Sağlık Bakanlığı sağlıkta dönüşüm projesinde, 2010 sonu itibariyle tüm illerde aile hekimliğini uygulamaya koydu. Çatısı akan, ısıtma sistemi düzgün olmayan, elektrik, su sistemi bozuk, buzdolapları arızalı, laboratuarı olmayan ve tıbbi donanımdan yoksun binaları da aile hekimliği merkezleri olarak doktorlara kiraya verdi. Daha sonra da her doktora 3500-4000 nüfus bağladı. Aile hekimlerine görev olarak da; acil nöbeti, adli nöbeti, defin ruhsatı, evde sağlık hizmeti, kayıtlı hastaların muayeneleri, aşılama, doğum takibi gibi işlerini yapma zorunluluğu verdi.
Sağlık Bakanlığı 30 Aralık 2010 tarihinde bir ücret yönetmeliği çıkardı. Bu yönetmeliğe göre, aile sağlığı merkezlerini sınıflamaya gidiyor. Bu sınflamaya uymak mümkün değil. Çünkü, yıllarca önce yapılmış sağlık ocaklarının fiziki yapısı uygun değil. Odalar 14 metrekareden küçük, otomatik sıramatik yok, LCD TV yok. Telefonu bile düzgün çalışmayan yerde niye “Resmi internet siteniz yok, jeneratör yok, asansör yok” diye maaşlarımızdan otomatik olarak ilk etapta her ay 1 350 lira kesintiye gidiyor?
Biz aile hekimleri beraber çalışacak aile sağlığı elamanı bulmakta zorluk çekiyoruz. Nedeni ise hizmet vermemiz gereken yerlerdeki coğrafi engeller. Güvenlik yok ve her şey çok dağınık. Üstelik bu yerleşim yerlerinde aşı, gebe takibi, ev ziyareti yapmak çok zor. Aile sağlığı elamanı sahada bu işleri yaparken poliklinik işleri aksıyor. Bu aksaklığın sonucunda Sağlık Bakanlığı hem doktora hem de aile sağlığı elamanına ceza veriyor. Bu cezanın anlamı maaşınızdan para kesilmesidir.
5000-6000 nüfuslu ilçelerde bile aile hekimlerine kiraya verilen sağlık ocaklarının ücreti hiç de makul değil. Ücretler, neredeyse bir alışveriş merkezindeki işyeri kirası kadar. Bakanlık da bu kiralarla bizi bu sağlık ocaklarında kalmaya mahkum ediyor. Dışarıda başka bir yer kiralamayı da zorlaştırıyor.
Yaklaşık 70 milyona birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti veren aile hekimleri Bakan Beyin bahsettiği gibi 7-8 bin lira net maaş da almıyor. Ele geçen net maaş bahsedilen rakamın yarısı kadar. Çünkü bu maaşın içinde, zorunlu olarak çalıştırılan en az bir adet sigortalı elamanın maaşı, elektrik, su, ısınma masrafları, tıbbi malzemelerin parası aile hekimi tarafından karşılanıyor.
Sağlık Bakanlığı’nın 30 Aralık 2010’da çıkardığı bu yönetmelikte düzenleme yapmaz ise aile hekimliklerinde çalışacak ne doktor ne de sağlık elamanı kalacak.
Tüm aile hekimleri ve aile sağlığı elamanları