Medimagazin logo

Uzaktan eğitimle uzmanlık eğitimi Anayasa’ya aykırı değil!

Anayasa Mahkemesi aile hekimlerinin uzaktan eğitimle aile hekimliği uzmanı olmasının Anayasa’ya aykırı olmadığına hükmetti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - HABER MERKEZİ
Uzaktan eğitimle uzmanlık eğitimi Anayasa’ya aykırı değil!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-663 sayılı Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 2 Kasım 2011’de yayınlanmasının ardından Anayasa Mahkemesine dava açılmış ve bu Kanun Hükmünde Kararnamenin bazı maddeleri iptal edilmişti.

 

CHP'nin başvuru dilekçesinde sözleşmeli aile hekimlerinin 6 yıl uzaktan ve/veya kısmi zamanla aile hekimliği almasının Anayasa'ya aykırı olduğu belirtilmişti.

 

Madde neleri içeriyordu?

Sözleşmeli aile hekimi olarak çalışmakta olanların, tıpta uzmanlık sınavı sonuçlarına göre, merkezî yerleştirmeye tabi olmaksızın, Tıpta Uzmanlık Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde aile hekimliği uzmanlık eğitimi yapabilmelerine imkan verildi.

Sözleşmeli aile hekimlerine yönelik olarak getirilen bu imkan, 2020 tarihine kadar yapılabilecek.

Bu eğitim, uzaktan ve/veya kısmi zamanlı eğitim metotları da uygulanmak suretiyle yapılabilecek ve en az altı yılda tamamlanacaktır.

Uzmanlık eğitimi süresince aile hekimliği sözleşmesi devam edecek.

Uzmanlık eğitimi ile beraber aile hekimliği hizmetlerinin yürütülmesine ve ilgililere ödenecek ücretlere ilişkin usul ve esaslar çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Bu çerçevede yapılacak aile hekimliği uzmanlık eğitiminde çekirdek eğitim müfredatı, rotasyonların uygulanması ve eğitimin şekli ile diğer hususlar Tıpta Uzmanlık Kurulunca saptanacak.

 

 

Neden karşı çıkılmıştı?

Dava dilekçesinde;

Aile hekimliğinin bir uzmanlık dalı olduğu,

Tıp fakültesi mezuniyetini takiben girilebilen TUS ile hak kazanılan üç yıllık bir uzmanlık eğitiminden sonra aile hekimliği uzmanı unvanının kazanılabildiği,

Bu uzmanlık eğitiminin teorik eğitimin yanında uygulamalı tıp eğitimini de içerdiği,

Aile hekimliği uzmanlık eğitiminin, diğer uzmanlık eğitimleri gibi eğitim kurumlarında tam gün esasına göre ve eğitim sorumlularının nezaretinde yürütüldüğü,

Bu yöntemden yalnızca sözleşmeli aile hekimi olarak çalışan hekimler yönünden ayrılmayı gerektiren bir nedenin olmadığı,

Bu hekimlerin farklı koşullara tabi tutularak hizmet içi eğitim sonucunda uzmanlık yetkisi almasının, Anayasa’nın 2., 10. ve 130. maddelerine aykırı olduğu ileri sürülmüştü.

 

 

Anayasa Mahkemesi ne dedi?

Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararında sözleşmeli aile hekimleri yönünden olağan aile hekimliği uzmanlık eğitimine nazaran daha farklı bir eğitim yönteminin öngörüldüğü ve en belirgin farklılığın, sözü edilen kişilerin bir yandan sözleşmeli aile hekimi olarak çalışmaya devam ederken, diğer yandan da aile hekimliği uzmanlık eğitimini alabilecek olmaları olduğunu kaydetti.

 

Eğitimin, uzaktan eğitim ve kısmi zamanlı eğitim metotları da uygulanarak gerçekleştirilebileceği için 3 yıldan 6 yıla çıkarılmasının ihtiyaç olduğunu belirten Mahkeme, aile hekimliği uzmanlık eğitiminin içeriği ve aşamalarının sözleşmeli aile hekimleri yönünden değiştirilmesinin söz konusu olmadığını yani bir aile hekimliği uzmanı hangi aşamalardan geçip de uzman oluyorsa sözleşmeli aile hekimlerinin de aynı aşamalardan geçeceğini vurguladı.

 

Ayrıca, sözleşmeli aile hekimlerinin alacağı aile hekimliği uzmanlık eğitiminin Tıpta Uzmanlık Kurulunca belirlenecek esaslar çerçevesinde yürütüleceği ve eğitim müfredatı ile rotasyonların uygulanması ve eğitimin şekli ile sair hususların Kurul tarafından belirleneceği kuralda açıkça ifade edildiğini belirten Anayasa Mahkemesi,  aile hekimi açığının giderilmesi amacıyla ve geçici bir süreyle, olağan aile hekimliği uzmanlığı eğitimi yönteminden farklı olarak daha esnek bir eğitim metodunun uygulanmasının Anayasa’ya aykırı bir yönü bulunmadığına hükmetti.

uzaktan
eğitimle
uzmanlık
eğitimi
anayasa’ya
aykırı
değil!
Yorum (33)
erdal kaya
iyi o zaman ben de diğer alanlarda uzmanlık almak istiyorum TUS sınavına tabi olmadan ve asistanlık süreci yaşamadan ben de bi taraftan kardiyoloji polikliniğinde çalışırken bi taraftan da uzmanlık almış olayım(böylesine bir adaletsizlik olurmu?)
0
Cevapla
hakan ak
merhabalar neden uzmanlık verme gibi bir çaba içerisindesiniz,sertifika süresini uzatarak da çözüm üretebilirsiniz. bu ülkede bir gecede öğretim üyesi olan zihniyete yakın bir anlayışla, oturdukları yerde yaklaşık 20000 aile hekimine neden uzman unvanı vermeye çalışıyorsun.populist bir politika yapıp ben bilmem kaç kişiyi uzman mı ettim diyeceksin. el insaf doktorlar uzman olmak için ne emekler veriyorlar. sen kendinde nasıl bir yetki görüyorsunda bunu yapıyorsun. 1. o zaman bütün uzmanlık dalları açıktan eğitimle uzmanlık verebilecek olsun.neden çalışıyoruz ki sınava oturduğumuz yerde uzman doçent prof olalım. 2. 20000 aile hekimine uzman unvanı vererek 20000x1000tl lira fazladan ödeme yaparak devletin parasını çarçur ediyorsun 3.teorik eğitimle uzman olunmaz ben dahiliye, pediatri, kadın doğum plk yapıp tecrübe kazanıyorum peki ya onlar ? kağıttan uzman yapmak sana ne sağlayacak nasıl bir ego tatmini bu . 4.aklınızı başınıza devşirin lütfen. 5.bir öneri :2020 yılına kadar sertifika süresini uzatırsınız zamanla uzman aile hekimleri sisteme dahil olur.şu an da aile hekimi olanlarıda emekli olana kadar sözleşmelerine dokunmazsın olur biter. 6.akıl akıldan üstündür ....
0
Cevapla
A.K.
Eğer uygulanacaksa neden sadece aile hekimi olarak çalışanlara ve geçici bir süreliğine verilecek uzmanlık? O zaman pratisyen, uzman her isteyenin uzaktan eğitimle alabilmesi daha doğru değilmi? Benim ne suçum var ne aile hekimliği yapabiliyorum ne doğru dürüst iş bulabiliyorum,hakları da başkalarına hediye edilmiş lab uzmanı oldum diye sanki çok büyük bir suç işlemiş gibi cezalandırıldım hep bugüne kadar,inanın allah var özelde bir ara o da zorla iş buldum da beraber çalıştığım pratisyen hekim arkadaşların yarısı ücretine çalıştım,iş ilanları ki başka şehirleri de takip ediyordum çoğu diploma arıyor ya da çok düşük ücretlere gel diyor e peki ben neden pratisyen hekim olarak çalışsam kazanacağımdan çok daha düşük ücrete başka şehre babamın mezarını yaşlı annemi bırakıp gideyim... doktor olarak çalışmak istedim büyük teftişçiler çalışamazsın dediler,aile hekimliğine işsizken başvurdum onda da seçmeye alınmadım vs. Eğer böyle bir bypass yapılacaksa buna sadece pratisyen aile hekimleri dahil edilmemelidir.
0
Cevapla
dr
''Mahkeme, aile hekimliği uzmanlık eğitiminin içeriği ve aşamalarının sözleşmeli aile hekimleri yönünden değiştirilmesinin söz konusu olmadığını...'' buyurmuş. Mevcut aile hekimliği uzmanlık eğitim müfredatı daha önceden değiştirilerek zaten uzaktan eğitime uygun hale getirilmiştir. Önceki eğitim sisteminde 9'ar 8'er aylık rotasyon süreleri kısaltılarak 2 şer aylık turistik turlara çevrilmiş, ayrıca klinik rotasyon süreleri 3 yıldan 2 yıla düşülüp kıçına ne halta yarayacağı belli olmayan 1 yıl sürecek aile hekimliği saha eğitimi getirilmiştir. Aslında bu bir yıllık saha eğitimiyle pratik olarak uzmanlık eğitimi 2 yıla düşürülmüş, son bir yıldada sözde eğitim A.S.M lerinde gezin oynayın, oyalanın denilmiştir. Peki bu zeka fışkıran düzenlemeler kimin aklından çıkmıştır. Aile hekimliği anabilim dallarında konuşlanmış pek bilimsel, yüksek entellektüel , fazlasıyla duygusal?! bazı hocalarımızdan elbette.
0
Cevapla
ozan doğru
Arkadaşlar açıkça doğruları yazmak lazım,zamanında aile hekimliği uzmanlığı ingilizce sınavıyla alıyordu,şimdi de sınava giren herkes kazanabilir ki uzmanlık yapmak istemeyen de pek çok hekim var bunları düşünürsek hemen hemen nerdeyse sınava girmek yeterli aile hekimliği uzmanlığı kazanmak için. Ayrıca rotasyon dediğiniz süre doldurmaları da tahmin ediyoruz ki bu rotasyonlara bizlerde zaman ayırırız geliştirmemiz gereken açılardan kendimizi geliştirmeye devam ederiz. Bencil olmamak lazım,bu uygulama doğru ve faydalı bir uygulamadır. Bu kararı veren mahkemeyi kutluyorum. Ayrıca bu karar sizlerin bahsettiği gibi bir haksızlık içermemektedir. Acil tıp ve aile hekimliği sadece belli kişilerin sahipleneceği branşlar değildir,bu kadar hekim açığı varken ülke yararlarını da gözeterek bu branşlarda isteyen hekimlerin gerekli eğitimleri alabilmesi daha kalifiye olabilmesinin ve tabiki uzmanlaşmasının önü açılmalıdır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir