ANKARA- Prof. Dr. Çelik, 5. Prevantif Onkoloji Sempozyumu kapsamında düzenlediği basın toplantısında, sigaranın GDO'lu olduğuna işaret ederek, ''GDO'dan korkuyorsak, sigaradan da uzak durmalıyız'' dedi.
Sigarayı bırakmak konusunda yapılan çalışmaları anlatan Çelik, bu konuya ilişkin her bilim adamının söylediğine inanmanın doğru olmadığını, bilim adamlarının konuya hakim olup olmadıklarının araştırılması gerektiğini söyledi.
Sigara içenlerin Türk Ceza Kanununun 213. maddesinde düzenlenen ''kamu barışına karşı suçlar'' hükmünü ihlal ettiklerini öne süren Çelik, sigara içenlerden ''hayatı tehdit ettikleri'' için şikayetçi olduğunu, suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.
Sağlık Bakanlığının Sigara Bırakma Merkezlerine Mart 2010 tarihinden bugüne kadar yaklaşık 1 milyon insanın başvurduğunu, 220 merkezde 400 hekim ve yaklaşık bin kişilik ekiple çalıştığını anlatan Çelik, bu merkezlerden ilaçla sigara bırakma tedavisine başlayan yaklaşık 400 bin kişiden 250 bininin sigarayı bıraktığını, bu rakamın dünya ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi.
Çelik, sigara bırakma ilaçlarından 200 bin kişilik partinin bitirildiğini, Sağlık Bakanlığının yeni bir çalışma yapacağı duyumlarını aldıklarını ifade ederek, ilaçla sigara bırakma tedavisinin ancak sigarayı bırakma konusunda çok kararlı olanlara uygulandığını, dünyada ilaçla sigara bırakma başarı oranının yüzde 25 olduğunu, Türkiye'deki tedavinin bu oranın üzerinde olduğunu vurguladı.
Sigara içenlerin sadece kanserden ölmediklerini, hayatlarını 10 yıl kısalttıklarını ifade eden Çelik, ''Sigarayı bırakmak isteyenler ilacını ücretsiz istiyorlar, ama sigarayı parayla alıyorlar. Ömürlerini uzatacak ilaçlara ücretsiz sahip olurlarken, ölümlerini hızlandıracak sigara için para ödüyorlar'' dedi.
-''Cep telefonu öldürür, ama trafik kazası yüzünden öldürür''-
Prof. Dr. Çelik, insanların cep telefonu kullanımında da dikkatli olması gerektiğine işaret ederek, kamuoyunda baz istasyonlarının daha zararlıymış gibi gösterildiğini oysa cep telefonlarının baz istasyonlarından daha zararlı olduğunu söyledi.
Çelik, ''Baz istasyonu başka, cep telefonu başkadır. Baz istasyonundan korkmanız gerekmez, cep telefonunu eğer kulaklıkla kullanmazsanız başta trafik kazası olmak üzere ölümünüz hızlanır. Cep telefonunu kablolu kulaklıkla kullanın, trafik kazası riskini azaltın. Cep telefonu öldürür, ama trafik kazası yüzünden öldürür.'' diye konuştu.
Sigara bırakma merkezlerine giderek sigaradan kurtulan Mesude Ak isimli kadın da ilaçla tedavi yöntemiyle 2.5 ayda sigarayı bıraktığını belirtti. Kendisine 3 kutu ilaç verildiğini, 2 kutu ilacın ardından sonuç almaya başladığını ifade eden Mesude Ak, 32 yıldır sigara içtiğini, günde 1.5 paket sigara içerken sigarayı bırakamamaktan korktuğunu ve sigara bırakma merkezinde kendisine psikolojik destek de verildiğini söyledi.
Mesude Ak, ''Sigarayı bırakarak sadece sağlığımı değil, psikolojimi de yeniden kazandım'' dedi.