MEDİMAGAZİN - Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan çığır açıcı bir çalışma, hekim cinsiyetinin hasta sonuçları üzerindeki etkisine ışık tutarak, kadın doktorlar tarafından yapılan tedavinin ölüm ve hastaneye yeniden kabul oranlarını önemli ölçüde düşürdüğünü ortaya koyuyor.
UCLA David Geffen Tıp Fakültesi'nde doçent olarak görev yapan Dr. Yusuke Tsugawa tarafından yürütülen çalışmada, 2016'dan 2019'a kadar olan Medicare talep verileri analiz edildi. Veriler yaklaşık 458.100 kadın hastayı ve yaklaşık 319.800 erkek hastayı kapsamakta olup, bunların yaklaşık %31'i kadın hekimlerden tedavi gördü.
Erkek hekimlerde ölüm oranı daha yüksek
Temel bulgular, kadın doktorlar tarafından tedavi edilen kadın hastalarda ölüm oranının %8,15 olduğunu, erkek doktorlar tarafından tedavi edilenlerde ise bu oranın %8,38 olduğunu ortaya koydu. Benzer şekilde, kadın doktorlar erkek hastalar için %10,15 ile daha düşük bir ölüm oranı sergilerken, bu oran erkek doktorlar için %10,23'tü.
Bu eşitsizlik, doktor cinsiyetinin hasta bakımı üzerindeki etkisinin altını daha da çizerek hastaneye yeniden kabul oranlarına kadar uzandı.
Dr. Tsugawa bu bulguların önemini vurgulayarak, “Kadın ve erkek hekimler farklı şekilde hekimlik yapıyor ve bu farklılıkların hastaların sağlık sonuçları üzerinde anlamlı bir etkisi var” dedi.
Çalışma, kadın hastaların hastalık şiddetinin erkek doktorlar tarafından potansiyel olarak hafife alınması da dahil olmak üzere, bu tutarsızlıklara neden olan çeşitli faktörleri öne sürüyor. Ayrıca, kadın doktorlar kadın hastalarla iletişimde daha başarılı olabilir ve bu da daha doğru teşhis ve tedavi planlarına yol açabilir. Ek olarak, muayene ve görüşmeler sırasında hastaların rahatlık düzeyleri, kadın hekimlerin bakımı altında daha iyi sonuçlara katkıda bulunabilir.
"Hekim ücretlerindeki cinsiyet farklılıklarının ortadan kaldırılmalı"
Bu görüşlere rağmen Dr. Tsugawa, erkek ve kadın hekimlerin uygulamalarında nasıl ve neden farklılık gösterdiklerini ve bunun hasta bakımı üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.
Hasta sonuçlarını iyileştirmeyi amaçlayan müdahaleleri savundu ve hekim ücretlerindeki cinsiyet farklılıklarının ortadan kaldırılmasının önemini vurguladı.