ANKARA - Romatizmal hastalıklara bağlı ya da spor ve fiziksel aktivite sırasında sakatlanma ile ortaya çıkan eklem sorunları, Türkiye'de ilk defa romatoloji, fizik tedavi, ortopedist, spor hekiminin bir arada bulunduğu Eklem Cerrahi Merkezinde tedavi ediliyor.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Bozkurt, modern çağda artan günlük yaşam aktiviteleri ve sportif faaliyetler nedeniyle özellikle eklemlerde çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşma oranlarının arttığını söyledi.
Sağlıklı yaşam için önerilen düzenli fiziksel aktivite ile birlikte orta ve üzeri yaş grubundakilerin de spor yapmaya başladığını ve daha fazla fiziksel aktivitelerde yer aldığını ifade eden Bozkurt, bu bilincin spor yaparken eklem sağlığına dikkat edilmesi şeklinde de gelişmesi gerektiğini vurguladı.
Bozkurt, eklem yaralanmalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğine, cerrahi operasyon gerektirebildiğine ve yaşam kalitesini düşürdüğüne dikkati çekerek, spor yapmadan önce ısınmanın iyi yapılması ve egzersize başlamadan önce açma-germe egzersizlerine özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
Eklem rahatsızlıklarının artmasıyla eklem cerrahi merkezlerinin de önem kazandığını belirten Bozkurt, ''Bundan hareketle Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Eklem Cerrahi Merkezi kuruldu ve çalışmalarına başladı'' dedi.
YARIŞMALI SPORLARA DÖNÜŞ MÜMKÜN
Bozkurt, merkezde ortopedist, spor hekimi, romatolog ve fizik tedavi uzmanlarının bulunduğunu dile getirerek, merkeze ilişkin şu bilgiyi verdi: ''Merkezimize, eklem ağrısı ile başvuran özellikle diz, kalça, ayak bileği, omuz ve dirsekte problemi olan hastalarımıza hizmet veriyoruz. Romatizmal hastalıkları romatoloji, fizik tedavi ile diğer eklem rahatsızlıklarını da ortopedist, spor hekimi, fizyoterapistlerle birlikte tedavi ediyoruz. Cerrahi gerektiren durumlarda ise gerekli müdahale ile tedavi yapıyoruz. Eklem sorunlarında erken tedbir almanın önemini hastalar da yavaş yavaş daha iyi kavrıyor. Bu çok önemli, çünkü erken tedbir alındığında daha sonraki dönemde eklemlerde oluşabilecek geri dönüşümü mümkün olmayan sekellerden hasta kurtulabiliyor. Daha kısa tedavilerle, günlük yaşam aktivitelerini yapabiliyor, hatta yarışmalı sporlara bile geri dönüş mümkün olabiliyor.''
YILDA 10 KIKIRDAK NAKLİ
Spor yaralanmaları içinde önemli bir yer tutan kıkırdak yaralanmalarında da başarılara imza attıklarını belirten Bozkurt, ''Hastanede son bir yıl içinde 10 hastaya kıkırdak nakli gerçekleştirildi. Kıkırdak nakli, Türkiye'de çok az sayıda merkezde yapılabiliyor'' diye konuştu.
Bozkurt, kıkırdak naklinde, hastadan kendi kıkırdağının alınarak laboratuvar ortamında çoğaltıldığını ve hastaya nakledildiğini anlattı. Bu şekilde kıkırdak hasarlarının tedavi edilebildiğini dile getiren Bozkurt, kıkırdak nakli için ülke genelinden ve yurt dışından hastaların başvuruda bulunduğunu söyledi.
Bozkurt, ''Kıkırdak naklini gerçekleştirdiğimiz son 3 hastamızdan 2'si İstanbul'dan biri de Almanya'dan geldi'' dedi.
Eklem hastalarında protez ameliyatları da yaptıklarını ifade eden Bozkurt, ''Özellikle son dönemde çok güncel olan yüzey değiştirmeyi, büyük hacimli protez koymak yerine kalça ve dize yüzey protez koyma yönünde uygulama yapan önemli bir merkeziz'' değerlendirmesinde bulundu.