Medimagazin logo

Yeni SUT değişikliğinin getirileri neler olacak?

Dr. Ergün Demir ile Dr. Güray Kılıç Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişikliğe ilişkin kaleme aldıkları yazıda yapılan yeni değişiklik ile sağlık hizmetleri bedellerine %40 zam yapıldığını ifade ettiler
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni SUT değişikliğinin getirileri neler olacak?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yeni SUT düzenlemesi ile vatandaşların artık özel sağlık kuruluşlarına %40 daha fazla ilave ücret ödemek zorunda olduğunu ifade eden Dr. Ergün Demir ile Dr. Güray Kılıç,  Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sözleşme protokol yaptığı tüm sağlık hizmet sunucularından satın aldığı sağlık hizmetleri için fiyat tarifesini güncellediğini belirttiler.

Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapıldı

Bu doğrultuda tanıya dayalı cerrahi operasyon ve özellikli işlemlerin bedellerinde yaklaşık %40 oranında artış yapıldığını belirten ve bu durumda özel sağlık kuruluşlarında vatandaştan alınan SUT bedelinin %200’üne kadar olan ilave ücret miktarı da böylece  %40 zamlandığını söyleyen  Dr. Demir ile Dr. Kılıç şunları kaydetti:

"25.08.2022 tarihli ve 31934 1. Mükerrer Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ ile;

a) Bazı ilaçlar bedeli ödenecek ilaçlar listesine ilave edilmiş, bazı ilaçların katılım payı muafiyeti ile geri ödeme kriterlerine ilişkin güncellemeler, yatarak tedavileri kapsamında sağlık hizmeti sunucuları tarafından kullanılan bazı tıbbi malzemelerin de geri ödeme bedellerinde değişik oranlarda artış yapıldı.

İlave ücrette yüzde 40 artış

b) Finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinde ise tanıya dayalı işlemler (paket işlemler) diğer bir deyiş ile operasyon ve özellikli işlemlerin fiyat uygulamalarına %40 oranında artış yapılmıştır. Bu durumda vatandaşların özel hastanelerde yasal (legal) olarak ödedikleri ilave ücrette de %40 daha artış olacaktır.

SGK, genel sağlık sigortası (GSS) kapsamında genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişilere, hak sahiplerine sunulan sağlık hizmetlerini kamu-özel ayrımı yapmaksızın tüm sağlık hizmet sunucularından (kamu-özel-üniversite sağlık hizmet sunucuları, eczaneler ve optisyenler) sağlık hizmeti satın alım sözleşmesi / protokolü yapılması suretiyle satın almaktadır. Kurum ile sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucularından alınan sağlık hizmetlerinin bedelleri ise genel sağlık sigortası fon gelirlerinden karşılanmaktadır.

Tanıya dayalı işlemlere yapılan bu artış vatandaşa nasıl yansıyacak?

İlave ücret, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 73. Maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. Kurumla sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, kişilerden bu bedelin iki katına kadar (%200) ilave ücret alınabilmektedir.

Tanıya dayalı işlemler (paket işlemler) diğer bir deyiş ile operasyon ve özellikli işlemlere zam yapılması ile  Kurum’la sözleşmeli/protokollü tüm sağlık kurum ve kuruluşları,  müracaat eden genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişilere sundukları sağlık hizmetlerin bedelini  SGK’dan %40 artmış olarak  alacaktır. Böylece de vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarının da legal olarak bu kişilerden talep ettikleri ilave ücrete %40 zam yapılmış olmaktadır.

Örneğin en sık yapılan operasyonlardan örnekler;

 

İlave ücretin çok ötesinde bedel isteniyor

Maalesef özel hastanelerin çoğunda yasal olarak ödenmesi gereken ilave ücretin çok ötesinde bedel talep edilmektedir.

Birçok özel hastane ve sağlık kuruluşu, her türlü tıbbi işlem için SUT bedellerinin %200’ü ve çok daha ötesi olan bedeli ilave ücret adı altında vatandaştan almaktadır. Daha çok cerrahi işlemlerde olmak üzere kayıt dışı olarak elden ödeme şeklinde uygulamalar çok hızlı bir şekilde artmaya başlamıştır. SGK’dan özel kurumlara yapılan ödemeler ise adeta sübvansiyon niteliğinde olup, bu SUT değişikliği ile birlikte bu miktar da artmış olacaktır.

SGK’nın bu artışla birlikte zaten yapması gereken denetimleri sıkılaştırması ve cezaları arttırması, ihlal yapan özel hastaneler ile sözleşmesini iptal etmesi gerekmektedir. Oysa SGK’nın 5510 sayılı Kanun ve buna bağlı sözleşmelerle belirlenmiş denetim mekanizmasını yeterince ve etkin biçimde kullanmadığı aşikardır. Sonuç olarak kamu hastanelerinde muayene ve ameliyat randevusu alınamaması önemli bir sorundur.

Hastalar birçok branşta ve yan dalda Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alamadıkları için kamu sağlık hizmetine ulaşamamaktadır. Bu durumda parası olanlar veya borç para bulabilenler özel sağlık kuruluşlarına yönelmektedir. 

Sağlık Bakanlığı, SGK ile tüm kamu hastaneleri adına sağlık hizmetlerinin bedeli için anlaşma yapmakta ve yılda bir kez karşılıklı pazarlıkla global bütçe belirlenmektedir. Sağlık Bakanlığı hazırladığı yönetmelik ile de global bütçeden hangi hastaneye ne kadar finansman ayıracağını saptamaktadır.  Yapılan bu son düzenlemenin kamu üniversite ve devlet hastanelerinin yaşadığı finansal sıkıntıyı atlatabilme ve borçlarını ödeyebilme imkanı sağlayabileceği ön görülebilir. Ancak asıl kazananın hem doğrudan SGK’dan kaynak aktarımı hem de ‘sağlanan hasta-müşteri’den alacakları ilave ücret bedelinin artması ile özel hastaneler olacağı da aşikardır.

Kamu üniversite ve devlet hastanelerinde muayene, tetkik, ameliyat randevusu alamayan Kurum’la sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat etmek zorunda kalan vatandaşlar ise ilave ücret ödeyebilmek için daha fazla elindeki avucundaki satmak, borç para bulabilmek veya kredi çekmek zorunda kalacaklardır."

sut degisikligi
dr ergun demir
dr guray kilic
saglik uygulama tebligi
Yorum (8)
Kasier soze
herşeyin fiyatı 3 katına çıktı, yüzde 40 zam az bile...
39
Cevapla
ög
resmi enflasyonun %73 gerçek enflassyonun %140 civarı olduğu bir dönemde; tıbbi malzemelerin çoğu döviz ile indeksli iiken %40 artış az bile . temmuzda asgari ücret bile %40 arttı hastanelerin nasıl çalışması planlanıyor. artış yapmadan , personelini bedava çalıştırarak mı?
42
Cevapla
Hadi Geylani
kesinlikle yapılan ücreti artışı azdır. maalesef tüm özel hastaneler vatandaştan %300-500 fazla ücret alıyor. sgk çok az denetliyor. ceza verirse de hastane bu cezanın kat be kat karşılığını zaten vatandaştan aliyor
1
Cevapla
Dr. Emekli
bence de az bile. hükümet ve beraberce vatandaş sağlık çalışanlarına kötü davranarak daha kötüsünü haketmedimi. zaten sağlık ta düzen geri döndürülemez bir sürece girdi. ücretler artsada doktorlar aşırı iş yükünü karşılayamıyacak. karşılamıyacak. geçmiş olsun kuruların arasında kalan vatandaşa.
3
Cevapla
Ayt12
yıllarca sut fiyatlarına artış yapılmadı. hatta bir ara ancak % 30 fark alınabildi. bunlar elbette hatırlanmız ve nedense hiç söylenmez. türkiyenin mevcut ekonomik durumunda %40 artış az bile. kimse özel hastaneye gitmeye mecbur tutulmuyor, beğenmeyen devlet kurumuna gidebilir.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir