MEDİMAGAZİN - “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile yapılan estetik uygulamalarla ilgili düzenlemeye bir tepki de Türk Dermatoloji Derneğinden geldi.
Düzenlemenin kozmetik uygulamaları kontrolden çıkaracağı ve halk sağlığını ciddi tehlikeye atacağını dile getiren dernek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Kozmetik işlemler toplumun artan ilgisine bağlı olarak son yıllarda çok yaygın olarak uygulanmaya başlanmıştır. Hatta bu durum günümüzde kontrolden çıkma boyutuna gelmiştir. Yetkisiz kişilerce uygulanan işlemlere bağlı komplikasyonların sayısı ve boyutu gün geçtikçe artmakta ve uygulayan kişiler tarafından bu komplikasyonlar yönetilememektedir. Her gün önümüze onlarca bilirkişi dosyası düşmektedir. Bizler Sağlık Bakanlığı otoritelerinden bu duruma engel olmasını beklerken, konuyla ilgili eğitimi ve yetkisi olmayan hekimlere de uygulamalar konusunda yeni bir kapı açması son derece talihsiz bir karar olup arz talep dengesini daha da güçlendirecek ve bu çarpık gidişatı geri dönüşümsüz bir çıkmaza sürükleyecektir.”
"Genç beyinlerin motivasyonlarını olumsuz etkileyecek"
Dernek, düzenlemenin yol açabileceğini olası etkileri şöyle sıraladı:
1. Yönetmelik kamuya sunulan sağlık hizmetini sekteye uğratacaktır. Branş ayrımı yapılmaksızın bütün hekimlere bu işlemlerin serbest bırakılması, hekimlerin özel sektöre yönlenip kozmetik işlem yapmasına sebep olacak ve kamuda çalışan hekim sayısı ciddi bir şekilde azalacaktır.
2. Yönetmelik hekimlerin uzmanlaşma motivasyonunu kıracaktır. Tıpta Uzmanlık Sınavı son derece rekabetçi ve prestijli bir sınavdır. Kozmetik işlemlerin tüm hekimlere açılması, bu mücadeleye girmek istemeyen meslektaşları, bakanlık tarafından kolaylaştırılmış bu yola yani kozmetik uygulamalar yoluna yönlendirecek ve birçok uzmanlık dalı yeterli ve kalifiye hekim bulamayacaktır. Bir süre sonra sağlık sisteminde ciddi problemler oluşacak, sağlık sistemi için gerekli olan uzmanlıklardan daha fazla sayıda kozmetik uygulamalar yapan hekim görülmeye başlanacaktır.
3. Yönetmelik sağlık turizmini olumsuz etkileyecektir. Ülkemiz için ciddi bir gelir kapısı ve prestij konusu olan sağlık turizmi, artan komplikasyonlarla yara alacaktır.
4. Yönetmelik genç hekimlerin motivasyonunu olumsuz etkileyecektir. Tıpta uzmanlık sınavında derece yaparak girdikleri branşlarının ansızın çıkan bir yönetmelikle değersizleştirilmesi, bu pırıl pırıl genç beyinlerin motivasyonlarını olumsuz etkileyecek ve sağlık otoritesine olan güvenlerini sarsacaktır.
5. Yönetmelik kozmetik işlemlere bağlı komplikasyonların artmasına sebep olacaktır. Sağlık otoriteleri ve yargı mercileri, hatalı uygulamalar ve komplikasyonlar söz konusu olduğunda bilirkişi olarak en başta dermatologları görevlendirmektedir. Yetkili mercilerin bu tutumu ortadayken, ilgili işlemlerle ilgili mevzuatın genişletilmesi ve uzmanlık eğitimi gözetilmeden farklı branşlara da aynı yetkilerin tanınması çelişki yaratmaktadır.
“Alternatif arayışlardan vazgeçilmelidir”
Dermatologlar çağrılarını şöyle dile getirdi:
“Kozmetik uygulamaların toplumda çılgınlık boyutuna ulaşan kontrolsüz ve uygunsuz artışını etik sınırlara çekebilmek, kozmetik uygulamalar sonucu ortaya çıkacak fiziksel ve psikolojik komplikasyonları en aza indirebilmek ve bunları yönetebilmek için eğitimi, donanımı ve yetkisi olan yeteri kadar hekim vardır. Alternatif arayışlardan vazgeçilmelidir.”