Her derde deva baharat ve otlardan çıkış sırası yine yeniden zerdeçalda. Kanserden Alzheimer’e, karaciğer yağlanması ve dizde osteoartrit sorunundan cilt hastalıklarına ve hatta en son COVID-19 gibi enfeksiyonlara zerdeçalın faydalarını anlatan yazılar son günlerde medyada küresel dolaşımda; Türkiye dahil.
Biyoaktif bileşeni “kurkumin” sayesinde sağlık mucizeleri yaratan ve Güney Asya mutfağını aşıp trend baharat tadıyla dünyaya da yayılan zerdeçala dair bilgilerin tamamı, Hint kökenli Amerikalı araştırmacı Bharat Aggarwal’ın, Science gibi önemli bilim dergilerinde yayınlanan ve defalarca alıntılanan 120’yi aşkın makalesine dayanıyor, fakat o yayınların 30’u, veri manipülasyonuyla sahtecilik içerdiği gerekçesiyle geri çekilmiş.
“Kurkumin Kralı” diye anılan Bay Bharat’ın (Sunumlarında Türkçe ‘baharat’a da gönderme yapıyor) zerdeçallı takviye gıda markalarına danışmanlık yaptığı, bu firmalardan para karşılığı konferanslarda konuşmacı olduğu da iddia ediliyor. Nitekim Bharat Aggarwal genel sağlık için günde 500 mg kurkumin takviyesi alınmasını tavsiye ediyor; kaşık kaşık zerdeçalla ve zerdeçal içeren köri veya köri macunuyla elde edilemeyecek özlü bir miktar.
...
30 milyon dolarlık kurkumin piyasası
Bharat Aggarwal’ın “Som Hint altını” gibi başlıklarla yayınladığı araştırmalarda zerdeçalın cilt üzerindeki iyileştirici etkileri de yer alıyor. Akıl, ruh ve vücut sağlığını bitkisel tedavilere dayandıran geleneksel Hint sağlık sistemi Ayurveda doğrultusunda birçok hastalığa zerdeçallı şifa öneren Aggarwal’ın esas iştigal alanı onkoloji. Yıllarca Teksas’taki MD Anderson Kanser Merkezi’nde araştırma ve tedavi alanında görev yapmış. Zerdeçalın faydaları üzerine laboratuvar araştırmalarını da 1989-2020 yılları arasında yayınlamış
Ancak Aggarwal’ın önerisine bakılırsa birçok kanser türüne iyi gelen zerdeçalın kaşıkla alınacak dozları yeterli değil, gıda takviyesi şart! İnternet üzerinden satılan zerdeçal içerikli onlarca marka var. Kapsül veya tablet halindeki gıda takviyeleri iddiaya göre bağışıklığı güçlendirip bedensel dayanıklılık kazandırıyor, kanı temizliyor toksinlerin atılmasını sağlıyor, cildi pürüzlerden arındırıp ışıldatıyor, sindirimi kolaylaştırıyor şişkinliğe elveda… Dileyene yerlileri de var; 10 ml’lik şişesi yaklaşık 500 lira civarında.
Aggarwal’ın seri yayınları kurkumin talebini iyice körüklüyor. Amerikan pazar araştırma ve danışmanlık şirketi Grand View Research’ün 2020 yılı tahminlerine göre küresel takviye kurkumin piyasası 30 milyon doları buluyor.
Fakat problem şu ki, çok sayıda araştırmacının insan ve hayvanlar üzerinde yaptığı deneyler Aggarwal’ın yayınlarında görülen pozitif sonuçları vermiyor. Zerdeçalın mucizevi etkileri, nitelikli bilimsel çalışmalarla kanıtlanamıyor. Matematiksel olarak insanlar üzerinde tedavi etkisi göstermesi için gereken miktar o kadar yüksek ki, oral alımla ulaşılması çok zor veya alınsa bile ciddi yan etkileri ortaya çıkabilir. Örneğin Avusturya’daki bir çalışmada kurkuminin iddia edildiği gibi romatizmal ağrıları dindirmediği tespit edilmiş.
Nature dergisinde yayınlanan bir makalede kurkumin molekülünün ilaç tarama testlerinde olumsuz sinyaller verdiği ve piyasaya yeni ürün çıkarmaya oynayan ilaç sektörünün avcılarını yanıltabileceği belirtiliyor.