Bakanlar Kurulu kararı ile borçları nedeniyle 22 üniversiteye yapılan toplam 380 milyon liralık yardımın 144 milyon lirasının Hacettepe Üniversitesi’ne aktarıldığı ortaya çıktı.
Borç batağındaki devlet üniversitelerinin Bakanlar Kurulu yardımlarıyla ayakta kaldığı ortaya çıktı. 22 üniversiteye verilen 380 milyonluk yardımın 144 milyon lirası Prof. Dr. Uğur Erdener'in rektörlüğünü yaptığı Hacettepe Üniversitesi'ne aktarıldı. Tıp fakültesi olan devlete ait üniversitelerin borçları akıl almaz bir şekilde büyüyünce Bakanlar Kurulu devreye girdi. Borç-gelir oranı yüzde 20'nin üzerinde olan 22 üniversiteye 380 milyon 723 bin liralık yardım paketi hazırlandı. Borç ve gider dengesi kontrolden çıkan üniversiteleri kurtarmak için hazırlanan yardım paketini kapsayan "Devlete ait üniversitelere bağlı sağlık uygulama ve araştırma merkezi birimlerinin döner sermaye bütçelerine yapılacak yardımlara ilişkin karar" 11 Kasım 2010'da Resmi Gazete'de yayımlandı.
AYNI KENTTE 6 KAT FARK
En fazla yardım Hacettepe Üniversitesi'ne yapıldı. 5 Kasım 2007'de Hacettepe Üniversitesi rektörlüğüne seçilen Prof. Dr. Uğur Erdener'in 4 yılda üniversiteyi borç batağına sürüklediği öne sürüldü. Bakanlar Kurulu kararıyla devletin kasasından çıkan 380 milyon liranın 144 milyon lirası Hacettepe Üniversitesi'ne verildi. Hacettepe'ye aktarılan paranın, aynı kentte bulunan Ankara Üniversitesi'nin (AÜ) tam 6 katı olduğuna dikkat çekildi. AÜ, Bakanlar Kurulu kararıyla 24 milyon 416 bin lira, Hacettepe'den sonra ikinci sırada yer alan Uludağ Üniversitesi de 56 milyon 613 bin lira yardım aldı.
BEYTEPE İHALESİ MAHKEMELİK OLMUŞTU
Hacettepe Üniversitesi kısa süre önce bir skandalla gündeme gelmişti. Üniversiteye ait Beytepe Plaza'nın işletilmesi için yapılan ihaleye, kurulmamış bir şirketin davet edildiği öne sürülmüştü. Üniversite, 28 Temmuz 2010'da plazanın işletilmesi ihalesini yapmıştı. Ancak ilan vermek yerine 21 Temmuz 2010'da davet usulüyle bazı firmalardan teklif istenmişti. İhaleye çağrılanlar arasında, bu tarihte kurulmamış olan Ottoman Ltd. de vardı. Mektubu alan müteşebbis ortaklar bir gün sonra 22 Temmuz 2010'da şirketi kurmuş ve 28 Temmuz 2010'daki ihaleye katılmıştı. Yarışı, ihaleden 2 ay önce kurulan bir şirketin kazanması ve kurulmamış bir şirkete davetiye gönderilmesi mahkemelik olmuştu. Rektör Erdener'in, Hacettepe'nin önemli işletmelerini kendi kurduğu şirketlere kiraladığı da iddia edilmişti.