Medimagazin logo

Aile hekimliği eczacı ile doktoru karşı karşıya getirdi

Aile hekimliği kapsamında uygulamaya konulacak 'aile sağlık merkezleri' İstanbul'da doktor ve eczacıların arasını açtı. Doktorlara giderler için devlet 2 bin 500 lira veriyor. Ancak bu para kira ve diğer masrafları karşılamadığı için hekimler eczacıların kapısını çalıyor. Eczacılar ise bu durumdan şikâyetçi.
Kaynak: ZAMAN - ÇAĞLAR AVCI
Aile hekimliği eczacı ile doktoru karşı karşıya getirdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul'da 1 Kasım'da başlayan aile hekimliği birtakım sıkıntıları da beraberinde getirdi. Yer konusu yaşanan problemlerin başında geliyor. Düzenlemeye göre doktorlar, onayı halinde nüfus bölgesinin istediği yerinde 'aile sağlık merkezi' (ASM) açabilme imkanı bulabiliyor. Devlet bu yerlerin kirası dahil tüm cari giderleri için de her doktora ortalama 2 bin 500 lira ekstra para veriyor. Bazı doktorların, kira dahil olmak üzere tüm giderleri eczacılara ödetmek istemeleri iki tarafı karşı karşıya getirdi. İddialara göre, bazı doktorlar mevcut yerlerinin karşısındaki eczacılara, 'Siz bu giderleri karşılamazsanız, karşılayacak başka eczacıların tuttuğu yere gideriz.' diyor. Doktorların yanı sıra bu tekliflerin muvazaalı eczanelerden de gelmesi İstanbul'daki yerleri sabit binlerce eczacıyı tedirgin ediyor.

 

Söz konusu durum İstanbul'da aile hekimliğinin başlamasından bir ay öncesine dayanıyor. İddialara göre yeri belli olan bazı aile hekimleri gittikleri bölgede önce eczacılarla konuşmaya başladı. Örneğin İstanbul'un Kağıthane ilçesinde mart ayında yeni açılan bir sağlık ocağına atanan aile hekiminin eczacıya teklifi şöyle olmuş: "Beni başka yerden istiyorlar. Eğer kiramı ödersen, burada kalırım." Bu teklifi alan eczacı ise tedirgin. "O zaman biz ne yapacağız? Burası yeni açılan bir sağılık ocağı. Hekim burayı da değiştirebiliyor." şeklinde konuşuyor. Aynı durum Avcılar'daki bir aile sağlık merkezinde de yaşanıyor. İlgili aile hekimi, 'başka eczacılarla anlaştım' diyerek, 'gidebilirim' mesajı veriyor.

Eczacılar ise sıkıntının sadece doktorlardan kaynaklanmadığını belirtiyor. "Özellikle çok sayıda muvazaalı eczanede haksız rekabet ortamı oluşturuyor. Doktorları başka yerde merkez açmak için ikna ediyor." ifadesini kullanıyor. Konunun uzmanları ise böyle bir durumda doktorlarla bu işi yapan eczacıların patron konumuna geleceğini, gereksiz ilaç yazımı gibi daha önce yaşanan suistimallerin tekrarlanabileceğini kaydediyor.

 

İddialarla ilgili olarak İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu şöyle konuştu: "Bu tür etik dışı hareketlere izin vermeyeceğiz. Yapanların da sözleşmelerini anında feshedeceğiz. Öncelikli olarak mevcut sağlık ocaklarının hepsini kullanacağız, hiçbirinin yerini değiştirmeyeceğiz." dedi. İstanbul'da 900'ün üzerinde aile sağlık merkezi açılması bekleniyor. Bunların 600'e yakını sabit sağlık ocağı, gerisi de kiralama yöntemi ile tutulacak olanlar. Yıl sonuna kadar 800 civarında aile sağlık merkezinin tam anlamı ile çalışacağı belirtiliyor. Aile hekimliği sisteminde doktora aldığı ücretin yanında giderleri için ayrıca 2 bin 500 lira veriliyor. Amaç ise doktorun bu parayla hem bulunduğu yerin kirasını ödemesi hem de merkezle ilgili diğer harcamaları karşılaması. Bir merkezde en az iki doktorun bulunması zorunlu. İstanbul'da 3 bin 645 aile hekimi görev yapacak. 3 bin 600 kişiye bir aile hekimi düşecek.

aile
hekimliği
eczacı
ile
doktoru
karşı
karşıya
getirdi
Yorum (6)
kerem can
sadece istanbul değil aile hekimliğinin uygulandığı her yerde aynı durum söz konusu. sosyallikten uzaklaşan sağlık sistemimiz maalesef patronluk sistemine doğru hızla yol almakta. eczanelerin ve ilaç firmalarının patron, aile hekiminin çalışan olduğu bir sistem...
0
Cevapla
kerem can
maalesef benzer durum birçok yerde geçerli. anlaşmazlık çıkan yerler olunca haber niteliği kazanıyor. ne acıdır ki sağlık sistemimiz aile hekimliği uygulaması ile birlikte sosyallikten uzaklaşıp patronluk sistemine doğru hızla ilerliyor. eczaneler ve ilaç firmaları patron aile hekimleri çalışan pozisyonunda. istisnalar mutlaka vardır ancak burada yazmaktan dahi hicap duyacağımız durumlar var. eminim ki yetkililer de bunu biliyordur...
0
Cevapla
Ecz. Mehmet
Aile hekimliği ile birlikte "Aile Eczacılığı" da getirilmeliydi. Örneğin Almanya'da aile hekimleri gibi eczaneler de nüfusa dayalı olarak dağıtılmış. Türkiye aile hekimliğine geçerken Avrupa'da uygulanan sistemi iyi incelememiş.
1
Cevapla
h.t
sağlık artık kesinlikle sosyal bir hak ve sosyal bir hizmet değildir. alınıp satılan bir maldır, ticari bir hizmettir. millete memlekete hayırlı olsun. bravo hükümet. yaşasın kapitalizm! sosyal güvenliği de bir özelleştirdin mi artık kurbanlık dana pazarlığı gibi hastanelerde pazarlık yapılacak günler yakındır.2 dikişi kaç liraya atarsınız, sigortanın ödediği yetmez mi ?üste kaç lira vereceğiz? vb.gibi!!!...Millete duyurulur. Gerçi kendi düşen ağlamaz. boşver millet memnun gidişattan baksana...
0
Cevapla
CEMİL
aile hekimliği olan heryer böyle SAĞLIK MÜDÜRÜDE PALAVRA SIKIYOR BULUNDUĞUM İLDE İLAÇ MÜMESSİLLERİ TAKSİCİLİK ŞOFÖRLÜK YAPIYOR.ASM DR NU SABAH EVİNDEN ALIP AKŞAM EVİNE BIRAKIYOR. ECZACILARLA ANLAŞAMAYAN ASMLER TAŞINIYOR.BUNU SAĞLIK MÜDÜRLERİDE BİLİYOR. GÖRMEZDEN GELİYOR. MEDYANIN KARŞISINDA ASARIZ KESERİZ DİYE ÜNLÜYOR. SADECE ŞOV YAPIYOR.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir