ANKARA - Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, aile hekimliğiyle ilgili olarak ''Muhtemelen belki yarın, belki birkaç gün içinde uygulama yönetmeliğinin yeni versiyonu Resmi Gazete'de yayımlanmış olacak'' dedi.
Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürlüğünce Anfa Altınpark Expo Center'da ''Aile Hekimliği Uygulama Paneli'' düzenlendi.
Panelde ''Türkiye'de Aile Hekimliği Uygulamaları'' konusunda sunum yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Buzgan, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın (SDP) Türkiye'de son 7 yıldır uygulandığını ve köklü değişimler getirdiğini ifade etti.
Programla etkililik, verimlilik ve hakkaniyet amaçlandığını anlatan Buzgan, bu çalışmanın insan merkezli bir çalışma olduğunu, uygulandığı dönemden bu yana da olumlu gelişmelerin sağlandığını söyledi.
SDP'nin temel bileşeninin aile hekimliği olduğunu ifade eden Buzgan, bu uygulamanın ilk kez 2005'te Düzce'de başlatıldığını ve yıl sonunda tüm ülkede aile hekimliliğine geçilmiş olacağını belirtti.
Aile hekimliği uygulamasının gerekçelerini anlatan Buzgan, bu konuda yapılan hukuki altyapıdan da söz etti.
Buzgan, 7.341 aile hekiminin görev yaptığını belirterek, süreç sonunda 21.000 aile hekiminin görev yapmış olacağını söyledi.
2023 yılı hedeflerinin 43.600 aile hekiminin görev yapması olduğunu bildiren Buzgan, 2000 kişiye 1 aile hekiminin düşmesini amaçladıklarını ifade etti.
Buzgan, ''Pilot uygulamadan aldığımız derslerle değişik uygulamalar yaptık. Muhtemelen belki yarın ya da birkaç gün içinde uygulama yönetmeliğinin yeni versiyonu Resmi Gazete'de yayımlanmış olacak. Ücret yönetmeliği ve sözleşme yönetmeliği için çalışıyoruz, o da bitirilmek üzere, o da yayımlanacak ve bazı yenilikler getiriyor'' diye konuştu.
Ankara İl Sağlık Müdür Yardımcısı Rahmi Acar da, SDP'nin en önemli ayaklarından birisinin aile hekimliği uygulaması olduğunu vurguladı.
Ankara'nın 2009 yılında pilot il kapsamına alındığını hatırlatan Acar, program çerçevesinde yapılan çalışmaları, eğitimleri anlattı.
Eğitimlerin hekimler için zorunlu olduğunu ifade eden Acar, bu kapsamda 2.717 hekime sertifika verildiğini söyledi.
Aile hekimliği için 2000'e yakın müracaat yapıldığını belirten Acar, ''Açtığımız pozisyon sayısının çok üstünde. Birinci gün ilk 1000 kişinin yerleştirilmesi yapıldıktan sonra ikinci gün diğer 1000 kişinin yerleştirmesi yapılacak'' dedi.
Ankara Sağlık Müdürlüğü Sağlık Ocakları Şube Müdürü Ercüment Tosun ise aile hekimliği uygulamalarında bölge planlamaları, kiralamalar, ETF çalışmaları ve bu uygulamaya geçiş süreci hakkında bilgi verdi.
Tosun, aile hekimliği tercih ve yerleştirme işlemlerinin 29-30 Mayısta yapılacağını belirtti.