Medimagazin logo

“Bıçak parasının satır parasına döneceğinden korkuyorum''

Romatoloji Eğitim Araştırma Derneği (READ) Başkanı Prof. Dr. Hasan Yazıcı, tam gün uygulamasının, zaten kötü olan sağlık sistemini daha da kötüleştirdiğini ileri sürdü
“Bıçak parasının satır parasına döneceğinden korkuyorum''
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA (A.A) - Romatoloji Eğitim Araştırma Derneği (READ) Başkanı Prof. Dr. Hasan Yazıcı, tam gün uygulamasının, zaten kötü olan sağlık sistemini daha da kötüleştirdiğini ileri sürerek, ''Uygulamanın temelinde işi hemen kestirmeden yapma, merkeziyetçi, bireye az güvenen, bencil ve tekdüzeci kolaycılığımız var'' dedi.


     Belek'te Cornelia Diamond Otelde READ tarafından düzenlenen ''11. Ulusal Romatoloji Kongresi''nin ardından gerçekleşen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Yazıcı, kongrede romatoloji alanındaki yeni bilgilerin ve deneyimlerin paylaşıldığını, eski bilgilerin gözden geçirildiğini anlattı.


     Yazıcı, bu yıl kongrede, yurt içinden 79 , yurt dışından da 16 öğretim üyesinin katkısıyla 39 konferans ve panel, 7 uydu sempozyumu ile iki kurs programı düzenlendiğini kaydetti.


     Kongrede 550 katılımcının yer aldığını ifade eden Yazıcı, bu yıl ilk defa romatolojide eklem enjeksiyonları pratik kursu ile beraber aile hekimliğine yönelik olarak romatolojik hastalara pratik yaklaşma kursu da düzenlendiğini söyledi.


     Yazıcı, READ olarak, bilimsel çatının her zaman çok üst seviyede olmasını benimsediklerini belirterek, şöyle konuştu:


     ''The LER (Letter to the Editor, Rhematology) adıyla bir girişim başlattık. LER hakemli, uluslararası bir internet dergisidir. Kurucuları arasında ünlü bilim insanları yer almaktadır. Editöre mektup, her bilim dalında olduğu gibi romatotlojide de özgün ve eleştirel düşüncenin ana aracıdır. LER'i başlatmaktaki ana amacımız da budur.''


     Prof. Dr. Yazıcı, Türkiye'nin sağlık hizmetlerinin ve hekimlik mesleğinin giderek artan sorunları olduğunu vurgulayarak, romatolojinin de bundan payını aldığını kaydetti. Sağlık sektöründeki tam gün yasasının bu kötüye gidişi hızlandırdığını öne süren Yazıcı, şunları kaydetti:


     ''Özellikle 'performans' düzeni çok sorunludur. Sağlık Bakanlığının hastanelerdeki güncel uygulaması ne halk ne de hekim sağlığına iyi gelmiştir. Şubat 2011 tarihinden itibaren üniversitelerde de uygulandığında zararlar daha da belirgin olacaktır. Kamuoyunun ve basının unuttuğuysa tam gün çalışma uygulaması, tıp fakülteleriyle sınırlı değildir. Tıp fakültesi dışındaki hocalara acaba nasıl bir performans değerlendirmesi düzenlenecektir? Tam gün uygulaması, zaten kötü olan sağlık sistemimizi daha da kötüleştiriyor. Uygulamanın temelinde işi hemen kestirmeden yapma, merkeziyetçi, bireye az güvenen, bencil ve tekdüzeci kolaycılığımız var. Üniversiteler ve sağlık sektörü bakımından ülke bir felakete gidiyor. Bıçak parasının satır parasına döneceğinden korkuyorum.''


     Prof. Dr. Yazıcı, bilimsel yayınlar açısından da çok ciddi sorunlar olduğunu belirterek, profesör sayısının Türkiye kadar hızla arttığı bir Avrupa ülkesinin olmadığını kaydetti.

tam gün yasası
bıçak parası
performans sistemi
hasan yazıcı
Yorum (9)
Dr Hakan
Hocam son derece haklısınız ama artık bu saatten sonra bu bizim problemimiz değil, boşverin Sayın Sağlık Bakanı ve diğer büyüklerimiz düşünsünler. Ben öyle yapıyorum. Ok yaydan çıktı artık bu yasa ve sounçları yaşanıcak hep beraber göreceğiz
0
Cevapla
alper kaya
BIÇAK PARASI YOK AMA PERFORMANS ADINA GEREKSİZ BİRÇOK SAGLIKLI İNSAN AMELİYAT EDİLİYOR. SİSTEM ÇOK SAKINCALI
0
Cevapla
hüseyin berfin
Hocam, kime ne anlatıyorsunuz. Hükümetin hekimlere demediği kaldı mı? Bir anket yapılsın doktor eşittir hırsız rüşvetçi paracı çıkar. Adi bir politikaya karşı edepli bilimsel görüş bildirmenin hiç bir manası yok. Nerdeyse sopayla başımızda durup zorla hizmet verdirecekler kafalarına göre. Bu iş bu saatten sonra dikiş tutmaz. Politikacının yaptığı rezaleti temizlemek zorunda değilim. Sorunu yaşayan halk ise çaresini de kendisi bulsun. 60 milyar TL nin gittiği sağlık sektörünün karşılığı bir kanser hastasının rezil rüsva olduğu bir durum. Adamlar hekimleri ilk günden gözden çıkarmış halkı da arkasına alarak bizim sırtımızda rant peşinde.
0
Cevapla
doktor
hocam haklı şu an yapılan diz protezlerinin en az yarısı gereksiz. önce ilaç ftr ve basit ve kompleks osteotomiler ve bunlar başarısız olursa artroplasti ama ne yazık ki grade1 lezyonlara bile diz protezi. diyeceğim şudur ki hastanelerde yaptırım gücü olan etik kurulların oluşturulması ve her yıl işinin uzmanı olan kişilerce bu yapılan artroplastilerin denetlenmesi. ama bir çoğunun preop ve postop filmlerini bulabilirlerse...
0
Cevapla
hk
bu işin sonunu çok merak ediyorum. hastalar doktorları döve döve kendilerini ameliyat ettiriyorlar. doktorlar da dayak yedikçe daha fazla ameliyat ve daha ucuza yapıyor. gazetelerdeki sağlık haberlerinde doktorlara yapılan yorumları okursanız dehşete düşersiniz. sanki düşman ordusunun askerlerinden bahsediyorlar. benim sevgili halkım hep güçlüden yana olmuştur:)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir