Medimagazin logo

'Beş yıl sonra Türkiye'de tıbbın en yeteneklileri güzellik uzmanı olacak'

Üç beş yıl öncesine kadar tıpta uzmanlık tercihinde en yüksek puan alanlar genel cerrahi, iç hastalıkları, pediatri gibi bölümler tercih ettiğini ifade eden Prof. Dr. Temel Yılmaz, “Artık en yetenekli hekimlerimiz uzmanlık alanlarını saç ekimi, güzellik, plastik ve estetik cerrahisi gibi bölümler tercih ediyor. Beş yıl sonra Türkiye'de tıbbın en yeteneklileri saç ekim, güzellik ya da estetik uzmanı olacak" dedi
Kaynak: haberturk.com
'Beş yıl sonra Türkiye'de tıbbın en yeteneklileri güzellik uzmanı olacak'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Dr. Temel Yılmaz, Habertürk'te kaleme aldığı "Beş yıl sonraki Türkiye'nin sağlık sistemi konusunda ciddi endişelerim var" başlıklı köşe yazısında Türkiye’nin sağlık sistemini ayakta tutan kaliteli hekim kadrolarının altyapısının adım adım dağılmakta olduğunu ifade etti.

İyi yetişmiş doktorların yurt dışına gittiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, "Her yıl, Türkiye’nin en büyük dört tıp fakültesi olan İstanbul Tıp, Hacettepe Tıp, Ankara Tıp ve Cerrahpaşa tıbbın verdiği mezun sayısı kadar hekimi başka ülkelere gönderiyoruz." dedi.

Her gün hiç ara vermeden her beş on dakikada bir hasta bakmanın günde 50, 80 hatta 100 hastayı görmenin, sorunlarını dinlemenin, teşhisini koyup ilacını yazmanın -yaşayanlar bilir- tahammül edilecek bir yaşam olmadığını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Bu tempoya ek olarak ayda 6-8 acil nöbeti koyup, bu gencecik doktorları üstelikte 36 saat nöbetlerine zorlayınca ortaya insanlık dışı çalışma koşulları çıkıyor.

Bu çalışma temposuna doktorluk diplomasını almak için iki yıl mecburi hizmet, uzman olmak için iki yıl daha mecburi hizmet, üst ihtisastan sonra iki yıl daha mecburi hizmet zorunluluğunu da ekleyin. Hekimlerin sorunlarını anlarsınız.

En düşük puanların cerrahi tercih ettiği bir dönem hiç olmamıştı

Gitmeyip kalanlar artık tercihlerini tıbbın ana klinik alanları için kullanmıyor.

Bizim dönemimizde çok değil üç beş yıl öncesine kadar, tıpta uzmanlık tercihinde en yüksek puan alanlar genel cerrahi, iç hastalıkları, pediatri, kardiyoloji, beyin cerrahisi gibi alanları seçerdi.

Son 3 yılın Tıpta Uzmanlık Sınavı en yüksek puanlıların tercih (70 puan üstü) sıralamasında birinci sırada cildiye 74.47, ikinci sırada plastik cerrahi 72.48, üçüncü sırada genetik 71.67 (bir başka yılda da radyoloji üçüncü sırada) var.

Bunları göz 69.92, nükleer tıp 69.70 takip ediyor.

Bunun anlamı artık en yetenekli hekimlerimiz uzmanlık alanlarını saç ekimi, güzellik, plastik ve estetik cerrahisi ile röntgen, göz, nükleer tıp gibi bölümlerden seçiyor.

Tercih nedenleri de bu bölümlerin çalışma koşulları ağır değil, acilleri yok, nöbetleri hafif ve ekonomik yönden avantajlı.

Son sıralarda en düşük puanlı üç bölüm (50 puan altı) çocuk cerrahisi 46.63, göğüs cerrahisi, 47.42, genel cerrahi 47.66 var.

Bunları acil tıp 47.8, pediatri, 48.17, kalp damar cerrahisi 48.21, beyin sinir cerrahisi 48.98, kadın doğum 49.06 takip ediyor.

Arkasından dahiliye 50.04 geliyor. Hatırlatırım bu bölümler ancak 50 puan ve altı puanla asistan bulabiliyorlar.

Tıp tarihinde hiçbir zaman en düşük puanlıların (muhtemelen kendi isteği ile değil mecburiyetten) genel cerrahi, çocuk cerrahisi ve göğüs cerrahisi, kalp damar cerrahisine, pediatriye, dahiliyeye girmek zorunda kaldıkları bir dönem olmamıştı.

Beş yıl sonra Türkiye'de tıbbın en yeteneklileri saç ekim, güzellik ya da estetik uzmanı olacak."

Yazının tamamı için tıklayınız.

doktor
prof dr temel yilmaz
saglik sistemi
uzmanlik egitimi
Yorum (17)
Misafir
hiç şaşırmadık. 20 yıldan bu yana bilerek ve istenerek yapılan değersizleştirmelerin ulaştığı son nokta. emeği geçenleri tebrik ederiz!!!
24
Cevapla
Uzman Amele
hele şükür, verilere dayalı ve gercekleri ortaya koyan birini gördük.. şu yasal duzenlemelerle ilgili hersey ortada olmasina ragmen, temel maas degismezken, performans gibi ucubeye yuklenilirken hala yok bakan iyi niyetliymis, yok daha iyisini yapacakmis gibi temelsiz mis mus.lardan gına gelmişti.
22
Cevapla
Has Odabaşı
cerrahi gerektiren vakalar artık "cerrahi yapmaya" yetkili lisanslı diğer "kişileri" bulmaya çalışırlar diye hissediyorum. ya da, yakın zamanda sosyal medyada paylaşılıp viral olan "cinci hoca","üfürükçü","hacamatçı" lara artık popülasyon hecmeler halinde gider. öyle ya: tabiat boşluk kabul etmez.
12
Cevapla
Cardio genius
en yeteneklileri demiyelimde en uyanıkları diyelim.
17
Cevapla
uzman hekim
10 -20 yıldır cildiye uzmanları zaten güzellik merkezlerinde çalışıyorlar ve tus'ta en yüksek puanları alanlardan oluşuyorlar.
12
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir