Medimagazin logo

Aile hekimi, köylünün ayağına gidiyor

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan 'aile hekimliği' ve 'mobil eczane' uygulaması, köylerde ve kırsal kesimde yaşayan vatandaşların yüzünü güldürdü.
Aile hekimi, köylünün ayağına gidiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uygulamayla birlikte bağlı bulundukları köyleri tek tek dolaşan aile hekimleri, vatandaşları evlerinde ziyaret ederek tedavilerini yapıyor. Doktorların yüzünü hastanelerde görmeye alışan köylüler, kapılarının önünde aile hekimiyle karşılaşınca şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Muğla'ya bağlı İkizce köyünün aile hekimliğini üstlenen Dr. Fatih İlikli de, kapı kapı dolaşarak hastalarını ziyaret eden doktorlardan biri. Vatandaşlarla sohbet ederek muayene eden İlikli, koruyucu hekimlikte yerinde tespitin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Fatih İlikli, aile hekimliği uygulamasıyla hastaları kendi evlerinin sıcaklığında ziyaret ederek, bire bir ilgilenme fırsatı bulduklarını belirtiyor. İkizce köyünde yaşayan Kezban Çetin (65) de hastaneye gidip gelmekten kurtulduklarını ve 'aile hekimliği' uygulamasıyla çok rahatladıklarını söyleyerek, bir ilaç yazdırmak için bile gününün tamamının hastane köşelerinde geçtiğini anlatıyor. Melek Çakı (83) ise bugüne kadar pek doktor yüzü görmediğini kaydederek, "Artık yaşlandım. Çocuklarımın yanına misafirliğe geldim. Ağrılarım var. Köye gelen doktor, misafir olmama rağmen beni de muayene etti, benimle ilgilendi. Eskiden böyle şeyler yoktu. Allah devletimizden razı olsun." diye konuşuyor.

bir telefon açıyoruz, doktor kapımızda

İkizce köyünde yaşayan Cihan Çetin (47) de, şehirdeki sağlık ocağında veya hastanelerde doktorların kendilerine ancak 3 dakika zaman ayırdığının altını çizerek, "Aile hekimimiz evimize geliyor. Burada yarım saat oturuyor. Doktor konuştukça hastanın içi açılıyor." diyor. Aynı köyde 8 yaşındaki epilepsi hastası Alper Taşkıran'ı ziyaret ederek muayene eden Dr. Fatih İlikli, küçük çocukla yakından ilgilenerek annesinden durumuyla ilgili bilgi aldı. Anne Ayla Taşkıran (32), şunları söyledi: "Çocuğum epilepsi hastası. Aile hekimliği uygulamasından önce onu hastaneye götürmek ve muayene ettirmekte çok zorlanıyordum. Şimdi ise aile hekimimizi arıyorum. Sağ olsun, hemen gelip muayene ediyor."

Aynı hizmet Adana'nın köylerinde de veriliyor. Adana İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, aile hekimlerinin kentte gitmediği köyün kalmadığını söyledi. Eczacılar Odası ile yaptıkları protokol gereği aile hekiminin gittiği köylerde yazılan reçetelere ilaç temin edildiğini vurgulayan Kemik, şöyle konuştu: "Reçetedeki ilaçlar, öğlen yazıldıysa akşama, akşam yazıldıysa da en geç ertesi gün öğle vaktine kadar köylerimize ulaşıyor."

aile
hekimi
köylünün
ayağına
gidiyor
Yorum (18)
duurut
Yani şurada yazılan şeylerin doğrulunu araştırmadan sırf propaganda amacıyla akla mantığa sığmayan seylerin yazılması üzücüdür gerşekten. yok aile hekimi eve gidip yarım saat hastayla ilgilenip içini açıyormuş falan, komik seyler bunlar..bizler hekim olarak her seyi,n farkındayız ama halkımız bunları okuyup yalnış fikre kapılacaktır. eve çağırdığı doktordan ilgi göremeyince, ister istemez farklı durumlara neden olabilecektir. lütfen bu gibi haberlerde daha duyarlı olnuz sayın site yöneticileri.
0
Cevapla
Okan Er
Her ne kadar bize zor gelse de kafamızın içinde "bunca yıl oku, milletin ayağına git", "Ailesinin sağlık ocağına/ hastaneye getirmediği hastaların derdi bize düştü !" "Doktorluğu iki paralık ettiler! " gibi düşünceler dolaşıyor olabilir. Ancak bir düşünelim, koruyucu sağlık hizmeti adına, devletin (yani bi doktorlar ve diğer sağlık personelin) halkına sahip çıkması adına ne büyük bir gelişme değil mi? Köyleri dolaş, insanların varsa kronik hastalıklarının kayıtlarını tut, sonra birisi rahatsızlansa kapalı mekanlardan kurtulup evine/köyüne git. Bizleri en çok yıpratan bu masa başı çalışma ortamı. Ne güzel binalardan kurtul, halkın içerisinde dolaş, birçok yeni insan ile tanış. Gerçekten KARŞILIKLI SEVGİ VE SAYGI ÇERÇEVESİNDE olunduğu müddetçe ASM sistemi sağlık ocağı sisteminden daha iyi bence. Profesörün 4000 tl kazandığı ülkede 4-5 tl kazanarak bu şartlarda çalışmak fena da değil..
0
Cevapla
ceyhun
Bir aile hekimine yaklaşık üç bin kişi bağlı olsa, herkesin evinde yarım saat otursa zavallı meslektaşım lavaboya bile gidemez.Hekim üstünden çıkar sağlamayı bırakmak lazım.
0
Cevapla
cumali
vatandaşın istediği ilacı doktor ayağına gidip yazıyor.artık vatandaş masamıza yeşil karnesini atıp al şunu yaz diyemicek:))sağolun varolun sayın sağlık bakanım.bizi düşündüğünüzü biliyordum:)
0
Cevapla
bezgin
Evde hizmet uygulaması esas olarak psikolojik olarak hasta ve yakınlarını rahatlatmaya yönelik bir iştir. hasta özel hastaneden 500 tl ye alacağı hizmeti bedavaya alıyor. ihtiyacı olan hasta için güzel bir hizmet ancak %90 suistimale açık, kaymakamın Dr hanıma şiddet uyguladığı gibi. belki de bizleri rahatsız eden hadise askeriyedeki gibi hiç alışık olmadığımız emir komuta zincirinin gelmesi ve hekimlerin kendi başlarına karar verebilme yetkisinin ellerinden alınarak kaymakamların vs ellerine verilmesi. kuşkusuz insanı en çok üzen tarafı da sizin sırtınıza basarak başkalarının yükselmesi.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir