Medimagazin logo

Aile hekimliği ile ilgili tüm konular bu Kongre’de konuşulacak

Aile hekimliği ile ilgili tüm konular bu Kongre’de konuşulacak
12. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet UNGAN
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği’nin (TAHUD) bu yıl 15-19 Mayıs 2013 tarihlerinde Kuşadası’nda gerçekleştireceği 12. Ulusal Aile Hekimliği Kongresi (Aile 2013) ile ilgili olarak Kongre Başkanı  Prof. Dr. Mehmet UNGAN ile kısa bir söyleşi yaptık.

 

Öncelikle kısaca bizlere kendinizden bahseder misiniz?

Prof. Dr. Mehmet UNGAN:

Ben İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Aile Hekimliği İhtisasımı tamamlayıp, 1993-2011 yılları arasında ODTÜ Sağlık Merkezi’nde aile hekimi olarak çalıştım ve Eğitim Fakültesi’nde kısmi zamanlı öğretim görevlisi olarak ders verdim. 2002 yılında aile hekimliği alanında Doçent, 2011 yılında da Profesör unvanlarına layık görüldüm. 1997 yılından günümüze ülkemizi Dünya Aile Hekimleri Birliği (WONCA) Avrupa Bölgesi’ne bağlı European General Practice Research Network (EGPRN) Yönetim Kurulu Başkanı olarak temsil etmekteyim.Bu yıl EGPRN Avrupa Kongresi ile Ulusal Kongremizin eş zamanlı ve Kuşadası’nda aynı mekanda paralel gerçekleşiyor olması da arkadaşlarımla hep birlikte arzu ettiğimiz bir organizasyon idi.

Kongrenizin hazırlıkları nasıl gidiyor?

Prof. Dr. Mehmet UNGAN:Biliyorsunuz kongre hazırlıkları daha bir önceki kongre bitmeden başlıyor. Bu yıl kongremizi Kuşadası’na Pine Bay Otel’e taşıyoruz. Kongre hazırlıklarını bilimsel kurul ve düzenleme kurulu yürütüyor. Bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yoğun ve katılımcıların ilgisini çekeceğini ve günlük pratiklerinde işlerine yarayacağını düşündüğümüz bir bilimsel program hazırlıyoruz. Bilimsel programın konu başlıkları henüz netleşti. Birkaç gün içinde son halini alacağını umuyoruz.

Kongrenizin bilimsel programının içeriğini nasıl belirliyorsunuz?

Prof. Dr. Mehmet UNGAN:Bilimsel programın içeriğini oluştururken geçen sene kongremizden aldığımız geri bildirimlerden ve internet sitemizden gerçekleştirdiğimiz anketten yararlanarak sahanın eğitim ihtiyaçlarını belirlemeye çalıştık. Bu konuda bilimsel kurulun çok yoğun bir çalışma yürüttüğünü söyleyebilirim. Bu yıl da kongremizin bilimsel programı paneller, çalıştaylar, uzmanına danış oturumları, tartışma grupları, olgu tartışmaları, ASM oturumları, sözel sunumlar şeklinde yapılandırılan zengin bir içeriğe sahip. Geçtiğimiz yıl özellikle sahada pratiğe yönelik sunumların arttırılmasını isteyen geribildirimleri değerlendirerek içeriği katılımcıların ilgisini çekecek şekilde hazırladık.

Bu yıl kongrenizin belirli bir teması var mı?

Prof. Dr. Mehmet UNGAN:Hayır. Belirlediğimiz bir tema yok. Ancak her yıl üzerinde durulmasını  istediğimiz bir konuyu daha ön plana çıkarıyoruz. Genellikle açılış panelinde ele aldığımız bu konu kongrenin genel tonunu da belirlemiş oluyor. Bu yıl açılış panelimizin konusu “Birinci Basamağıın Gücü”. Panelistler dünyada ve Avrupa’da aile hekimliğinin öncüsü olmuş otörler olacak. Bu yıl kongremiz aynı zamanda EGPRN’in (Avrupa Birinci Basamak Araştırma Ağı) bahar toplantısına da ev sahipliği yapacak. Bu yüzden Avrupa’dan çok sayıda araştırmaya gönül vermiş meslektaşımızı aramızda görmeyi umuyoruz.

Bize kısaca EGPRN’den bahseder misiniz?

Prof. Dr. Mehmet UNGAN:

EGPRN, Avrupa Aile Hekimliği’nde aktif çalışan ve üye olmuş tüm aile hekimlerinin ya da uzmanlık eğitimi veren kurumsal üyelerin bilimsel araştırmalarını sunduğu, araştırma fikirlerini paylaştığı, yardım aldığı, proje ortakları bulabildiği, özgün araştırma tekniklerini öğrenebildiği, bağımsız bir araştırma ağı olarak 1971 den bu yana varlığını sürdürmektedir. Ayrıca 1995 yılından bu yana da WONCA Avrupa Bölgesi’ni oluşturan 3 ana networkten biri olarak aile hekimliği alanında dünya çapında tanınan saygın bir bilimsel araştırma kongre serisine sahiptir. Diğer kongrelerden farklı olarak, araştırma ağı özelliği de olduğundan, yılda iki kez Mayıs ve Ekim aylarında belirli tarihlerde yaklaşık otuz ülkeden 120 ile 170 arasında değişen katılımcı sayısı ile toplanmaktadır. Bu yıl kongremizle eş zamanlı yapılacak olan EGPRN Bahar Topantısı’na katılacak meslektaşlarımızın kendilerini diğer Avrupa ülkelerinden gelenlerin arasında, bu oturmuş kongre formatını yurt dışına gitmek zorunda kalmadan ulusal kongrenin hemen yanındaki bir salonda yaşayabilmelerinin önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu eş kongreye katılmak isteyenlerin www.egprn.orgadresinden kayıt yapabileceklerini ve günlük 100 TL şeklinde daha önceden hiç bir ülkeye tanınmayan çok özel bir katılım ücretinin de ilk kez Kuşadası’nda bu tecrübeyi yaşamak isteyen ülkemiz aile hekimlerine uygulanacağını bildirmek isterim.

 

Bu yıl bilimsel programda ilgi çekeceğini düşündüğünüz konular hangileri?

Prof. Dr. Mehmet UNGAN:

Daha önce belirttiğim gibi çok zengin bir içeriğimiz var. Açılış panelimizde dünyada, Avrupa’da ve Türkiye’de birinci basamağın gücünü tartışıyoruz. Yine çok ilgi çekeceğini düşündüğümüz ”Çocukluk Dönemi Davranış ve Gelişim Bozuklukları” isimli bir panelimiz var. Geçen sene en çok üzerinde durulan konulardan biri olan “Sağlık Çalışanlarına Şiddet”i ASM oturumlarımızın birinde “Şiddete uğradım ne yapmalıyım? Hekim hakları” ismi altında avukatımızla birlikte tartışıyoruz. Yine ilgi çekeceğini düşündüğümüz bir başka ASM oturumu da “Evde Bakım” ile ilgili. ”Uzmanına Danış” oturumlarımızdan  “Yaygın Ağrıları Olan Hasta Yönetimi”’ni örnek olarak verebilirim. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ilgi çekici kurslarımız var: " Sigara Bırakma Kursu", "Egzersiz Reçeteleme", "Spirometri Değerlendirme" "Akılcı Laboratuar Kullanımı","EKG Değerlendirme". Bu yıl birinci basamakta yapılacak bilimsel çalışmalarla ilgili EGPRN kursları da olacak. Tartışma oturumlarımızda yine üç ilginç konu var: " Yaşam stili değişikliği önerileri? Ne kadar başarılıyız ve ne yapmalıyız? ", " Hiperlipidemi tedavi protokolleri ve SUT uygulamaları" ve yakında Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmasını beklediğimiz “Birinci Basmakta Periyodik Muayene Rehberi” kapsamında "Birinci Basamakta Periyodik Muayene" konularını bilimsel kanıtlar ve günlük uygulamalar çerçevesinde masaya yatıracağız. Olgu Tartışması oturumlarımızdan birinde “Tiroid İşlev bozukluklarının Yönetimi”ni ele alıyoruz. Örneklerle kısaca bilimsel programdan bahsetmeye çalıştım ancak bunlar dışında katılımcıların ilgisini çekecek pek çok oturum var kongremizde.

 

Geçtiğimiz yıllarda TAHUD’un verdiği burslar ile özellikle firma desteği olmadan kendi harcamalarını karşılayarak gelmek isteyen katılımcılara destek olduğunu görmüştük. Bu destek bu yıl da devam edecek mi?

Prof. Dr. Mehmet UNGAN: Evet,  bu yıl da bu destek artarak devam edecek. Kendi imkanları ile kongremize katılmak isteyen hekimlere bu yıl daha uygun şartlarda burs sağlıyoruz. Ayrıca kongremize poster veya sözel bildiri ile katkıda bulunan meslektaşlarımıza elimizdeki imkanlar ölçüsünde burs sağlayacağız. Geçtiğimiz yıl kongremizde 250’nin üzerinde poster/sözel bildiri yer almıştı. Birinci basamakta araştırma yapan meslektaşlarımızın kongremizi tercih etmesinden dolayı oldukça büyük bir memnuniyet duymuştuk. Bu yıl bu sayının daha da artacağını düşünüyoruz. Bu yüzden araştırmaya gönül vermiş meslektaşlarımıza desteğimizi bu yıl da sürdüreceğiz. Bu konudaki tüm ayrıntıları kongre web sayfamız www.aile2013.orgadresinden takip edebilirsiniz. 

Sayın UNGAN; verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Kongrenizde başarılar.

Prof. Dr. Mehmet UNGAN: Teşekkür ederim.

tahud
12. ulusal aile hekimliği kongresi
aile 2013
mehmet ungan
Yorum (5)
ömer akpınar
Sayın Hocam sadece konuşuluyor sonuçta ne oluyor hiçbirşey olmuyor yöneticiler yine bildiklerini okuyor aşağıdaki sorunlar kimsenin umrunda değil yöneticiler sadece hasta memnuniyetine yönelik kararlar alıyor.Aile hekimliğinde ciddi sorunlar var kimse primer hastayla uğraşan hekimleri dinlemiyor sorunlara çare bulmuyorlar.Aile hekimlerinin hiçbir yaptırım gücü yok , dernek falanda hikaye ne zaman yaptırım gücümüz olursa o zaman herşey düzelecek.Ben yapılan bu toplantıları pazar günleri yapılan ülkenin vatandaşın hiçbir yararına olmayan futbol tartışma programlarına benzetiyorum.
0
Cevapla
EKREM
1.gündem maddesi acillerde nöbetten nasıl sıyrılıp uzmanlara tutturabiliriz olmalı.
0
Cevapla
hamit
sayın ekrem, uzman olunca doktor olunmuyormu! bende acil hekimiyim ama acil hepimizin kimse kaçmasın..
0
Cevapla
Selami Doğan
Sayın Hocam konular çok güzel ama maalesef SGK kısıtlamalarından dolayı dünyadaki en önemli ve en sık görülen obezite, HT, DM tedavi edebilecek ilaçları 1. basamakta yazamadıktan sonra ne işe yarar bilgi.
0
Cevapla
dr.tuba
acillerde nöbeti uzmanlar değil de aile hekimleri tutunca asıl tutması gereken kişiler mi tutmuş olacak? türkiyenin bu önemli sorununa uzman büyüklerimizin çözüm önerisi bu kadar mı? nöbeti hangimiz tutarsak turalım gerçek bir çözüm üretmiş olacak mıyız? çözüm: iki çeşit acil tıp uzmanlığı olmalı. birinin asistanlığı 1-2 yıl(tezsiz), diğerinin ki 5 yıl(tezli).maaşları da ona göre fark etmeli. yoksa bu kontenjanla 50 sene sonra bile acillere acil uzmanı yetişmez.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir