BALIKESİR -Edremit, Kadıköy, Akçay, Güre, Zeytinli ve Altınoluk’ta faaliyet gösteren 9 aile sağlığı merkezinde görevli 29 aile hekimine Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Başkanı Dr. İncilay Dönmez tarafından düzenlenen toplantı ile yaz dönemi temposuna ayak uydurmaları, hastaları karşı davranışları ve izlenecek yollar hakkında bilgiler verildi.
Yaz ayları nedeniyle bölgenin tatilciler tarafından oldukça yoğunlaştığının altını çizen TSM Başkanı Dr. Dönmez, geçtiğimiz yıl kış sezonunda bakılan hasta sayısının ortalama 7.300 dolaylarında iken, bu rakamın yaz sezonunda 18.500 dolaylarına çıktığını ifade etti. Aynı şekilde bu yıl da yine aile hekimlerine müracaat eden hasta sayısı oranının yüzde yüzün üzerinde olacağını beklediklerini belirten Dönmez, “Rahatsızlıkları nedeniyle aile hekimlerimize müracaat eden hastalarımızdan tedavi olabilmek ve sağlıklı hizmet alabilmeleri için biraz daha sabırlı olmalarını istiyoruz. Çünkü doluluk oranı hekimlerimizin bakabileceğinin çok üstünde. Bu nedenle hastalarımızın biraz daha anlayışlı olmaları hem hekimlerimizin işini kolaylaştıracak hem de hastalarımızın daha sağlık hizmet alabilmesine neden olacaktır. Özellikle misafir hastalarımızın mağdur olmamaları için devlet hastanemiz ve TSM’den 2 hemşire ve 2 doktorumuzu da Akçay ve Altınoluk bölgemize ek olarak görevlendirdik” dedi.
Aile hekimlerine müracaat eden hastaların yüzde 70’inin misafir hastalar olduğunu da kaydeden Dr. İncilay Dönmez, “Aile hekimliği veri tabanında kayıtlı olması gereken hasta sayısı en fazla 4 bin. Fakat Akçay ve Altınoluk başta olmak üzere İlçemize bağlı 9 aile sağlığı merkezimizde bu sayı 4 binin üzerine büyük oranda çıktı ve bu müracaatlar kayıt için talep olarak bekliyor. Bu taleplerin kabul edilebilmesi ve kayıtların yapılabilmesi için yeni bir aile hekimliğinin daha kurulması gerekiyor. Buna ilişkin Sağlık Bakanlığımızı konu ile ilgili bilgilendirdik” dedi.
Misafir hastalara hekim değiştirme haklarının olduğunu da hatırlatan Dr. Dönmez, “Bölgemizde yaşayan misafir hastalarımız yılın büyük bir kısmını burada geçirmekte. Sadece hekim değiştirme formu doldurarak burada bir aile hekimine kayıt yaptırabilirler. İkamet belgesi istenmemektedir. 3 ay aralıklarla hekim değiştirebildikleri için geri döndüklerinde tekrar oradaki aile hekimine kayıt yaptırabilirler. Böylece bölgemizde de onları takip ve tedavi eden hekimleri olur. Birinci basamak sağlık hizmetini almaları daha kolay olacak ve her muayeneye geldiğinde farklı aile hekimine misafir olarak muayene olmayıp onları tanıyan tıbbi olarak takip ve tedavi eden aile hekimine muayene olabileceklerdir” şeklinde konuştu.