Medimagazin logo

Acil serviste kanser teşhisi Kanada'da 'rutin haline geliyor'

Kanada'da acil serviste kanser teşhisi koymak doktorlar için bir “rutin” hale geldi. Klinisyenler, tanılarda bir artış olduğunu, bunun da zaten aşırı kalabalık ve kaotik olan acil servislerde bakım sunumunu zorlaştırdığını belirtiyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Acil serviste kanser teşhisi Kanada'da 'rutin haline geliyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kanser insidansı ve mortalitesindeki genel düşüşlere rağmen, nüfus artışı ve yaşlanma nedeniyle bu yıl kanser teşhisi alan kişi sayısında mutlak bir artışa yol açacağı tahmin ediliyor.

Mount Sinai Hastanesinde acil servis doktoru ve Kanada'daki Toronto Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan Keerat Grewal ve Canadian Medical Association Journal'ın editör yardımcısı Catherine Varner'a göre, bu teşhislerin çoğu hastanelerin acil servislerinde konulacak.

Grewal ve Varner, 13 Mayıs'ta çevrimiçi olarak yayınlanan bir başyazıda, acil serviste kanser teşhisi almanın Kanada'da “rutin” hale geldiğini yazdı.

Klinisyenler arasındaki algı, acil serviste kanser teşhisi konulan hastaların oranının, 2012-2017 yılları arasında Ontario'da bu teşhisi alan hastaların %26,1'inden “önemli ölçüde arttığı” yönünde.

Medscape Medical News'e konuşan Grewal, “Bu teşhisler, Kanada genelindeki acil servislerin aşırı kalabalık ve uzun beklemelerle karşı karşıya olduğu, hastaların rutin olarak koridorlarda ve bekleme odalarında görüldüğü bir zamanda konuluyor” dedi.

"Bu kaotik ortam, kanser teşhisi şüphesi olan hastalara potansiyel olarak hayatlarını değiştirecek bu haberi vermeyi zorlaştırıyor. Ancak, bunu giderek daha fazla görüyormuşuz gibi görünüyor” diye ekledi. 

Acil doktoru ve Toronto Üniversitesi Temerty Tıp Fakültesi aile ve toplum hekimliği profesörü olan Howard Ovens, Medscape Medical News'e verdiği demeçte, “Hepimiz acil serviste birçok kez kanser teşhisi koyduk” dedi.

Grewal ve Varner'ın yazdığı gibi, çoğu acil servisin “biyopsileri düzenlemek ve takip etmek veya bir kanser uzmanına sevk için genellikle gerekli olan diğer teşhis testlerini istemek gibi kanser teşhisini doğrulamak için rutin olarak uygulanan süreçleri bulunmuyor.

 

 

 

 

kanser
kanada
acil servis
kanser teshisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir