Medimagazin logo

Aile hekimlerinin ilaç isyanı

Son zamanlarda antibiyotik kullanımının giderek artmasının sebebi olarak doktorların işaret edilmesine aile hekimleri isyan etti. Hekimler, 'Hastalar antibiyotikte ısrarcı' diyor, hastalar 'Gidip başka doktorda ilaç yazdırırım' tavrını savunmaya devam ediyor.
Kaynak: YENİ ŞAFAK - ELİF ÖZLEM KARATAŞ
Aile hekimlerinin ilaç isyanı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Girginer, 'Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın ve SGK'nın vatandaşı bilinçlendirmesi gerekiyor. Hasta, siz yazmasanız bile başka doktora gidip antibiyotik yazımı konusunda ısrarcı oluyor' dedi. Aile hekimlerine yönelik nöbet uygulamasına da karşı çıkan hekimler, acillerdeki yoğunluğu azaltmak için aile hekimlerinin kullanılmaması gerektiğini dile getiriyor. Bu konuda sorunun acilde katkı payı alınmaması ancak aile hekimliği muayenesinde reçete katkı payının alınmasından kaynaklandığını ifade eden hekimler, katkı payı aile hekimliğinde kaldırılıp acile getirilirse hasta akışının da yönünün değişeceğini belirtiyor.  

GEREKSİZ İLAÇ

Türkiye'de antibiyotik kullanma oranlarının artması ile birlikte gözlerin doktorlara çevrilmesine aile hekimleri tepki gösterdi. Gereksiz ilaç yazılmadığını, antibiyotiğin hasta tarafından ısrarla istendiğini belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu(AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Girginer, 'Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın ve SGK'nın vatandaşı bilinçlendirmesi gerekiyor. Hasta, siz yazmasanız bile başka doktora gidip antibiyotik yazımı konusunda ısrarcı oluyor' dedi. Girginer'e göre önce hastadaki antibiyotik olmazsa iyileşemem algısının değiştirilmesi gerekiyor.

ÖMÜR BOYU SANILIYOR

Sakarya Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Karadeniz,  aile hekimlerinin ilaç konusundaki hassasiyetini ve gereksiz ilaç yazılmadığını belirtmek  için, 'Her şikayetine torbalarca ilaç kullanan hastalara doğru yolu tarif eden biziz' derken, yine Hatay Reyhanlı'da aile hekimliği yapan Dr. Şerife Zeren de, 'Bir kerelik yazılmış bir ilacı bir ömür içeceğini zanneden hastaları biz uyarıyoruz' diyor. 

ACİLE KATKI PAYI ÖNERİSİ

Aile hekimleri ile ilgili bir diğer önemli konu da, nöbet uygulaması olarak görülüyor. Hekimler, acil eğitimini zaten aldıklarını belirterek, nöbet uygulamasını kabul etmediklerini dile getiriyor. Acildeki yeşil alana giren hasta sayısındaki yoğunluğun ortadan kaldırılması için de, aile hekimliğinde alınan reçete katkı payının kaldırılmasını ve acil servislerde de katkı payının alınmasını öneriyor. Aile hekimleri bu şekilde, hasta akışının yönünün de değişebileceğini ifade ediyor.

aile
hekimlerinin
ilaç
isyanı
Yorum (8)
DRTK
HER DÜZEYDE VE HER BRANŞTA ''TAVŞANA KAÇ TAZIYA TUT'' TAKTİĞİ İLE AYAKLAR ALTINA ALINDIK.
0
Cevapla
MEHMET
idealist bir hekimken antibiyotik ve ağrı kesici konusunda çok kuralcıydım..ancak bu idealistliğim başıma hep dert açtı kötü insan ve sürekli şikayet edilen ve sürekli savunma yazmak zorunda kalan ben oldum...ve artık pes ettim hasta ne istiyorsa o çünkü mücadele edecek tartışacak gücüm kalmadı
1
Cevapla
cengiz
acilde neden ilaç yazılır hala anlamış değilim.adı üstünde acil.acil hastaya müdahale edilir.bu yığılma tamamen katkı payından kaynaklanıyor.gece hastanelerde polk. hizmeti verilmesine rağmen acillerdeki yığılmalar azalmadı.aslında sistem çıkmaza girmiş durumda.acile gelen hasta sayısı azalsa acilde çalışan doktorlar isyan edecek.hastaları aile hekimine yönlendirsen,bu defada hastaneler isyan edecek.artık bu sistemin tamamen tıkanmasını bekleyeceğiz.aile hekimlerine uzmanlara acil nöbeti yazmak geçici çözümlerdir.acil damgası bir işe yaramadı.yeni önerilerde bir işe yaramayacak.
0
Cevapla
aylin cicimen
Antibiyotiklerin sadece birkaç cümle ile yan etkilerini anlatın veya odanıza tabela asın: Gereksiz özellikle viral enf.kullanılan antibiyotikler böbrek yetmezliği(diyalize girmek istermisiniz?),Karaciğer Yetmezliği(siroz olmak istermisiniz),ishal(zamanınız tuvalette mi geçsin),ya mantar enf.ne dersiniz uzun ve inatçı kaşıntılara razımısınız diye sorun hastalara.
0
Cevapla
Dr S İsmail Cihan
Belirli grup dışında Aile Hekimlerinin antibiyotik yazmasında sınırlama şart. ARB,Statinler,İnsülinler gibi. DM tedavisini altüst ediyorlar mesela. Acil hekimlik ve koruyucu hekimlik yönleri ön plana alınmalı.Bu yönde daha çok fayda sağlayacaklarına inanıyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir