Medimagazin logo

Acilde bir gece: Acil müdahale!

Doktorlara şiddetin hız kesmediği bir ortamda, acil servisteyiz. Sürekli bir bağırışma var. Tüm hastalar öncelik istiyor. Muayene için 1.5 dakikaları var.
Kaynak: RADİKAL - MİNE TUDUK
Acilde bir gece: Acil müdahale!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hastane koridorlarını dövüş filmi setine dönüştüren şiddet olaylarını yerinde görmek için nöbetteyiz! Yer Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH). Saat 17.00’den ertesi günün sabahına kadar süren bir gecelik nöbetin sonucunu tek cümleyle özetlemek mümkün: Hastanelere acil yardım gerek! Yoğunluktan dolayı bir hastaya sadece 1.5 dakika ayırmanın vicdan azabını yaşayan doktor ve hemşirelerin can güvenliği Allah’a emanet. İhaleye çıkılamadığı için güvenlik kamerası yok. Sadece duvarlardaki ‘‘Buranın güvenliği kameralarla sağlanmaktadır’ yazısıyla verilen gözdağı var!


Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir günde bakılan hasta sayısı, 7 bin. Acilde ise yaklaşık 2 bin kişiye aralıksız sağlık hizmeti veriliyor. Acilde toplam 13 asistan doktor ve 8 hemşire dönüşümlü olarak 24 saat hizmet veriyor. Doktor başına düşen hasta sayısı gecede 150-200. Dünya Sağlık Örgütü ’nün önerdiği 20 dakika muayene süresi, burada 1.5 dakika. Acilin önü de içi de mahşer yeri gibi.
Normalde hastanın yalnızca bir refakatçi ile girebileceği acilde bekleyenler belediye otobüsü durağını andırıyor. Nöbetçi hekimler gelen başvuruların yüzde 90’ının acil olmadığını belirtiyor.


Gecenin ilerleyen saatlerinde yoğunluk azalır derken gece yarısına doğru trafik daha da artıyor. Tabii havadaki gerginlik de...


Güvenlik görevlisi olarak 6-7 kişi göze çarpıyor. Bir de silah ve bıçaklı vakalarda devreye giren polis odası bulunuyor. Neredeyse her 5 dakikada bir, hasta yakınları ve sağlık çalışanları arasında ağız dalaşı çıkıyor. Doktorlar, hemşireler ve hasta yakınları sürekli bir bağırış halinde.


Hasta bu ortamda derdini anlatamıyor. Yeterince dinlenmediğini söyleyerek agresifleşiyor.
Acile gelen herkes telaşlı ve öncelik istiyor. Bir hasta ve doktor diyaloğu durumu ortaya koyuyor.
Hasta: “Bu hemşire bir daha benim yanıma gelmesin. Yarım saattir koluma bir serum takılamadı.”
Doktor: “Burada yalnızca siz yoksunuz. Ayrıca o bizim tek hemşiremiz.”


Acilde görevli asistanlar “Bu yoğunluk önümüze iki büyük sorun çıkarıyor: Can güvenliği ve eğitim. Asistan hekimliğimiz süresince yeterli eğitim almazsak nasıl uzman olabiliriz? Hasta bakma robotu gibi çalışırken bir şeyleri layıkıyla öğrenmek çok zor” derken özel hayatlarının kalmadığını söylüyorlar.

Hâlâ kamera yok
Hastanedeki asistan doktorlar, başhekimliğe dilekçe vererek, Gaziantep’te hasta yakını tarafından bıçaklanan Dr. Ersin Arslan’ın ölümünden sonra acile kamera sistemi koyulmasını talep etmiş. Başhekimlik ihaleye çıkıldığını söylemiş ancak o gün bugündür bir ilerleme yok. Başhekimlik duvara astığı “Acil servisimiz 7/24 görüntülü ve sesli kamerayla izlenmektedir” uyarı yazısıyla durumu idare etmeye çalışıyor.

acilde
bir
gece:
acil
müdahale!
Yorum (17)
Dr.Cevdett
Ey Sağlık bakanlığı yetkilileri!Acillerdeki bu sıkıntıları ne zaman görüp çözmeyi düşünüyorsunuz?Aile hekimliği için acilleri boşaltırken hiç oraları nasıl dolduracağınızı düşünmediniz mi?Unutmayın yapmamız gerekirken yapmadığımız, yapmamamız gerekirken yaptığımız her şeyden hesap vereceğimiz bir gün gelecek.O gün gelmeden bu aciller için gerçekçi çözümler üretip birşeyler yapın artık.
0
Cevapla
murat kara
Zaten icap nöbetleriyle başı dertte olan uzmana birde acil nöbeti koyup,aile hekimini akşam evinde dinlendiren sayın bakanlık yetkilileri yüzünden hastanede mecburisi biten tüm uzmanlar istifa ediyor. İstifa edemiyenlerde hem mesleğinden,hem de hayattan soğudular. Bu meslek bu memlekette yapılamaz hale geldi. ama bu kez gerçekten geldi.
0
Cevapla
Tuna Saracoğlu
Tek pratisyen Ve konsultasyonsuz olarak acildeyim. 200-250 arası hasta bakıyorum.Hiçbir pratsisyen aacil de calışmak istemiyor. Aciller ACİALEN teşvik edilmeli.Döner, tam gun istisnası vs.
0
Cevapla
op.dr.
Helal olsun Radikal muhabirine.Gazeteciler bile acilde gözlem için nöbet tutarken bakanlıkta bu işi çözmekle görevli olanlar acaba ne yapıyor? Oturduğunuz yerden Ankara'dan genelge yayınlamakla bu problem çözülmez, gelin gazeteci gibi bir gün acilde gözlem yapın.
0
Cevapla
Md
Güneydoğunun bir ilinde zorunlu hizmetimi yaparken onbes gün icap nöbeti tutarken dört tanede branşım dışı acil nöbeti tuttum. Zorunlu hizmet biter bitmez bölümdeki iki doktor arkadaş istifa ettik ve malesef iki aydır o hastaneye bizim branşımızda doktor ataması yapılmadı ne kadar zorluk yasamış olsam da halkı sevdim ama sistemi hiç sevemedim şu an büyükşehirde özel hastanede çalışıyorum ve mutluyum devlet hastanelerinin durumu içler acısı bu arada güneydoğuda doner sermayeler hiç te sanıldığı gibi degil ortalama iki üç bin lira doner aldık. Bu şartlar altında devlet hastanesinde çalışmak enayilik...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir