Medimagazin logo

Yaşam süresini uzatan ilaç kısa süreli kullanımda da etkili!

Yeni bir araştırma, rapamisinin kısa süreli kullanımının, yaşam boyu tedavi ile aynı yaşlanma karşıtı etkilere sahip olduğunu ortaya koydu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yaşam süresini uzatan ilaç kısa süreli kullanımda da etkili!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Şu anda, en umut verici yaşlanma karşıtı ilaç, normalde kanser tedavisinde ve organ transplantasyonlarından sonra kullanılan bir hücre büyüme inhibitörü ve immünosupresan olan rapamisin.

Araştırmalar daha önce fare deneylerinde yaşlanmanın etkisini azaltan rapamisinlele ilgili yeni araştırmayı "İstenmeyen yan etkilere sahip olabilir, ancak ilacın yaşa bağlı düşüşün önlenmesinde kullanılması için bunların olmaması veya minimal olması gerekir. Bu nedenle, ömür boyu tedavi ile aynı etkileri elde etmek için ne zaman ve ne kadar rapamisin vermemiz gerektiğini öğrenmek istedik” diye açıklıyor.

Bilim adamları, meyve sineklerinde kısa süreli ilaç uygulamasının farklı zaman pencerelerini test ettiler. Genç, yetişkin sineklerde 2 haftalık kısa bir rapamisin tedavisi penceresinin onları bağırsakta yaşa bağlı patolojiye karşı koruduğunu ve yaşamlarını uzattığını buldular. Genç, yetişkin farelerde 3 aylıkken başlayan 3 aylık tedaviden oluşan karşılık gelen kısa bir zaman penceresi, orta yaşa geldiklerinde  bağırsak sağlığı üzerinde benzer faydalı etkilere sahipti.

Makalenin yazarlarından Dr. Thomas Leech "Erken yetişkinlik dönemindeki bu kısa ilaç tedavileri, aynı anda başlatılan sürekli tedavi kadar güçlü bir koruma sağladı. Ayrıca rapamisin tedavisinin, orta yaşa kıyasla erken yaşta verildiğinde en güçlü ve en iyi etkilere sahip olduğunu bulduk. Öte yandan, sinekler geç yaşamda rapamisin ile tedavi edildiğinde, hiçbir etkisi olmadı. Bu nedenle, rapamisin hafızası öncelikle erken yetişkinlikte aktive olur” dedi.

rapamisin
yaslanma karsiti ilac
yaslanma
Yorum (1)
Nurullah camci
tersizkulanim vergisi kalsın
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir