Medimagazin logo

Türkiye’deki doktor göçü The New York Times'a haber oldu! 'Profesörlerimiz gibi olmak istemiyorum'

Türkiye'den yurt dışına yaşanan hekim göçleri Amerika'nın önde gelen gazetesi The New York Times'a haber oldu. Haberde, hekimlerin Türkiye'den göç etmesinin nedenleri "Türkiye’de doktorlar ülkeden ayrılıyor" başlığıyla verildi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Türkiye’deki doktor göçü The New York Times'a haber oldu! 'Profesörlerimiz gibi olmak istemiyorum'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - The New York Times'da yayımlanan ve Carlotta Gall tarafından kaleme alınan haberde Türkiye'de son aylarda hekimlerin yaşadığı problemlere, şiddet olaylarına, muayene sürelerine, olumsuz çalışma şartlarına ve maddi sorunlara yer verildi.

Bir asistan hekimin nöbet çıkışı trafik kazasında hayatını kaybetmesi, hamile bir hemşirenin darp edilmesi ve bir hekimin bıçaklı saldırıya uğraması gibi olayların tetikleyici olduğu belirtilirken son dönemde doktorların maaşının asgari ücret düzeyine yaklaşmasının ise bardağı taşıran son damla olduğu ve bu durum karşısında doktorların yurt dışına daha iyi fırsatlar aramaya gittikleri ifade edildi.

Haberde Türk Tabipleri Birliği'nin hekim göçlerine ilişkin verilerine yer verildi. Buna göre, geçen yıl bin 400'den fazla  ve son on yılda 4 binden fazla doktor görevlerinden ayrıldı.

Aralık ayında gündeme getirilen düzenlemeye de atıfta bulunulan haberde, Bakan Koca'nın “Unutmayın, bizim hekimlerimiz en iyi yetişmiş hekimlerdir ve en zengin ülkelerin gözü onlarda” ifadeleri hatırlatılarak, Türkiye'nin beyin göçü sorununu kabul edildiği ancak pratikte bir çözüm getirilmediği ifade edildi.

Haberde ayrıca yurt dışına giden ve burada hekimlik yapmaya devam eden doktorların  görüşlerine de yer verildi.

Bu hekimlerden birisi  “İstediğimiz lüks bir yaşam değil, hak ettiğimiz normal hayatı istiyoruz." derken bir başkası ise “Profesörlerimizi gördüğümde, onların durumunda olmak istemiyorum çünkü 40 yıllık bir profesörlükten sonra gerçekten düşük maaş alıyorlar.” dedi.

the new york times
doktor göçleri
yurt dışı
doktor
hekim
Yorum (16)
Coskun
Son yıllarda yurtdışına doktor göçü hızlandı. Bunun birçok sebepleri var.En başta artan iş yükü rotasyonlar. sonu gelmeyen nöbetler. düşük maaş.gibi nedenler ve bunların sonucu umutsuzluk ve geleceğine plan yapamama. Bütün bunların oradan kaldrılması için doktorların normal çalışma düzenine geçmesi ve mutlu olmaları için şunlar yapılmalıdır 1. Tıp fakülteleri kontenjanları derhal 10.000 seviyesinin altına indirilmelidir. 2. Hekimlere en az hakimler ve hakemler kadar ücre t verilmelidir.3. Küçük illerdeki tıp fakülteleri lağvedilmeli ve büyük şehirlere aktarılmalıdır. 4.Çalışma koşulları yeniden düzenlenmeli 20 dakikada bir hasta bakılmalıdır.4. Cerrahi branşlarda birgünde en fazla 4 ameliyat yapılmalıdır. 5. Her doktorun yanına bir sekreter verilmelidir. 6. Nöbet sistemi yeniden düzenlenmeli ve özellikle acillerde güvenlik önlemi artırılmalıdır. 7.Yaz mevsiminde doktorlara en az bir ay tatil planı ayarlanmalı ve dinlendirilmelidir. Şimdilik benim önerilerim bunlardır başka önerileri ve planları olanlar bu köşeden önerilerini yazabilirler.
67
Cevapla
bahtsız
Bu gün yurdun dörtbir yanında hekimler grevde. Sizin açınızdan bir haber niteliği taşımıyor mu acaba? Newyork Times bile hekimlerin durumunu haber yapıyor. Siz ülkenizde hekimler neden eylemde merak etmiyor musunuz?
21
Cevapla
Dr
Amerika duydu ancak bizim sâğırlar duymadı. Stop
35
Cevapla
Dr jonjonus
Hiçbir şeyin düzelmeyeceğine emin oldugum gibi daha kötüye gideceğini de eminim. Hemen bütün meslek grupları bu yozlaşma degersizleştirilmeye maruz kaldı. İstifa ederek en guzelini yaptım.Önce kendinizi sonra ailenizi ruhsal ve fiziksel olarak koruyacaksınız.Hastalar sonra gelir. Ülkeden giden ve istifa eden dr lar öyle buyuk kayıplar ki bu toplum bunun faturasını önümüzdeki yıllarda anlayacaktır.
25
Cevapla
UZMAN DOKTOR
newyork times da böyle bir yazının çıkması türkiyenin,ve mevcut hükümetin ayıbı.görmeyen,duymayan ve işitmeyen yönetilere duyurulur.
41
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir