Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, 23 Ekimde Van'da meydana gelen depremin ardından Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verildi.
Hızlı, etkili, her detayı önceden planlanmış ve üzerinde çalışılmış bir ''kriz organizasyonu'' yapıldığı belirtilen açıklamada, Bakan Recep Akdağ'ın deprem bölgesine acil olarak (3 saat içinde) intikal ettiği, ilk müdahaleleri, sağlık kriz organizasyonunu bizzat Bakan Akdağ'ın yönettiği ifade edildi.
Sağlık Afet ve Acil Durum Yönetiminin (SAKOM) en üst düzey alarmla hızlıca toplandığı, aktif halde çalışmalarını 24 saat esasına göre sürdürdüğü bildirilen açıklamada, SAKOM'un sevk ve kontrolünde sağlık çalışanlarının, 112 ekiplerinin, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nin (UMKE) hızlıca deprem mahalline ulaşmalarının sağlandığı vurgulandı.
Van ve ilçelerinin 112 Acil Sağlık ekiplerinin, bölgede hazır olan ambulanslar ve UMKE elemanlarının ilk 20 dakikada olay yerinde olduğu ifade edilen açıklamada, kara ve hava ambulanslarının çok hızlı şekilde Van ve Erciş'e ulaştığı bildirildi.
Deprem günü akşam saatlerinde Van ve Erciş'te 145 ambulans, 9 UMKE aracı, 500 ilave sağlık çalışanının hizmet verir hale geldiği belirtilen açıklamada, bütün bunlar yapılırken çok hızlı şekilde hastanelerin yaralı sevkleri için hazır hale getirildiği, bölge illerinde toplam bin 800 yatağın deprem yaralıları için hazırlandığı, Ankara'ya sevkler için her türlü önlemin alındığı vurgulandı.
Deprem yaralılarına hizmet verilirken hastanelerin kendi işleyişlerinin aksatılmadığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanemiz çok önemli bir sınav verdi. Bölgeye yaptığımız depreme dayanıklı hastaneler Türkiye'nin gururu oldu. Van ve Erciş'e çadır hastaneler kurularak burada yaralılarla ilgili önemli hizmetler verildi. Bakanlığımızın 'Alo 184 İletişim Hattı' üzerinden depremde yakınları yaralananlara her türlü bilgi desteği sunuldu.
Deprem sonrasında her türlü sağlık hizmeti aksatılmadan sürdürülüyor. Bulaşıcı hastalıklarla ilgili önlemler alınıyor ve sahada gerekli bilgilendirmeler yapılıyor. Depremzedelere psikolojik destek hizmeti sürdürülüyor.''
-Rakamlarla Van depreminde sağlık-
Açıklamada, yatırılmak üzere diğer illere gönderilen yaralı sayısının 785, şu anda hastanelerde yatan yaralı sayısının 496 (Van 266, Ağrı 10, Iğdır 2, Erzurum 57, Ankara 47, Diyarbakır 44, Elazığ 23, Muş 16, Bitlis 19, Siirt 1, Bingöl 1, Batman 3, İzmir 2, Gaziantep 4, Şanlıurfa 1), çadır hastane polikliniklerinde muayene edilen hasta sayısının ise 7 bin 212 olduğu bildirildi.
-Hava-kara ambulanslarıyla sevk ve UMKE-
Bölgeye sevk edilen toplam 112 ambulans sayısının 212, Van'daki 52 ambulansla birlikte 264, şu anda görev yapan ambulans sayısının 160, hava yoluyla sevk edilen toplam yaralı sayısının 121 (Sağlık Bakanlığı ambulans uçaklarıyla 57, Sağlık Bakanlığı helikopterleriyle 18, Türk Hava Yolları uçaklarıyla 9, askeri helikopterlerle 33, Türk Kuşu uçaklarıyla 4) olduğu ifade edilen açıklamada, bölgeye sevk edilen UMKE aracı sayısının 54, bölgeye sevk edilen gezici sağlık aracı sayısının da 9 olduğu belirtildi.
-Hastane-tedavi-
Açıklamada, yoğun bakıma yatırılarak tedavi edilen toplam yaralı sayısının 159, şu anda yoğun bakımda yatarak tedavi gören yaralı sayısının 82, orta ve büyük ameliyat edilen toplam hasta sayısının 248, kurulmuş çadır hastane sayısının 5 (Erciş 3, Van 2), yedek bekletilen çadır hastane sayısının 3, seyyar ameliyathane sayısının 1, gönderilen tıbbi sarf malzemesi ve ilacın 71 ton olduğu kaydedildi.
-Personel-
Diğer illerden bölgeye sevk edilen toplam sağlık personeli sayısının 2 bin 508 (Uzman hekim 262, sağlık kurtarma görevlisi (UMKE) bin 252, 112 ilk yardım ekibi 737, psikolog 16, çevre sağlığı teknisyeni 8, diğer 233) olduğu bildirilen açıklamada, Van personeli hariç şu anda görev yapan personel sayısının bin 820 (uzman hekim 121, sağlık kurtarma görevlisi 930, 112 ilk yardım ekibi 685, psikolog 15, çevre sağlığı teknisyeni 8, diğer 61) olduğu belirtildi.
Açıklamada, ölen sağlık çalışanı sayısının 8 (ölen 3 doktor dahil), yaralanan sağlık çalışanı sayısının 5, yakını ölen sağlık çalışanı sayısının 33, yakını yaralanan sağlık çalışanı sayısının 2 olduğu ifade edildi.
-İlginç notlar-
Açıklamaya göre, depremden ''ilginç notlar'' ise şöyle:
''Depremden sonraki 20. dakikada 2 ambulansımız acil yaralıları Patnos'a götürmek üzere yola çıktı. İlk 30 dakika içinde Erciş Devlet Hastanesi personelinin tamamına yakını hastane bahçesinde hazır olarak yaralılara müdahale etmeye başladı.
Yolda olan Adilcevaz ambulansı Erciş'e yönlendirildi ve ilk 15 dakikada Erciş'e ulaştı. Ayrıca Tatvan, Muradiye, Patnos, Doğubayazıt ve Iğdır ambulansları ilk 20 dakika ile 1 saat arasında olay yerine ulaştı.
Van UMKE ekibi ise hemen yola çıktı ve Erciş'e kısa sürede ulaştı, saat 15.00'te enkazdan 4 çocuğu sağ olarak çıkardı. Bitlis ve Ağrı UMKE ekipleri de saat 15.30'da olay yerine ulaşarak hemen yaralı kurtarma çalışmalarına başladı. 2 saat içinde 3 ambulans helikopter ile yaralı nakline başlandı.''