Medimagazin logo

Avrupa Tıp Fizyoloji Kongresi İstanbul’da düzenleniyor

Avrupa Tıp Fizyoloji Kongresi İstanbul’da düzenleniyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Avrupa Tıp Fizyoloji Kongresi (FEPS Congress), Avrupa Fizyoloji Birliği (FEPS) ve Türk Fizyolojik Bilimler Derneği (TFBD)’nin işbirliğiyle 3-6 Eylül 2011 tarihleri arasında İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlenmektedir. Avrupa'nın tıp fizyoloji alanındaki en büyük bilimsel organizasyonu olan FEPS Kongresi, FEPS ve TFBD dışında, İngiliz ve İskandinav Fizyoloji Dernekleri, Nöroendokrinoloji Derneği ve TÜBİTAK tarafından da desteklenmektedir. Kongreye 40 farklı ülkeden yaklaşık 600 araştırmacının katılması beklenmektedir. Bu toplantı Türkiye’de ilk kez düzenlenmektedir.

 

Kongre programında 10 konferans, 18 sempozyum (72 konuşmacı), iki kurs (24 konuşmacı), 49 serbest sözlü sunum ve 321 poster sunumu yer almaktadır. Konferans, sempozyum ve kurs konuşmacıları arasında çok sayıda uluslar arası saygın araştırmacı yer almaktadır. Bunların isim ve araştırma alanlarına kongre internet sayfasından (www.feps2011.org) erişilebilir. Konuşmacılar arasında çok sayıda uluslararası bilimsel dergi editörü (Prof. Chris Fry, Prof. Osmo Hanninen, Prof. Ole Petersen, Prof. Helmut Kettenman, Prof. Alex Verkhratsky, Prof. Susan Wray, Prof. Peter Illes, Prof. Vladimir Parpura, Prof. Matthew Walker, Prof. Takashi Muramatsu ve Prof. David Eisner gibi) ve önemli enstitü ve araştırma grubu başkanı (Prof. Gareth Leng, Prof. Antoon Moorman, Prof. Max Massmann, Prof. Alan North, Prof. Ulrich Pohl, Prof. Christian Aalkjaer, Prof. Max Hilz, Prof. Hannelore Ehrenreich, Prof. Rolf Reed, Prof. Bertal Hüseyin Aktaş, Prof. Michael Symonds, Prof. Tobias Wang, Prof. Peter Tiidus, Prof. Can İnce, Prof. Oleg Krishtal ve Prof. Daniela Rossi gibi) bulunmaktadır.

 

Kongrenin ilk günü (3 Eylül) genç araştırmacılara yönelik olarak düzenlenecek “Young FEPS” birçok asistanın/araştırmacının sunum yapması ve kıdemli bilim insanlarıyla tanışması için önemli bir fırsat olacaktır. Ustalara Saygı oturumunda Budapeşte'den Prof. Miklos Palkovits, Türkiye'den Prof. Üner Tan ve New York'tan Prof. David Carpenter birer konferans vereceklerdir. Ardından yapılacak kongrenin açılış oturumunda Amsterdam Üniversitesi'nden Prof. Antoon Moorman kalp aritmilerinin genetik temelleri ve patofizyolojisi konulu bir konferans verecektir.

 

Kongrenin Eş-Başkanlıklarını Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayram Yılmaz ve Türk Fizyolojik Bilimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Neyhan Ergene yapmaktadır. Detaylı kongre programı internet sayfasında yer almaktadır: www.feps2011.org

Konuşmacılar ve sunumlarla ilgili kısa notlar:

State University of New York at Albany’den Prof. Dr. David Carpenter, 11 Eylül 2001’deki saldırılardan sonra başta Manhattan ve New York’un diğer bölgelerinde doğan tüm çocukların sağlık durumlarıyla ilgili araştırma sonuçlarını da içeren bir konferans verecektir. 11 Eylül sonrası New York’ta doğan çocukların doğum ağırlıklarında genel bir düşüş görüldüğünü, kronik obstrüktif akciğer hastalıkları ve çocuk astımı vakalarındaki artışın olay sonrası bölgede geniş alana yayılan asbest, poliklorlu bifenil ve furan gibi toksik (ve kanserojen) maddelerden kaynaklandığının sanıldığını bildirmektedir.

 

Ustalara Saygı oturumunda konferans verecek olan Budapeşte’den dünyaca ünlü beyin araştırmacısı Prof. Miklos Palkovits, besin alımının düzenlenmesinde beyinde açlık ve tokluk algısını etkileyen nörohormonları ve etkileşimlerini anlatacaktır.

 

Cambridge Üniversitesi’nde profesör olarak çalışan ve Kırgız Türkü olan Prof. Bazbek Davletov, BOTOX olarak bilinen botulinum toksini’nin migren tedavisinde ilaç olarak kullanılmak üzere onaylandığını anlatacaktır. Kısmi kas gücü kaybına neden olan BOTOX yerine yeni botulinum molekülleri sentezlediklerini ve bunların çok daha nöronal hedef seçici olduklarını ve tedavide kullanılabileceklerini bildirmektedir.

 

Çalışmalarını Amsterdam Üniversitesi’nde sürdüren Prof. Dr. Can İnce, yoğun bakım koşullarında kalp kasında mikro-kan dolaşımı, oksijen ve enerji sağlama mekanizmaları üzerine bir konferans verecektir. Prof. Can İnce Hollanda Fizyoloji Derneği’nin de bir dönem başkanlık görevini üstlenmiştir.

 

“International Neuroendocrine Federation” Başkanı Prof. Gareth Leng kongrede, beyinde sinyal iletiminde rol alan nöropeptidlerin sinir ağını nasıl programladıklarını bir konferansla anlatacaktır. Sosyal ilişkilerde (anne-çocuk, arkadaşlık ve aşk) önemli rol oynadığı keşfedilen oksitosin hormonunun beyinde nasıl salgılandığını ve hangi davranışlara neden olduğunu anlatacaktır.

 

Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden Prof. Dr. Ahmet Korkmaz, beyinde pineal bezden salgılanan melatonin hormonunun insan vücudunda hastalık ve sağlıkta fonksiyonlarını anlatacaktır. Melatonin gece uyku sırasında salgılanmakta, beyin dokusunun moleküler düzeyde her gece detoks edilmesinde (korunmasında) ve biyolojik saatin belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Avrupa Beyin Araştırmaları Federasyonu eski başkanı Prof. Helmut Kettenman ve Manchester Üniversitesi’nden Prof. Alex Verkhratsky’nin yöneteceği iki ayrı sempozyumda, gri beyin hücrelerinin (nöroglia), sinir hücrelerine nasıl metabolik destek oldukları ve nörokimyasal iletişime hangi mekanizmalarla katkı sağladıkları anlatılacaktır. Prof. Verkhratsky ve Prof. Kettenman, nöroglia konusunda dünyada yayınlanan ilk ve en önemli iki ayrı kitabın editörleridir. Bu sempozyumlardan ilkinde bir konuşma yapacak olan Alabama Üniversitesi’nden Prof. Vladimir Parpura, nanomoleküller kullanarak gri beyin hücrelerinin fonksiyonlarını nasıl incelediklerini anlatacaktır.

 

Erlangen-Nürnberg Üniversitesi’nde Nöroloji Bölüm Başkanı olan Prof. Max Hilz, egzersiz sırasında ani ölüm sendromunun (Riley-Day Sendromu) nedenlerini; baro-refleks ve kimyasal reflekslerin zayıflamasının bu süreçteki rolünü konu alan bir konferans verecektir.

 

Stockholm Üniversitesi’nden Prof. Jan Nedergaard ve Nottingham Üniversitesi’Nden Prof. Michael Symonds’ın yöneteceği sempozyumda, kahverengi yağ dokusunun enerji metabolizması ve ısı üretimindeki yeni keşfedilen görevlerini ve yaşam stilinin etkilerini tartışacaklardır.

 

Rostock Üniversitesi’nden Prof. Rüdiger Koehling ve University College London’dan Prof. Matthew Walker’ın yöneteceği sempozyumda epilepsi ve kas hastalıkları ve tedavi yöntemleriyle ilgili yeni gelişmeler tartışılacaktır.

 

Zürih Üniversitesi Fizyoloji Enstitüsü başkanı Prof. Max Gassmann’ın yöneteceği sempozyumda, Prof. Wolfgang Langhans ve Prof. Margriet Westerterp yüksek irtifada Everest Dağında yaptıkları deneylerde, besin alımının neden baskılandığını, oksijen yetersizliğinin yağ dokusundan hangi hormonların salgısını başlatarak iştahı azalttığını konu alan dört konferans vereceklerdir.

 

Milan Üniversitesi’nden Prof. Valerio Magnaghi ve Modena Üniversitesi’nden Prof. Rita Bardoni’nin de konuşmacılar arasında yer aldığı 12. sempozyumda, kronik ağrı iletim yolları ve beyinde algılama mekanizmaları tartışılacaktır. Ağrı iletim mekanizmasının belirlenmesi, yeni ve daha etkili ilaçların geliştirilmesine de imkân sağlayacaktır.

 

Yerçekimsiz ortamda kan dolaşımı ve kardiyolojik adaptasyonlarla ilgili araştırmalarıyla dünyada en çok tanınan dört profesörün (Peter Norsk, Tobias Wang, Christian Aalkjaer ve James Hicks) yer aldığı sempozyum 6 Eylül sabahı gerçekleştirilecektir. Bu araştırmalar, sivil ve askeri havacılık ile uzay mekiklerinde uzun süre görev yapan astronotlarda kan basıncı değişikliklerinin belirlenmesi ve önleyici ekipman ve giysilerin geliştirilmesi bakımından önemlidir.

 

Bonn Üniversitesi’nden Prof. Michael Heneka, INSERM Fransa’dan Prof. Alain Privat ve Milan Üniversitesi’nden Prof. Daniela Rossi’nin de konuşmacılar arasında yer aldığı 15. sempozyumda, gri beyin hücrelerinin Alzheimer ve ALS gibi nörodejeneratif hastalıkların oluşumundaki yeni rolleri tartışılacaktır. Yeni araştırmalara göre, nöroglial hücrelerde gelişen patoloji, bu nörodejeneratif hastalıkların sebepleri arasında gösterilmektedir.

 

Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Frank Reimann ile Imperial College’dan Prof. Stefan Trapp’ın yönetecekleri sempozyumda, diyabetik ve obez hastalarda GLP-1 adlı hormonun tedavi amaçlı kullanımıyla ilgili güncel araştırmalar sunulacak ve tartışılacaktır.

 

Notlar:

Kongre sırasında tüm bilimsel oturumlar ve araştırmacılarla ilgili haber ve röportaj yapılmasına ve canlı yayına izin verilecektir.

Kongrenin açılış oturumuna Sağlık Bakanı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ile bu bakanlıkların üst düzey bürokratları davet edilmiştir ve katılımları beklenmektedir.

 

İletişim:

Prof. Dr. Bayram Yılmaz (Yerel Düzenleme Kurulu Başkanı)
Yeditepe Üniversitesi
Tıp Fakültesi

Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı

avrupa
tıp
fizyoloji
kongresi
i̇stanbul’da
düzenleniyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir