Medimagazin logo

'Yeni sağlık yapılanması, bir kalemde 400 bin lira tasarruf sağladı'

Balıkesir Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hasan Yılmaz, sağlık alanındaki yeni yapılanmanın ilk meyvesini verdiği belirtti.
'Yeni sağlık yapılanması, bir kalemde 400 bin lira tasarruf sağladı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Yılmaz, "Türkiye'de sağlık hizmetleri, yıllardan beri çok iyi noktalara geldi ancak kaynaklarımızı çok iyi kullanamazsak sürdürülebilirliği kalmayacak. Örneğin bir hastanemizde âtıl durumdaki bir cihazı, ihtiyaç olan başka hastanemize gönderdik. Bu sayede 400 bin liralık masraftan kurtulduk." dedi.

Genel Sekreter Yılmaz, bir ay önce tamamlanan yeni teşkilat yapılanmasını değerlendirdi. Bununla ilgili kanun hükmündeki kararnamenin 2011 Kasım ayında yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, "Kamu Hastaneler Birliği'nin teşkilatlanması, bütün Türkiye'de olduğu gibi Balıkesir'de de yapıldı. Şu anda fiili işleyişte üç sağlık birimi olmasına rağmen bütün işlerimiz aynı anda yürüyor. Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kamu Hastaneler Birliği Sekreterliği hizmet veriyor. Yeni sistemde işleyiş anlamında değişen bir şey olmayacak. Hastanelerde yönetici sayısı ciddi anlamda azaldı. Önceden bütün işleri başhekimler yapıyordu. Yeni görevlendirmelerle mali ve idari işler müdürleri de olacak. Asıl iş yoğunluğuna neden olan satın alma işleri, büyük satın almaların tamamı birlik merkezindeki birimlere kaydırıldı." şeklinde konuştu.

Genel sekreterliklerinin yeni sistemde sadece hastanelere bakacağını ifade eden Dr. Yılmaz, "Eskiden Sağlık müdürlükleri, çok sayıda işe baktığı için yetişemiyordu. Aslında işleyiş aynı, kaynakları en iyi şekilde kullanmaya bakıyoruz. En az masrafla en iyi hizmeti vermenin çalışmasını yapıyoruz. Asıl hedef, hizmetin devam etmesi. Sağlıktaki bu güzel gelişmelerin sürdürülebilir olması için Türkiye'de hastanelerin tek elden yönetilmesi gerekiyordu. Bu uygulama 2004 yılından beri düşünülüyordu ancak bazı noktalarda başarı sağlanamamıştı." dedi.

'KAYNAKLARIMIZ SONSUZ DEĞİL'

"Ülkemizdeki kısıtlı kaynakları, mecburen en verimli şekilde kullanacağız." diyen Genel Sekreter Hasan Yılmaz, şöyle devam etti: "En az şekilde elektriği, doğalgazı ve suyu kullanarak en iyi hizmeti vermek için planlama yapacağız. Örneğin hastanelerimizin kendi elektriğini üretmesi için çalışıyoruz. Güneş, rüzgâr ve doğalgaz çevrim santrali kurarak kendi elektriğimizi üretmek istiyoruz. Aynı şekilde internet, telefon ve su giderlerini hesap ediyoruz. Sarfiyat fazlaysa hizmetleri aksatmadan tasarrufa gitmek için proje hazırlayacağız."

Hastanelerdeki kaynakları da en verimli şekilde kullanmak istediklerine vurgu yapan Dr, Yılmaz, "Devletimizin parasını çarçur etmiyoruz. Yeni sistemde sosyal hastane kültürünü oturtmaya çalışıyoruz. Bu şekilde motivasyonu da arttırmayı hedefliyoruz. Olmayan branşları şehrimize getirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

'yeni
sağlık
yapılanması
bir
kalemde
400
bin
lira
tasarruf
sağladı'
Yorum (13)
drcengaver
Bu genel sekreter arkadaşımız ya ilk kez bir hastane yöneticiliği yapıyor yada laf cambazlığı.Hastaneler arası tıbbi cihaz ve tıbbi sarf değişimi MKYS sistemi üzerinden karşılıklı protokollerle zaten eskiden beri yapılıyordu.Anlaşılan Kamu Hastane birlikleri ile ilgili cilamama haberlerini bundan sonra daha sık göreceğiz.Bu arkadaşa geçiş döneminden kaynaklanan ihale fiyat artışlarını takip etmesini önerir, ona göre bir maliyet anlizi yapmasını temenni ederim. O zaman görür bu sistem kazandırıyor mu yoksa fiyatlar tavanamı vurdu.Kanaatimce sağlıkta dönüşümle gelen eski düzeni daha uzun yıllar arayacağız.
0
Cevapla
hikmet ceran
Sağlık çalışanları dışında herkes kazanıyor.Bu nasıl sistem ki.Bence sağlıkta yüzde beşyüz israf ve lüzumsuz harcamalar var.Yüzde beşyüz de hasta olmayan hasta var. Allah sonumuzu hayır etsin .Kağıt üzerinde her şey iyi.!!!. Bu işte kazananlar:Bilgisayarcılar. Tıbbi malzemeciler. programcılar. kitciler taşoranlar inşaatçılar vs.... Saygılarımla.....
0
Cevapla
başhekim
Bir hastaneden başka bir hastaneye bir cihaz ancak kamu birliği kurulunca mı verilebilir oldu? Kusura bakmayın sayın sekreter bu söylediğinize kendiniz inanıyormusunuz?Sizin gibilerin yönettiği sistemlerin vay haline
0
Cevapla
münir
bir tıbbi cihazın atıl olması nedeniyle başka bir sağlık kuruluşuna gönderilmesi için hastane birlikleri kurulmasına zaten gerek yoktu.kurumların biribirlerine mal paylaşımı zaten ihale ve taşınır mevzuatında zaten var.niye yalan söylüyorsunuz.asıl o tıbbi cihazı bugüne kadar atıl duruda bırakana hesap sormak gerekmezmi?ama müfettiş de yok artık bakanlıkta pardon.
0
Cevapla
a.s
Bu uygulama eskiden de vardı. Yeni bir şey değil. Asıl sorun gereksiz yere o cihaz oraya niye gönderildi veya alındı. İşte sağlıkta dönüşümün asıl problemlerinden biri bu.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir