Medimagazin logo

ARAŞTIRMA: Hamilelikte obezite, bebeklerde kardiyovasküler hastalık riskini artırıyor

Fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırma ile maternal obezitenin, fetüsün kalp sağlığı ve işlevini bozduğunu ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ARAŞTIRMA: Hamilelikte obezite, bebeklerde  kardiyovasküler hastalık riskini artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - The Journal of Physiology'de yayınlanan bir çalışma, maternal obezitenin fetüsün kalbinde moleküler değişikliklere neden olduğunu ve besin metabolizmasıyla ilgili genlerin ekspresyonunu değiştirdiğini ve bunun da yavruların sonraki yaşamlarında kalp sorunları riskini büyük ölçüde artırdığını buldu.

Araştırma, kalbin fetal yaşamda aldığı besinler tarafından 'programlandığını' gösteren ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

ABD, Colorado Üniversitesi'nden araştırmacılar, obez kadınlarda insan anne fizyolojisini ve plasental besin taşınmasını kopyalayan bir fare modeli kullandı. Dişi fareler (n=31), düzenli olarak hamburger, cips ve gazlı içecek (1500 kcal) tüketen bir insana eşdeğer şekerli içecekle birlikte yüksek yağ içeriğine sahip bir diyetle beslendi. Dişi fareler , obezite geliştirene kadar bu diyeti yediler ve orijinal vücut ağırlıklarının yaklaşık %25'ini aldılar. 50 dişi fare bir kontrol diyeti ile beslendi.

Fare yavruları ( n =187), in utero ve doğumdan sonra 3, 6, 9 ve 24. aylarda ekokardiyografi ve pozitron emisyon tomografisi (PET) taramaları dahil olmak üzere görüntüleme teknikleri kullanılarak incelendi. Araştırmacılar, yavruların genlerini, proteinlerini ve mitokondrilerini analiz etti.

Yavruların kalp metabolizmasındaki değişiklikler büyük ölçüde cinsiyete bağlıydı. Dişi fetüslerin kalplerinde 841 genin ifadesi değişmiş ve erkek fetüslerde 764 gen değişmişti. İlginç bir şekilde, obezitesi olan annelerin hem erkek hem de dişi yavrularında kardiyak fonksiyon bozukluğu olmasına rağmen, cinsiyetler arasında ilerlemede farklılıklar vardı; erkekler başlangıçtan itibaren bozuldu, oysa kadınların kalp fonksiyonları yaşla birlikte giderek daha da kötüleşti.

Kardiyovasküler sağlık ve fonksiyondaki kalıcı bozulmalardaki cinsiyet farkı östrojene bağlı olabilir. Genç kadınlarda daha yüksek seviyeler kardiyovasküler sağlığı koruyabilir, kadınlar yaşlandıkça östrojen seviyeleri tükendikçe koruma azalır. Cinsiyet farklılığının moleküler nedeni henüz anlaşılamadı.

Baş yazar, Colorado Üniversitesi, ABD'den Dr. Owen Vaughan şunları söyledi:

 "Araştırmamız, gelecek nesilde maternal obezite ile kardiyometabolik hastalık arasında bağlantı kuran bir mekanizmaya işaret ediyor. Bu önemli çünkü obezite insan popülasyonunda hızla artıyor ve neredeyse üçte birini etkiliyor. Bu araştırma, ilgili mekanizmalara ilişkin anlayışımızı geliştirerek, sağlık hizmetleri için maliyetli olan ve birçok insanın yaşam kalitesini etkileyen sonraki yaşamda kardiyometabolik hastalıkları önlemek için erken yaşamda kullanılabilecek tedavilerin önünü açmaktadır. Örneğin, annelere veya çocuklara vücut kitle indekslerine veya cinsiyetlerine göre daha özel beslenme önerileri sunabilir veya fetüsün kalbindeki metabolizmayı hedefleyen yeni ilaçlar geliştirebiliriz."

Fareler daha kısa gebeliklere, daha fazla yavruya ve insanlara göre farklı diyetlere sahiptir, bu nedenle bulguları kadın sağlığına tahmin etmek için insan gönüllüleri üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerekecektir. Çalışma ile Maternal obezite ile yavruların kalp fonksiyonlarını birbirine bağlayan bu mekanizmayı kanıtlamak ve sorumlu molekülleri tam olarak belirlemek için fonksiyon kaybı çalışmaları da yapılması gerektiği ortaya çıktı.


 

gebelik
kalp hastaliklari
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir