Medimagazin logo

Araştırma: Epilepsi tedavisinde kullanılan bir ilaç, uyku apnesini iyileştirebilir mi?

Epilepsi tedavisinde kullanılan sultiam etken maddesinin, obtruktif uyku apnesinde iyileşme sağladığı tespit edildi
Araştırma: Epilepsi tedavisinde kullanılan bir ilaç, uyku apnesini iyileştirebilir mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uyku apnesi için en yaygın tedaviler CPAP gibi mekanik tedaviler. Ancak araştırmacılar, bazılarında uyku apnesini hafifletebilecek bir ilaç bulduklarını düşünüyorlar.

Normalde epilepsiyi tedavi etmek için kullanılan sultiam ilacının, erken klinik araştırma sonuçlarına göre, obstrüktif uyku apnesi hastalarında ortalama olarak saatte 20 olaydan fazla solunum duraklamasını azalttığı görüldü.

Araştırmacılar, bu sonuçların uyku apnesi için bir ilaç denemesinde şimdiye kadar bildirilen en güçlü sonuçlardan biri olduğunu söyledi.

İsveç'teki Göteborg Üniversitesi'nden gögüs hastalıkları profesörü Dr. Jan Hedner, "Çalışmadaki hastaların üçte birinden biraz fazlası için solunum duraklamalarının yalnızca yarısı kaldı ve her 5 kişiden 1'inde bu sayı en az %60 azaldı" dedi. .

Sultiam, vücuttaki karbondioksit dengesini korumaya hizmet eden bir enzimi inhibe eder.

Bu erken klinik deney, esas olarak güvenliği test etmek için tasarlandı ve orta veya şiddetli uyku apnesi olan yaklaşık 60 kişiyi içeriyordu. Hastalar, biri yüksek dozda ilaç, diğeri daha düşük doz ve üçüncüsü plasebo olmak üzere üç gruptan birine rastgele atandı.

Dört hafta sonra araştırmacılar, sultiam'in gece boyunca solunum duraklamalarının sayısını azalttığını ve hastaların kanının oksijenlenmesini desteklediğini buldular.

Sultiam ayrıca, en yaygın yan etkiler olarak bildirilen baş ağrısı ve ciltte karıncalanma hissi ile nispeten güvenli olduğunu kanıtladı. Bazı yüksek doz hastalar da nefes darlığı bildirdi. Hiçbir ciddi yan etki meydana gelmedi, ancak yüksek doz grubundan altı hasta yan etkileri nedeniyle çalışmadan ayrıldı.

Araştırma sonuçları American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine'de 15 Nisan'da yayınlandı.

uyku apnesi
ila.
nöroloji
sultiam
epilepsisultiam
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir