Bakanlık, aile sağlığı merkezlerine dönüştürülen sağlık ocaklarında faaliyet gösteren aile hekimlerinden kira istedi. Üstelik kira bedeli, aile hekimliğinin başladığı tarihten itibaren geriye dönük talep edildi. Buralarda kullanılan sağlık araçlarıyla demirbaş eşyaların kullanım bedeli de aile hekimlerinden tahsil edilecek. Halen aile sağlığı merkezi bulunmayan yerlerde görevli aile hekimleri, dışarıda kiraladıkları muayenehanelerde hasta kabul ediyor. Ancak devlet, hem aile sağlığı merkezlerinden hem de dışarıda çalışan aile hekimlerine 'kira ödeneği' veriyor.
Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, kira bedelleri konusunda bir genelge yayımladı. Genelgede, il sağlık müdürlüklerinden, sağlık ocaklarında faaliyet gösteren aile hekimlerinden geriye dönük kira ve demirbaş eşya kullanım bedellerinin alınmasını istendi. Ankara Sağlık Müdürlüğü de Bakanlığın genelgesini, 'Binalarının kira ve demirbaş malzemelerinin kullanım bedellerinin tespiti ve tahsili' başlıklı bir yazıyla duyurdu. Müdürlük, kiraların ödenmesinin takibiyle ilgili olarak bir komisyon oluşturulduğunu açıkladı. Buna göre komisyon, aile hekimleriyle kira kontratı yapacak.
Kira bedellerinin de mümkün olduğu kadar düşük tutulacağı öğrenildi. Ankara'da aile hekimliği sisteminin başladığı 15 Temmuz 2010 tarihinden 15 Haziran 2011'e kadar olan kira bedelleri aile hekimlerinden tek seferde tahsil edilecek. Ankara Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, tüm kira bedeli aile hekimlerinin 2011 Aralık maaşlarından kesilecek. Ankara'da yaklaşık 3-4 bin kişiye bir aile hekimi düşüyor. Bu aile hekimleri, 316 aile sağlık merkezinde vatandaşlara sağlık hizmeti veriyor. Bunların yaklaşık 250'si devlete ait sağlık ocaklarından dönüştürüldü. Kalanları ise kiraladıkları binalarda faaliyet gösteriyor.