Medimagazin logo

ABD'de tıp fakültesine 1 milyar dolarlık tarihi bağış! Tüm öğrenciler ücretsiz okuyacak

ABD'de New York City'deki bir tıp fakültesi, Wall Street'in önde gelen yatırımcılarından birinin 93 yaşındaki eşinin 1 milyar dolarlık bağışı karşılığında öğrencilere ücretsiz eğitim verecek.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
ABD'de tıp fakültesine 1 milyar dolarlık tarihi bağış! Tüm öğrenciler ücretsiz okuyacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - New York'taki Albert Einstein Tıp Fakültesi, Wall Street'in merhum yatırımcısı David "Sandy" Gottesman'ın 93 yaşındaki dul eşi Dr. Ruth Gottesman'ın eşi benzeri görülmemiş 1 milyar dolarlık bağışı sayesinde, tıp eğitiminde devrim yaratacak bir adım atarak tüm öğrencilerinden harç almayacak.

Bugüne kadar ABD'de bir okula ve bir tıp fakültesine yapılan en büyük bağış olan bu cömert bağış, Albert Einstein'daki tıp eğitiminin geleceği üzerinde derin bir etkiye sahip olacak. 

BBC'nin haberine göre, bu bağış, New York'un en yoksul ilçesi olan ve eyaletin 62 ilçesi arasında en sağlıksız bölge olarak gösterilen Bronx'ta doktor olmak isteyenler için bir umut ışığı olacak.

Albert Einstein Tıp Fakültesi'nde öğrenim ücreti şu anda yıllık yaklaşık 59.000 $ (46.500 £) olup, öğrenciler üzerinde önemli bir mali yük oluşturuyor. Bu bağışla birlikte, Ağustos ayından itibaren, mevcut öğrenciler de dahil olmak üzere tüm öğrenciler ücretsiz eğitimden yararlanacak.

"Öğrencilerin önünde maddi engel kalmadı"

Üniversite Dekanı Dr. Yaron Yomer, "Bu hediye, sadece maddi gücü yeten öğrencileri değil, misyonumuza bağlı öğrencileri çekmeye devam etme becerimizde köklü bir devrim yaratıyor" diyerek minnettarlığını ifade etti. Yomer, bağışın öğrencilerin aksi takdirde mali açıdan engelleyici olabilecek proje ve fikirlerin peşinden gitmelerine olanak sağlayacağını vurguladı.

"Doğru olduğunu düşündüğün her şeyi yap"

Okul'da görevine 1968 yılında başlayan ve öğrenme güçlükleri üzerine çalışan Dr. Ruth Gottesman yaptığı açıklamada minnettarlığını dile getirdi. Einstein'da eğitim gören doktorların sadece Bronx'ta değil tüm dünyada toplumlara sağlık hizmeti sağlamada oynadıkları önemli rolün altını çizdi.

Sandy Gottesman'ın eşi, Einstein'daki öğrencileri finanse etme kararını anlatırken, merhum eşinin kendisine bıraktığı Berkshire Hathaway hisseleriyle "doğru olduğunu düşündüğün her şeyi yap" talimatını hatırlattı. Dr. Gottesman, merhum eşinin bu karar karşısında gülümseyeceğini umuyor ve "Bana bunu yapma fırsatı verdi ve sanırım mutlu olurdu - umarım öyledir" diyor.

Tıp eğitimi tarihine kazındı

Bu jestin etkisi Albert Einstein Tıp Fakültesi'nin ötesine geçerek sayısız tıp profesyoneli adayının hayatına dokunacak ve kaliteli eğitimi herkes için erişilebilir kılma hedefine katkıda bulunacaktır. Tıp camiası bu tarihi gelişmeyi memnuniyetle karşılarken, Dr. Ruth Gottesman ve merhum David "Sandy" Gottesman'ın mirası tıp eğitimi tarihine kazınıyor.

abd
bagis
tip fakultesi
albert einstein tip fakultesi
Yorum (4)
nevzat kulukçu
ülkenizin kıymetini bilin. burada zaten beleş.
9
Cevapla
hasan ekim
bizim ülkemizde de holding sahiplerinin benzer yardımlar yapması iyi olur.mesela galatasaray üniversitesine bir zenginimiz tıp fakültesi açması için milyar doları bağışlarsa ona herkes duacı olur. gerçi bülent akarcalı bey üniversite açılırken kimsenin yardım etmediğini belirtmişti.belik bu kez olur
2
Cevapla
S.Serdar
ülkemizde eğitim almanın ücretsiz olduğunu düşünen tipler var. evet bence gerçekten daha pahalı olması gerektiğini bize örnekler gibi bir durum.
Cevapla
Mirzabey
@nevzat kulukçu sayın kuklukçu ülkemizde hangi bölüm parayla söyler misin, hukuk mu, mühendislik mi, eğitim fakültesi mi, ülkemiz zaten başımızın tacıdır ama adaletsizlik ve kalitesiz insanlar...
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir