Medimagazin logo

Bakanlık: Kuş gribi hortlamayacak

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Bakanlık tarafından yayımlanan 'Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı' raporunda astım ve kuş gribi gibi hastalıkların hortlayacağı ibaresi bulunmadığı, böyle bir yaklaşımın da olmadığı'' bildirildi.
Bakanlık: Kuş gribi hortlamayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede yer alan ''Astım azacak, kuş gribi hortlayacak'' başlıklı haberle ilgili olarak bir açıklama yapılmasına gerek görüldüğü belirtildi.


     Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2005 yılında 4 milyon kişinin kronik solunum yolu hastalıkları nedeniyle öldüğünü bildirdiği ve bu sayının giderek artacağı öngörüsü ile kronik solunum hastalıkları alanında özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelik, hükümetlerinin liderliğinde ve uluslararası destekle çalışmalar başlatılmasını önerdiği ve 'Kronik Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel İşbirliği'-GARD (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases) yapılanmasının gündeme geldiği kaydedildi.


     DSÖ uygulamalarına paralel olarak Türkiye GARD projesi kapsamında da ''Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıklarını (Astım-KOAH) Önleme ve Kontrol Programı''nın hazırlandığı vurgulanan açıklamada, eylem planının geliştirilip uygulanmasıyla bu hastalıklara bağlı ölümlerin ve beraberinde getirdiği ekonomik yükün azaltılması, akciğer sağlığının geliştirilmesi ve en önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çekilmesinin amaçlandığına işaret edildi.


     Açıklamada, bu programın hedefleri konusunda şu ifadelere yer verildi:
     ''Kronik hava yolu hastalıkları konusunda toplumu bilgilendirmek, toplumsal farkındalığı artırmak, başlıca risk faktörleri konusunda olumlu ve kalıcı davranış değişiklikleri oluşturmak için çalışmalar yürütmek, hastalıkları erken dönemde saptamak ve ilerlemesini önlemek, hastalıkların etkin tedavisi, komplikasyonların gelişiminin önlenmesi ve bu hastalıklara yönelik rehabilitasyon hizmeti sunulması, etkin surveyanslarının yapılması suretiyle insanların sağlık açısından kalitesi yüksek bir hayat sürdürmelerini sağlamak. Bu bağlamda eylem planının 'Hastalık Gelişiminin Önlenmesi' çalışma grubu etkinlikleri kapsamında iç-dış ortam hava kirliliğinin azaltılması ve iklim değişikliği konusunda ülkemizdeki sorunları tespit etmek ve alınacak önlemleri belirlemek üzere ilgili disiplinler, resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşları gibi taraflardan oluşan bir komisyon marifetiyle hazırlanan 'Türkiye'nin Hava Kirliliği ve İklim Değişikliği Sorunlarına Sağlık Açısından Yaklaşım' raporu yayımlanmıştır.''


     Açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 'Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı' raporunda, astım ve kuş gribi gibi hastalıkların hortlayacağı ibaresinin bulunmadığı gibi böyle bir yaklaşımın da olmadığı belirtildi.


     Raporda, kuş gribi, kene ve KKKA, kolera, verem gibi hastalıkların Dünya Sağlık Örgütü'ne göre iklim değişikliğinden etkilenecek enfeksiyöz hastalık olarak belirtildiği vurgulandı.


     Açıklamada şunlar kaydedildi:
     ''Sağlıkla ilgili haber ve değerlendirmelerde gereken hassasiyetin gösterilmesini ve halkımızı gereksiz yere paniğe sevk edecek yaklaşımlardan kaçınılmasını bir kere daha istirham ediyoruz.''

bakanlık:
kuş
gribi
hortlamayacak
Yorum (1)
aydın
Hortlamaz tabii nasıl olsa geçen sezon grip geliyor ayağına parayı hüpleten hüpletti bu sezon başka ekmek kapısı bulurlar kendilerine...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir