Sadece özel hastanelerde çalışmasına izin verilen yabancı sağlıkçılardan bugüne kadar Sağlık Bakanlığına 443 başvuru geldi, bunlardan 425’ i uygun bulundu, 188'i çalışmaya başladı, başvuruların 24'ünü ise Yunanistan vatandaşı sağlıkçılar yaptı.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devlet memurları için Türk vatandaşı olma şartı bulunduğundan yabancı sağlıkçıların sadece özel hastanelerde çalışabildiğini söyledi.
Şencan'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de çalışmak isteyen yabancı sağlıkçıların diploma veya uzmanlık belgesinin denkliğinin YÖK tarafından onaylanması, göreve başladıktan sonraki bir yıl içinde TÖMER'in Türkçe sınavından B veya daha üstünde not almaları gerekiyor. Bu süre sonunda belge ibraz edilmezse çalışma belgesi iptal ediliyor. Türkiye'de öğrenim görenlerden denklik ve Türkçe için belge istenmiyor.
Türkiye'de yabancı doktorların çalışmasına özel sektörün sağlık iş gücü ihtiyacının karşılanması amacıyla izin verildiğine dikkati çeken Şencan, planlamadan muaf olarak yabancı hekimler için kadro açılabildiğini ve çalışma izni verilebildiğini söyledi.
Şencan, Yunanistan'daki tıp eğitiminin ileri düzeyde olduğunu belirterek, "Yunanistan'daki tıp eğitimi Türkiye'deki standartlara yakın. Özel sektörün ihtiyacı Yunanistan'dan gelecek doktorlarla karşılanabilir" dedi.
Müezzinoğlu'nun açıklaması
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'deki gelişmelere işaret ederken Yunanistan'da 7 bin doktorun yurt dışında iş aradığını belirterek, "Benim de onlara ihtiyacım var. Yunanistan'ın 7 bin doktoruna kapılarımız açık. Onları bu ülkeye, birikimleriyle bu millete hizmet etmeye davet ediyorum" ifadesini kullanmıştı.