice
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir