Medimagazin logo

Türk Nöroloji Derneği'nden "kobay askerler" açıklaması

Türk Nöroloji Derneğinin, GATA'da tedavi gören bazı askerlerin bilimsel deneylerde kullanıldığı iddialarına ilişkin açıklamasında, iddiaya konu Transkranyal Manyetik Stimülasyon'un (TMS), kafatası üzerinde manyetik alan yaratarak beynin uyarılması prensibine dayanan bir yöntem olduğu belirtildi. Açıklamada, ''İyi tarif edilmiş metodolojik sınırlar dahilinde kullanıldığında, yöntemin canlı üzerinde bilinen bir olumsuz etkisi yoktur'' görüşüne yer verildi.
Türk Nöroloji Derneği'nden "kobay askerler" açıklaması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

     Türk Nöroloji Derneği, GATA'da tedavi gören bazı askerlerin bilimsel deneylerde kullanıldığı iddiaları ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.


     İddialara konu Transkranyal Manyetik Stimülasyon'un (TMS), kafatası üzerinde manyetik alan yaratarak beynin uyarılması prensibine dayanan bir yöntem olduğu bildirilen açıklamada, şöyle denildi:


     ''Bu yöntem, 1987'den beri gerek motor sistem hastalıklarında tanı amacıyla, gerekse çeşitli nörolojik veya psikiyatrik hastalıkların nedenlerini ortaya koyabilmek amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Epileptik olduğu bilinenlerde ve kalp pili bulunanlarda kullanılması önerilmez. Bilim dünyasınca genel olarak iyi tarif edilmiş metodolojik sınırlar dahilinde kullanıldığında, yöntemin canlı üzerinde bilinen bir olumsuz etkisi yoktur.''

türk
nöroloji
derneği'nden
"kobay
askerler"
açıklaması
Yorum (2)
CEMİL
kaynak:Transkranyal Manyetik Stimülasyon Nihat ALPAY (Eylül 2005) TMS'NİN YAN ETKiLERİ : 1. Epileptik Nöbet Oluşturma Yüksek frekans ve çok sayıda TMS uygulandığında ve MEP eşiği normalin üstünde olan hastalarda epileptik nöbetler oluşabilmektedir. Epileptojenik olan neokorteksin ve motor korteksin sürekli stimülasyonundan kaçınmak gerekir. TMS sağlıklı kişilerde nöbete sebep olmamaktadır. Fakat çoğunda ilk iki günde normale dönen EEG patolojilerine yol açabilmektedir. Bu nedenle nöbet riski taşıyan hastaların araştırılması, tedaviden önce hastalara dikkatli bir nörolojik muayenenin yapılması gerekmektedir. 2. Kognitif Yan Etkiler 3. Kafa Bölgesinde (içinde ve Üstünde) iletken veya Paramanyetik Cisimlere TMS'nin Etkisi 4. İşitme Üzerine Etkisi TMS yüksek enerjili ses üreterek işitme üzerinde ciddi sorunlar yaratır. Bunu önlemek için tıkaçlar kullanılmalıdır. 5. Baş ağrısı Kasların uyarılmasına bağlı olarak lokal ağrı oluşturur
0
Cevapla
ahmet kemal
bu yöntem hiç de yaygın kullanılan bir yöntem değil..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir