Medimagazin logo

Yeşil alan oldukça acilde polikliniğe devam!

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
Yeşil alan oldukça acilde polikliniğe devam!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Acil servisteki problemlerin artarak devam etmesinin nedeni ilkesel olarak bilimsellikten uzak müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışıdır. Hasta popülasyonunu elektif vakaların aile hekimi veya polikliniğe yönlendirilmesini sağlayacak şekilde eğitmek yerine acil serviste yeşil alanda hizmet verilmesi için yönlendirmek bilimsellikten uzak müşteri memnuniyeti odaklı bir hatadır. Bu hatanın düzeltilmesine yönelik bir çaba olmadığı gibi yeşil alan diye tabir edilen poliklinik şartlarında hizmet verilebilecek hasta grubunu memnun etmek adına her bölüm uzmanını yeşil alana dikme çabası olduğunu gözlemlemekteyiz.


Yeşil alan hastaları hastaneler için kâr getiren hastalardır. Çünkü tanımı gereği sadece reçete düzenlenen ve tetkik yapılmayan hastalardan oluşmaktadır. Hastanelerde acile başvuran 10 hastadan 7'si yeşil alan hastasıdır.  Bu hastaların %30'luk acil müdahale edilmesi gereken hastaların takip ve tedavisini geciktirdiği, aksattığı dikkatten kaçmamalıdır. Bu bağlamda uygulanabilecek bazı tedbirler aşağıda sıralanmıştır.

- Acil servise başvurması öngörülen hastalar için standartlar belirlenmelidir. Siyasi kaygılarla acil servislerin ve 112 ambulans sisteminin gereksiz meşgul edilmesinin önüne geçilmelidir.

- Kaynak (Sağlık çalışanı) eksikliği kaynakların aşırı kullanımı ile kullanışsız hale getirilmemelidir. Sağlık hizmeti nicelik ile değil nitelik ile değerlendirilmelidir.

- Poliklinikte muayene edilebilecek hastaların acil servise müracaatını engelleyici tedbirler (yeşil alanın kaldırılması) mutlaka ivedilikle alınmalıdır. Örneğin; Yeşil alan hastası olarak belirlenmiş hastalardan alınacak katkı payı acili gereksiz meşgul ettiği gerekçesiyle arttırılmalı, bunların bu hizmeti almalarını sağlayacak ilgili aile hekimliklerine yönlendirilmesini teşvik etmek amacı ile bu kurumlara müracaatları durumunda katkı payı alınmayacağı kamu spotları aracılığı ile kamuoyuna duyurulmalıdır.

- Aile hekimliği merkezli basamak sistemi bir an önce yürürlüğe sokulmalıdır. Aile hekimliği kurumlarının çalışma saatleri yeşil alan hastalarını bu merkezlere yönlendirecek şekilde düzenlenmelidir. Örneğin: Bir aile sağlığı merkezinde çalışan doktorların ilgili kurumun 08:00 - 00:00 hizmet verecek şekilde vardiyalarının esnetilerek ve bu saatlerde kuruma müracaat edenlere hizmet verilecek şekilde ayarlanması.


- Hastaların kendi kararları ile istediği merkeze başvurma keyfiliği aile hekimliği süzgecinden geçirildikten sonra bir üst kuruma sevki zorunluluğu getirilmelidir.

 

Uzm.Dr.N.K.

yeşil
alan
oldukça
acilde
polikliniğe
devam!
Yorum (11)
abdullah yılmaz
evet doktor arkadaşımın önerilerine katılıyorum.ilgililerin dikkate almasını ümit ediyorum.
0
Cevapla
erol akgun
Merak etmeyin zaten böyle olacak, yeni çıkan mevzuatta aile hekimleri hastanede nöbet tutar demiyor 'sağlık tesisi' ifadesi kullanıyor... Nöbetler hafta içi 8 saat, hafta sonu 16 saat diyor... Asıl sorun ASM'lerde alt yapı eksikliği var, lab, röntgen ve müşahede gibi. Şayet bunlar olmazsa sorun yine devam eder...
0
Cevapla
a.s
Güzel tespitler yaptığınız için teşekkürler. Acilde Katılım payı konusunda biraz farklı düşünmek gerekir. Çünkü şu an hastaneler acile başvuranların sadece %20-25 kadarını yeşil alan olarak tanımlıyor. Aslında gerçeği sadece %25 kadarı acildir. Dolayısıyla hekim ile hastanın katılım payı konusunda karşı karşıya gelmemesi için hastaneye yatırılan hastalar dışında herkesten katılım payı alınmalı ve katılım payı normal poliklinik muayenesinin 2 katı olmalıdır. SGK medula sistemi katılım payını otomatikmen yatışı olup olmadığına bakarak otomatik yansıtmalıdır. Benim yıllarca müşahede ettiğim insanlar önemsiz problemleri için bile rahatlıkla 100 lirayı feda edebildiğidir. Onun için insanın en kritik hastalığı için siyasilerin katılım payı konusunda çekingen davranmaması gerektiğidir. Katılım payı zaten ya maaştan yada eczaneye giderken tahsil edildiği için acil hizmetin yerine getirilmesini engellemeyecektir. Kaldıki hastanelerden tahsil edilmesi gereken durumlarda hemen tahsil edilmeyince ödeme taahhütnamesi ile bu sonradan da tahsil edilebilir.
0
Cevapla
hakanaytur
Aile hekimliğinde amaç kişilerin belirli bir hekim tarafından takip edilmesi, bebek-gebe-izlem ve aşılarının tam olarak yapılması ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılmasıdır. Aile hekimleri mesailerini 24.00 e kadar uzatsın demek ya her AH hergün 16 saat çalışsın yada farklı günlerde farklı saatlerde çalışarak eski sistemdeki gibi her gelene baksın yani aile hekimliği kaldırılsın demektir. SORUNUN ACİL HİZMETLERİNDE ÇALIŞMAK İSTEYENLERE TATMİNKAR ÜCRET ÖDEYEREK GÖNÜLLÜLÜK ESASIYLA BİR GÜNDE ÇÖZÜLECEĞİNİ NEDEN KİMSE ANLAMAK İSTEMİYOR? Hastaneler işletme yapıldığına göre tatminkar ücret verirsin, ihtiyacı olan, kendine güvenen,enerjisi ve isteği olan ek gelir elde etmek için fazla çalışır.
0
Cevapla
A b
Her mahalledeki asm'lerde yeşil alan hizmeti verilmesi durumunda birim asm başına düşen iş yükünün çok da fazla olmayacağını görmek lazım.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir