KAYSERİ- Doç. Dr. Avşaroğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana'da bir hastanenin acil servisinde görevli Dr. Fulya Kaya'nın hasta yakınları tarafından darbedildiğini hatırlatarak, Türkiye Acil Tıp Derneği olarak saldırıyı kınadıklarını söyledi.
Doç. Dr. Avşaroğulları, sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddet için herhangi bir toleransın ya da hoşgörünün gösterilmemesi kanaatinde olduklarını ifade ederek, ''Hukuk büromuz, bu konuda meslektaşımıza gereken hukuki desteği verecektir. Çok üzüntü verici bir olay, kınıyoruz'' diye konuştu.
Hastanelerde ya da acil servislerde meydana gelen şiddetin, çok yönlü bir olgu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Avşaroğulları, şöyle devam etti:
''Dünyanın her yerinde acil servislerde şiddet ihtimali var. Fakat bu şiddeti doğuran sebepler ya da şiddet eğilimli kişilerin profilleri belli. Fakat şiddeti en aza indirmek mümkün. Bu konuda Türkiye'de yapılan bazı çalışmalar var. Özellikle Sağlık Bakanlığının 2009'da yayımladığı 2 tebliğ var. Bu konuda birçok mevzuat var ve biz de hastanemizde uyguluyoruz.
Hastanelerdeki şiddete eğilimli davranışlar, halkımızın genelini yansıtmıyor. Acil servislerde, şiddete eğilimli kişiler tarafından bu olaylar gerçekleştiriliyor. Öncelikle acil servislerdeki güvenlik görevlilerinin, acil servislerin psikolojik ve fiziki şartlarına göre eğitilmesi, buradaki hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanlarının durumları göz önünde bulundurularak yetiştirilmesi büyük önem taşıyor. Buradaki güvenlik görevlilerinin sabit görevli olarak çalışması çok önemli.''
-SAĞLIK BAKANINA TEŞEKKÜR-
Doç. Dr. Levent Avşaroğulları, acil servislerdeki şiddet olaylarının önlenmesi için acil servis sağlık görevlilerinin eğitilmesinin, servislere x-ray cihazları, güvenlik kameraları gibi teknolojik ürünlerin konulması büyük önem taşıdığını bildirerek, ''Bu konularda da çalışmalar var. Ayrıca Sağlık Bakanlığının öncülük yaptığı 'Sağlıkta Şiddete Sıfır Tolerans' isimli bir kampanya var. Bu çalışmaları için Sağlık Bakanlığına çok teşekkür ediyoruz. Sayın Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın son saldırı üzerine ortaya koyduğu tepkiye de çok teşekkür ediyoruz'' dedi.
Sağlıkta şiddet olgusunun özellikle üniversite hastanelerinde ele alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Avşaroğulları, ''Biraz zaman alacağı kesin ama en önemli ve acil adım, güvenlik görevlilerinin sayısının artırılması, güvenlik görevlilerinin acil servis şartlarına göre eğitilmesi ve güvenlik donanımlarının acil servislere bir an önce yerleştirilmesi gerekiyor. Daha sonraki aşamada, uzun süreli bir eğitim ve halkın bilinçlendirilmesi ve halkta bir farkındalık oluşturulması çalışmaları yapılmalı'' diye konuştu.
Acil serviste görev yapan sağlık çalışanlarının, yeterince toleranslı ve hoşgörülü insanlar olduğunu belirten Avşaroğulları, ''Acil servis görevlileri, kendilerine herhangi bir fiziki saldırı yapılmadıkça, birçok olayı rahatlıkla ve alçak gönüllülükle karşılayan insanlar. Fakat bu tür durumlar olduğunda yapılabilecek pek fazla bir şey kalmıyor. Güvenlik elemanlarının yeterli önlemi alması gerekiyor'' dedi.