MEDİMAGAZİN - Nature Scientific Reports'ta yakın zamanda yayınlanan bir çalışmaya göre, zengin besin ve antioksidan profiliyle bilinen bitter çikolata, esansiyel hipertansiyon ve venöz tromboembolizm risklerinin azalmasıyla ilişkilendirildi.
Sakatlığa veya ölüme yol açabiliyor
Altta yatan bir neden olmaksızın yüksek kan basıncı ile karakterize edilen esansiyel hipertansiyon, felç, kalp krizi ve bunama gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bir diğer ciddi durum olan venöz tromboembolizm, damarlarda sakatlığa veya ölüme yol açabilen kan pıhtılarını içerir. 50-90 oranında kakao katıları içeren bitter çikolata, kardiyovasküler faydalar sağladığına inanılan demir, magnezyum, bakır, çinko ve flavanoller açısından zengindir.
Venöz tromboembolizm riskinin azalması ile bağlantılıydı
Çalışma, bitter çikolata alımının esansiyel hipertansiyon, koroner kalp hastalığı ve inme dahil olmak üzere 12 kardiyovasküler hastalık üzerindeki etkisini araştırdı. Esansiyel hipertansiyon riskinin azalması ile anlamlı bir ilişkinin yanı sıra venöz tromboembolizm riskinin azalması ile düşündürücü bir bağlantı ortaya çıktı. Ancak, incelenen diğer kardiyovasküler hastalıklarla anlamlı bir bağlantı bulunamadı.
Araştırmacılar bitter çikolatanın kardiyovasküler faydalarını metilksantin ve kafein ile birlikte öncelikle flavanollere bağlıyor. Bu maddeler esansiyel hipertansiyon riskinin azalmasına katkıda bulunarak önleme stratejileri için potansiyel yollar sunabilir.
Sağlıklı bir atıştırmalık seçeneği olabilir
Bu umut verici bulgulara rağmen, çalışma, küçük bir örneklem büyüklüğü ve Avrupa kökenli verilere dayanması gibi sınırlamalarla karşı karşıya kaldı ve potansiyel olarak genelleştirilebilirliğini sınırladı. Ayrıca, çalışmada bitter çikolata alım miktarına ya da yaş veya cinsiyete göre değişen risk faktörlerine bağlı etkiler araştırılmadı. Bitter çikolata yüksek tansiyonu olanlar için daha sağlıklı bir atıştırmalık seçeneği olabilirken, uzmanlar hipertansiyonun önlenmesi için yalnızca ona güvenilmemesi konusunda uyarıyor.