Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Yale Üniversitesi Transplantasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Emre, Türkiye'de organ bağışı konusunda iki önemli sorun bulunduğunu belirtti. Emre, "Türkiye'nin sorunu organ bağışı ve bağışlanan organların adaletli bir şekilde dağıtılması sağlanmalıdır." dedi.
Erzurum'da önceki başlayan Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği 6. Kongresi 'Transplantasyon 2008'e katılanlar arasında ABD'nin organ nakli konusunda önemli isimlerinden Yale Üniversitesi Transplantasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Emre de bulunuyor. ABD'nin organ nakli uzmanlarından Prof. Emre, Türkiye'de yapılan organ bağışı ve nakli konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de son zamanlarda iyi gelişmeler yaşandığını, ancak bazı sorunların devam ettiğini dile getiren Emre, Türkiye'de yılda 1 milyonda 3 organ bağışı, gelişmiş ülkelerde 1 milyonda 25-30 organ bağışı yapıldığının altını çizdi. Türkiye'nin nüfusuna oranla yılda bin 800-2 bin 400 civarında organ bağışı olması gerektiğini ifade eden Emre, bu yıl yapılan organ bağışının 240 olduğunu ve bunun artırılması gerektiğini söyledi. Böbrek konusunda hasta listesi oluşturulması gerektiğine değinen Emre, bağışlanan organların adaletli dağıtılmasının önmine değindi. Emre, "Bunlar halledilirse, sorunlar çabuk çözülür. Türkiye'nin sorunu organ bağışı ve bağışlanan organların adaletli bir şekilde dağıtılmasıdır. Bu bir hayat hediyesidir. İnsanlar ailelerini yakınlarını kaybedebiliyorlar. Bu nedenle organların kime takıldığı çok önemlidir. Organlar sadece zenginlere ve belli gruplara takıldığında, insanlar organ bağışında bulunmak istemeyeceklerdir." dedi.
Organ naklinde ekip çalışmasının da önemli olduğunu açıklayan Prof. Dr. Emre, şöyle konuştu: "Ekip çalışmasındaki birtakım eksiklerin giderilmesi gerekir. İyi çalışmalar yapılıyor ancak organ nakli, bağışı zor bir konudur. Ekip çalışması isteyen bir iştir. Bu alandaki hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sıkıntıları var. Gece yarıları kalkıp ameliyata geliyorlar, çalışıyorlar. Bu çalışmalarının bedelini almaları gerekiyor, yoksa bir müddet sonra insanların bu işi yapması çok zor. Yeteri kadar bunlara manevi desteğin verilmesi gerekir, bu şartlar oluşmadığında organ naklinin ilerlemesi kişilerin gayretlerine kalıyor, bu ise doğru değil."
Selim Karahan
Zaman