Medimagazin logo

Bilim insanları ilk kez klinik ortamda kalp kasının yenilenmesini sağladı

Yeni bir araştırma, hafif şok dalgalarının bypass ameliyatı sonrası hastaların kalp dokusunu yenileyebileceğini ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Bilim insanları ilk kez klinik ortamda kalp kasının yenilenmesini sağladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Avusturya'da 63 kişi üzerinde yapılan bir çalışma, yeni tedavi uygulanan kişilerin daha fazla yürüyebildiğini ve kalplerinin daha fazla kan pompalayabildiğini ortaya koydu.

Innsbruck Tıp Üniversitesi'nden Prof Johannes Holfeld, "İlk kez klinik bir ortamda kalp kasının yenilendiğini görüyoruz, bu da milyonlarca insana yardımcı olabilir" dedi.

BBC'nin aktardığına göre, araştırmacılar tarafından "uzay saç kurutma makinesi" olarak adlandırılan cihazın daha geniş bir hasta grubunda sonuçlarının tekrarlanması için daha büyük denemeler yapılması planlanıyor.

Ses dalgalarıyla hasarlı doku yenilendi

Avusturya'daki araştırmacılar bypass ameliyatından kısa bir süre sonra hafif ses dalgaları uygulayarak hasarlı dokunun kendisini yenilemeye çalıştılar.

Yaklaşık 10 dakika süren prosedür, kalp krizinden sonra hasar gören ya da yara alan bölgenin etrafında yeni damarların büyümesini teşvik etmek üzere tasarlandı.

Daha iyi yaşam kalitesi bildirdiler

European Heart Journal'da yayımlanan çalışmada bypass hastalarının yarısına genel anestezi altında ses dalgaları uygulanırken, diğerlerine sahte bir prosedür uygulandı.

Ameliyatlarından bir yıl sonra, kalp tarafından pompalanan oksijenli kan miktarı şu oranlarda artış gösterdi:

  • Şok dalgası grubunda %11,3
  • Kontrol grubunda %6,3

Şok dalgası hastaları ayrıca dinlenmeden daha fazla yürüyebildi ve daha yüksek bir yaşam kalitesi bildirdi.

2025 yılına hazır olabilir

Prof Holfeld, "Bu, günlük yaşamlarında tekrar köpekleriyle yürüyüşe çıkabilecekleri veya süpermarkete gidebilecekleri anlamına geliyor" dedi ve ekledi: "Ayrıca daha uzun bir yaşam beklentisine ve daha az yeniden hastaneye yatışa sahip olacaklarını tahmin ediyoruz." 

Araştırmacılar, Avrupalı düzenleyicilerin cihazı bu yıl içinde onaylamasını ve klinik deneyler dışındaki hastalarda ilk kullanımın 2025 yılında gerçekleşmesini bekliyor.

Çalışma Avusturya devlet daireleri, ABD Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü ve Innsbruck Tıp Üniversitesi'nden ayrılan ve bir kısmı araştırmacılara ait olan bir şirket tarafından finanse edildi.

sok dalgasi
bypass
kalp dokusu
kalp dokusu
Yorum (1)
Dr
sadece kalp değil,beyin sinir hücreleri de yenileyebilir.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir