Medimagazin logo

1 Şubat’ta ücretlerde düşüşler başlayacak

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güven, tüm üniversitelerde hayata geçecek performans uygulamasıyla birlikte, ek ödemelerde azalmalar olacağını bildirdi
Kaynak: MEDİMAGAZİN - Helin AYGÜN
1 Şubat’ta ücretlerde düşüşler başlayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

Beş yıldır performans sistemi uygulayan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinin Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güven, 1 Şubat’ta başlayacak performans uygulamasıyla beraber öğretim üyelerine yaptıkları ek ödemelerde azalma olacağını söyledi.

 

Güven, şubat ayında tüm üniversitelerde ve fakültelerde başlayacak performans sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak yeni sisteme hazır olduklarını, herhangi bir problem olmadan sistemi yürütebileceklerini belirten Güven, Türkiye’de performansa ilk başlayan üniversite oldukları için deneyimli olduklarını dile getirdi.

 

Güven, yeni başlayacak sistemin kendi uyguladıkları sistemden farklı olduğunu belirterek, “Önceki sistemde normal döner sermaye ödemesi vardı. Onun üzerine performans ekleniyordu ve tamamen hizmete dayalıydı. Yeni sistemde döner uygulaması kalkıp tamamen performans uygulamasına dönüşüyor. Sadece hizmet değil, eğitim, araştırma gibi faaliyetlerin dikkate alınarak ödeme yapılması öngörülüyor” dedi.

 

Tam gün Yasası’nda YÖK’e yönetmelik yapma yetkisi verildiğini, bunu yaparken de bazı kriterlerin dikkate alınacağını ifade eden Prof. Dr. Muhammet Güven, “Bu kriterler, hizmet sunum şartları ve kriterleri, personelin unvanı, görevi, çalışma şartları ve süresi, eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri, mesleki uygulamalar ile ilgili performansı ve özellik arz eden bölümlerde çalışma gibi hizmete katkı unsurları. Dolayısıyla biz bu unsurları içeren bir çalışma yaptık. Çalışanlarımızın ve özellikle öğretim üyelerimizin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini kayıt altına alıyoruz. Personeli unvanlarına, görevlerine çalışma şartlarına, çalıştıkları yerin riskli olup olmamasına göre ayırıyoruz. Zaten mesleki uygulamalarla ilgili performans kayıtlarını biz 5 yıldır tutup buna göre ödeme yapıyorduk, bunda bir sıkıntı yok. Hangi sistem olursa olsun rahatlıkla adapte olabilecek durumdayız” dedi.

 

Ödemeler azalabilir

Güven, yeni sistemle birlikte ödemelerde azalma olabileceğini, kısmi zamanlı çalışan öğretim üyelerinin tam zamana geçişte alacakları ödemenin, üniversite bütçelerine yük getireceğini kaydetti. Erciyes Üniversitesinde özel sektörde ya da muayenehanesinde çalışan çok fazla hekim olmamasına rağmen, bunların tam zamanlı öğretim üyesi statüsüne geçmesinden ötürü yılda 6 milyon liralık performans yükleri olacağına dikkat çeken Güven, “Bu başka üniversitelerde daha yüksek bir meblağ da çıkabilir. İkinci bir sıkıntı, özel muayenenin kaldırılmasından dolayı döner sermayelerde ciddi bir kaynak boşluğu oluşacak. Bu anlamda da döner sermayeler daha zor durumda kalacak. Bu nedenle biz 5 yıldır uyguladığımız sistemden bir miktar daha geriye gideceğiz, daha az ödeme yapacağız. Döner sermaye ödemesini yapamayanlar hiç ödeyemez hale gelecekler. Çok ödeyenler de daha az ödeyecek. Kanunda bahsedilen yüzde 800’ler, yüzde bin 200’ler gerçekçi rakamlar değil. Bu sistemde 10 yıl sonra da olamaz”  diye konuştu

 

Tam Gün’ün kaybedeni tam gün çalışanlar

Prof. Dr. Güven, uygulama ile birlikte bazı belirsizlikler yaşanacağını da bildirdi. Bu işlerin içinde bir dekan olarak bile 1 Şubat tarihinde ne olacağını tam olarak bilmediğini söyleyen Güven, şöyle devam etti:

 

“Bir tarafta yeni kanun çalışmaları, bir tarafta YÖK’ün çıkarmaya çalıştığı yönetmelik, bir tarafta da Anayasa Mahkemesi kararları var. Bunları herkes farklı yorumluyor. Örneğin daha önce kısmi statüde çalışma izni almış ve izni bir buçuk yıl sonra bitecek kişilerin durumu ne olacak? Büyük çoğunluk bu kişilerin 1 Şubat itibariyle tam zamanlı statüye geçeceğini söylüyor. Ama benim şahsi kanaatime göre, kısmi çalışma o kişiler için kazanılmış bir haktır, süreleri bitene kadar devam etmeliler.

 

Sağlık Bakanlığı ve YÖK’nın kısmen tam statüde çalışıp akşam özelde çalışanlar performans veya döner alamasın diye bir çalışması vardı. Onun da çok hukuki olmadığını düşünüyorum. Eğer akşama kadar çalışıyorsa karşılığını almalı. Burada bir belirsizlik var.

 

Anayasa Mahkemesi kararından anladığımız kadarıyla, öğretim üyelerinin mesai saatleri sonrasında özel sağlık kuruluşunda çalışabilmeleri için idarelerden izin almasına da gerek yok. Ama bu sefer de şöyle bir sıkıntı geliyor: İdareler akşam icap nöbetlerini hazırlarken ya da mesai dışı performans ödemesi hesaplarken bunu neye göre yapacaklar? İdarelerin bir kişinin akşamları özel sektörde ya da muayenehanesinde çalıştığı için icap nöbetlerine katılamayacağını bilmesi lazım. Bunun için de idarelere bilgi verilmesi gerekir.

 

Üniversiteler bugün öğretim üyelerine ödediklerinden daha az ödeyecekler. Gördüğüm kadarıyla Tam Gün Yasası’nın en önemli kaybedeni zaten tam gün çalışan, hiç muayenehane açmayı düşünmemiş hekimler olacak. Onlara ayrılan kaynak azalacak ve bir kazanımları olmayacak.”

1
şubat’ta
ücretlerde
düşüşler
başlayacak
Yorum (8)
meltem
azalsın hatta kalksın... dekan da mübarek sağlık bakanı gibi
0
Cevapla
Murat Dayı
Meltem hanım, yazıyı iyi oku. Dekan beyi tanırız, gerçekten hekimleri ve hastaneleri düşünen çok çalışkan bir insandır. Dekan olmasına rağmen Bakanlığı hakkıyla eleştirebilen nadir bürokratlardan biridir. Senin katkını, sıkıntılarını ve çözüm önerilerini beklerdim.
0
Cevapla
MEHMET kARAKAYA
son yolladığım arkadaşımın aynı fikirdeyiz
0
Cevapla
Prof. Dr. Ercan Kırımi
Üniversitelerimiz maalesef sistemin de izin vermemesi sonucu iyi yönetilemiyor ve maddi ihtiyaçlara cevap veremeyecek durumdalar. Ama diğer yandan da öğrenci ve asistanlarımıza iyi eğitim verebilmek ve bilimsel faaliyette bulunabilmek için tam gün çalışmalıyız. Üniversitelere daha farklı SGK puanları uygulanmalı ve gelirleri artırılmalı. Kendini iyi ve enerjik hisseden meslektaşlarımız da iyi bir denetlemeye tabi tutularak mesai sonrası başka kurumlarda çalışabilmeli. Fakat burada üniversite dışı kurumların mesela SGK veya SM nün denetimi şart. Örneğin sabah üniversiteye başvuran fakat akşam özel bir kurumda ameliyat edilen hastanın ilgili doktoruna ciddi cezalar verilerek yaptırım uygulanabilir.
0
Cevapla
s.e
Bu yazıyı yazan kişiyi can gönülden tebrik ediyorum .....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir