Medimagazin logo

Başhekim: Üniversite hastaneleri sahipsiz

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Ünal, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin kendi içlerinde sorunları çözme yönünde önemli girişimleri olduğunu belirterek, "Yüksek Öğretim Kurumu, üniversite hastanelerinin sorunlarıyla daha fazla ilgilenmeli" dedi.
Başhekim: Üniversite hastaneleri sahipsiz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Antalya'da düzenlenen 7. Ulusal Üniversite Hastaneleri Başmüdürleri İstişare Toplantısı'nda, sağlık hizmetleri ve hastane işletmeciliği sorunları değerlendirildi.

Akdeniz Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Geçici, üniversite hastanelerinin sadece akademisyenlerden oluşmadığını, yönetimi ve hastanelerin işlevlerini yerine getirebilmelerini sağlayan yöneticilerin de görev yaptığını belirtti.

Hastane müdürlerinin, yöneticilerinin yoğun bir şekilde çalıştığını dile getiren Geçici, yoğun çalışma ortamında ailelerini, çocuklarını ihmal ettiklerini kaydetti.

Hastane müdürlerine "iyi niyetli" çalışmalarını öneren Geçici, "İşinizde mucizeler yaratmanıza gerek yok, işinizi iyi niyetle, iyi yapmaya çalıştığınızda inanın çok güzel şeyler ortaya çıkar" diye konuştu.

-"Üniversite hastaneleri sahipsiz görünüyor"-

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Ünal da üniversite hastanelerinin SGK ödemeleri, döner sermaye kesintileri, performans gibi birçok sorunlarla mücadele ettiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin kendi içlerinde sorunları çözme yönünde önemli girişimleri olduğunu ifade eden Ünal, üniversite hastanelerinin ise bu açıdan biraz sahipsiz göründüğünü kaydetti. Yüksek Öğretim Kurumunun üniversite hastanelerinin sorunlarıyla daha fazla ilgilenmesi gerektiğine işaret eden Ünal, "Muhatabımız olan Yüksek Öğretim Kurumu'nun, sorunlarımızı daha fazla dile getirmesi ve çözüme yönelik üst makamlara öneriler sunması gerekir" diye konuştu.

Türkiye'deki 26 üniversite hastanesinin başmüdürlerinin katıldığı toplantı, yarın sona erecek.

başhekim:
üniversite
hastaneleri
sahipsiz
Yorum (7)
Mehmet OKYAR
Sayın Başhekim yerden göğe kadar haklı. Üniversite hastaneleri neredeyse tamamen sahipsiz durumda. birçok sorunla başetmeye çabalıyorlar. YÖK nezdinde bir çatı kuruluşun eksikliği hissediliyor. bu sorunun temelinde esasen üniversitelerin özerk yapıları yatıyor. Hadise şudur: Üniversite hastanelerinin, Sağlık Bakanlığının kapısına giderek "bizi devralın" diye yalvarması bekleniyor. sonra ortada ne üniversite hastanesi ne de sorun kalacak.
0
Cevapla
Murat Ünger
Üniversite hastaneleri tamamen bitmiş durumda. Çalışan öğretim üyeleri ve asistanlar 3. basamak hasta bakıp, eğitim, öğretim ve bilimsel araştırma yapmak yerine tamamen kayıt tutma, sutu ezberleme, paket fiyatını aşmama, ucuz malzeme kullanma, yüksek performans almak için her hastayı kabul edip bir an önce puan toplama, birimi zarara uğratmama ile karşı karşıya bırakılmıştır. Artık hocalarımız ve onların yetiştirdiği uzmanlar iyi bir hekim olmak yerine iyi bir ekonomist olabilirler. Bu durumu bir an önce düzeltmek lazım ve inanın çözümü de çok kolay: öğretim üyelerine riskine, temel klinik bilimlere ve ünvanına göre hakettiği ödemeyi yapacaksınız. Bu öğretim üyesi de tamamen bilim eğitim ve zor hastalara bakıp tecrübesini asistanlarına aktarmalı. Bu sistemi beğenmeyen ve daha fazla para isteyen varsa özel hast veya istediği yere gider orda çalışır. Bu şartlarda hastaneleri çevirecek bütçeyi devlet planlayarak yürütmeli, alım satım vs işleri de yapacak hekimlerden bağımsız idari bir birim kurulmalıdır. Hekimler asli görevlerini yapmalıdır.
0
Cevapla
erasmus
üniversite rektörleri bu duruma zamanında tepki göstermeliydi.akdağ'ın sözcülüğünü yaptığı yanlış sağlık uygulamalarına göz yumdular. hemen hepsi esen rüzgara yelken açtı.öğretim üyesi özel hasta farkı öğretim üyesinden çok hastane için önemli gelir kaynağıydı. bir yasa ile bu ellerinden alındı, özellikle hekim olan rektörler bu tür 'sağlık açılımı'na karşı sessiz kaldı. koltuk sevdası. erkle iyi geçinme..şimdi rektör olmak için mutlaka suskunları oynamak gerekiyor. sayın akdeniz dekanı haklı ama biraz geç kaldı.. at üsküdarı da geçti bolu dağında....
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Uygun muayne ,kaliteli birinci basmak hekimiliği ,haberli sevk sistemi , sevki sistemleri arasında kooordinasyon olması gerekir.Üniversite burada son duraktır.Mutlak sevk ile hasta kabül etmesi ve sevk edilen yere geri bildirmde bulunulmalıdır. Üniversite komlike vakaların geldiği , liyakatın gözetildiği , araştırma ve iyi eğitimcinin olduğu yer olmalıdır. Üniversite sıradan sorunu olan , birinci basmakta sorunu çözülebilecek insanın gittiği yer olursa sonuç iyi olmaz. Üniversite öğretici eğitici ,araştırma yapma gücünü , kapasitesini kullanması , enerjisini buraya harcaması gerekir. Üniverisite SGK ve performasn ile gereksiz , bakmaması gereken bir hasta grubuna bakmaya mahküm oluyor.Aynı zamanda eğer bir anlamı varsa özerkliğini yitirmiş oluyor.
0
Cevapla
Mehmet
Zaman zaman gerek burada gerekse başka yerlerde yeri gelince üniversite hastanelerinin komplike olmayan hastalara bakmaması gerektiği, diğer hastaların 1. veya 2. basamakta bakılması gerektiği gibi bazı kısımları çok yanlış yorumlarda bulunuluyor ve bunlar sürekli tekrarlanıyor. Evet, üniversite hastaneleri (EAH de) komplike vakalara bakmalıdır ama aynı zamanda herçeşit hastaya da bakmalıdır. Unutulan bir şey var: Gerek 1. gerekse 2. basamakta çalışacak hekimler burada yetişiyor. Larinks Ca, KC transplantasyonu vs görerek mezun olan hekim ya da uzman hekim diğer hastalıkları nasıl tanıyacak, pratiğini nasıl yapacak?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir