Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı İsmail Mete İtil, Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki performans yönetmeliği uygulamalarının kadın doğum hekimlerini mağdur ettiğini savundu.
İtil, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu uygulamanın hasta hakları ve hasta güvenliğine zarar verdiğini ileri sürdü.
Uygulamanın çalışma barışını ve ekip çalışmasını bozduğunu, hekimleri de etik değerlerden uzaklaştırdığını iddia eden İtil, şunları kaydetti:
''Sağlık Bakanlığı hastanelerinde performans yönetmeliği uygulamaları kadın doğum hekimlerini mağdur etmektedir. Performans puanları ve puan bağlamında ücretlendirilmelerinde hekimin emeği ve yapılan işin riski göz ardı edilmektedir. Bu sistem hekimleri daha az risk taşıyan, daha çok puan kazanabilecekleri girişimlere itmektedir. TJOD, performans uygulamasındaki kadın doğum hekimleri aleyhine olan düzenlemelerle ilgili yasal yollara başvuru hazırlığını yapmış olmakla beraber yeni yönetmeliği bekleme kararı almıştır. Yeni yönetmelik ile haksızlıklar düzeltilmez ise yasal yollara başvurulacaktır.''
TJOD Açıklamasının tamamına ulaşmak için tıklayınız
.........................
Geç kalınmış ancak mutlaka uygulanması gereken bir girişim olduğunu düşünüyorum. Adli tıptaki dosyaların çoğu kadın doğum uzmanlarına ait, bir çoğu da normal doğum yaptırdığı için suçlanıyor. Sezaryen yapmayalım diye sezaryen puanı oldukça düşük tutuluyor. Yaptığım sezaryenlerin %60 ı daha önce sezaryen olmuş hastalar. Nasıl sezaryen yapmayacaksın? Puanı: 157 en az 1 saatini alıyor. Ancak bakanlık KBB nin polk.te yaptığı Fleksibl laringoskopi, nazofaringoskopi ye 150 puan veriyor, 1 dakikasını bile almıyordur ve bunun sınırı yok.
Kadın doğum uzmanlarına fetal anomaliyi görmek zorundasın deniyor... bunun puan karşılığı yok.
Sağlık bakanlığı sürekli kadın doğum uzmanlarını takip ediyor, üzerine gidiyor. Peki KBB niye fazla laringoskopi yapıyor, Kardiyolog neden fazla eko, fazla angiyo yapıyor diye araştırıyor mu? Ya da her karın ağrısı neden apendektomi oluyor diyor mu? Niye bu kadar safra kesesi amelliyatı yapıldı diye bir araştırma var mı?
Varsa yoksa anne ölümü, yeni doğan ölümü, neden fazla sezaryen yaptın? ( bu puana kim sezaryen yapmak ister ki, yapmak zorunda olmasa)
Sayın bakanlık yetkilileri, TUS birincilerinin tercihlerinden yola çıkarak nasıl kolay, risksiz, fazla kazanılabileceğini anlayabilirsiniz. Kadın doğumun nereden nereye geldiğini bir düşünün.
Kalite düşüyor haberiniz olsun
.........................
Performansa dayalı ek ödeme uygunlamaya başlandığı günden itibaren kadın doğum hekimlerinin huzurunu kaçıran, işbarışını bozan, ekip çalışmasını yok eden, eğitimi baltalayan bir sistem olmuştur.
Yaptığımız birçok işlemin performans değerinin olmaması bir yana, olanlar da alınan riskten, harcanan emekten çok uzaktır.
Branşlar arası benzer işlemlerin puanlandırılması da farklılıklar göstermektedir.
Örneğin; jinekolojik laparoskopik cerrahi tek bir başlık altında "laparoskopi, operatif" şeklinde yer almakta, yaptığımız her işlem (ister basit bir morgagni kistinin çıkarılması olsun, isterse evre IV endometriosis) hepsi bu başlıkta puanlandırılmaktadır. Oysa ortopediye baktığınızda her bölgenin artroskopisi 8-9 alt başlıkta gruplandırılmaktadır.
TJOD'nin bu girişimini destekliyor, gereken yardıma hazır olduğumu bildirmek istiyorum.
Dr.FK
saygılarımla
Dr.A.K.