MEDİMAGAZİN - Araştırma, hayvansal gıdaların bitkisel gıdalarla değiştirilmesinin kardiyometabolik sağlığı ve genel ölüm oranlarını nasıl etkilediğine dair mevcut kanıtları derlemeyi ve değerlendirmeyi amaçladı.
Araştırmacılar MEDLINE, Embase ve Web of Science gibi veri tabanlarında ileriye dönük çalışmalara odaklanan kapsamlı bir araştırma yürüttü. Özet tehlike oranlarını hesaplamak için rastgele etkiler meta-analizlerini kullandılar ve GRADE yaklaşımını kullanarak kanıtların kesinliğini değerlendirdiler.
Temel bulgular
Kardiyovasküler sağlık: İşlenmiş etin fındık, baklagiller ve tam tahıllarla değiştirilmesinin yanı sıra yumurta yerine fındık ve tereyağı yerine zeytinyağı kullanıldığında kardiyovasküler hastalık riskinin daha düşük olduğuna dair orta düzeyde kanıt kesinliği (CoE) bulundu.
Tip 2 diyabet: Kırmızı et yerine tam tahıllar veya kuruyemişler kullanıldığında tip 2 diyabet insidansı ile ters bir ilişki gözlenmiştir. Kümes hayvanları ve yumurta yerine tam tahıllar veya kuruyemişler kullanıldığında da benzer faydalar görüldü.
Tüm nedenlere bağlı ölüm oranı: Kırmızı et yerine fındık veya tam tahıllar, işlenmiş et yerine fındık veya baklagiller, süt ürünleri yerine fındık veya baklagiller ve yumurta yerine fındık veya baklagiller tüketildiğinde tüm nedenlere bağlı ölüm riskinde azalma görüldü.
Çıkarılan sonuçlar
Çalışma, kırmızı ve işlenmiş et, yumurta, süt ürünleri ve kümes hayvanları gibi hayvansal kaynaklı ürünlerden fındık, baklagiller, tam tahıllar ve zeytinyağı gibi bitkisel kaynaklı gıdalara geçişin kardiyometabolik sağlık için faydalı olduğu ve ölüm risklerini azaltabileceği sonucuna vardı.
Bu araştırma, bitki temelli diyetlerin sağlığa faydalarını destekleyen kanıtların giderek arttığının altını çizerek halk sağlığı önerileri ve diyet kılavuzları için değerli bilgiler sunuyor.