14 Mart Tıp Bayramı
MUŞ (A.A) - Bulanık Devlet Hastanesi yönetimi, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla, hastanedeki doktor ve sağlık çalışanlarına çiçek dağıttı.
Başhekim Yardımcısı Seyithan Yalınkılıç, Mali İşler Müdürü Maşallah Aknur, Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müdürü Ayşe Zırhlı, Başhekim Dr. Sadrettin Arslan'ı makamında ziyaret ederek, Tıp Bayramı'nı kutladı.
Aslan, yapılan ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, hizmetlerin yürütülmesinde katkı da bulunan tüm sağlık çalışanlarının, Tıp Bayramı'nı kutladı.
Yalınkılıç ise, tüm doktorların bayramını kutlayarak, bu vesileyle uzun zamandır görüşemedikleri hekimleri görme fırsatı yakaladıklarını söyledi.
Akman da, sağlıklı toplum olabilme yolunda var gücüyle çalışan ve insanlığa nitelikli yaşam sunmayı amaç edinen tüm hekimlerin ve sağlık çalışanların bayramını kutladı.
Ziyaretin ardından oluşturulan heyet, hastanedeki doktor ve sağlık çalışanlarına çiçek dağıttı.
14 Mart Tıp Bayramı
MALATYA (A.A) - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencileri, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla düzenlenen törende "beyaz önlük" giydi.
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törende, İnönü Üniversitesi'nin amatör müzik grubu, merhum sanatçı Neşet Ertaş'ın eserlerini seslendirdi.
Törene katılan protokol üyeleri, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencilerine beyaz önlüklerini giydirdi. Öğrencilerin ailelerinin duygulandığı törende, doktor adaylarına kitap hediye edildi, çiçek verildi.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, törende yaptığı konuşmada, hastanelerin ülkenin kaynaklarını akılcı kullanması gerektiğini söyledi.
Sağlık alanında kullanılan teknolojinin pahalı olduğunu belirten Çelik,
"Dolayısıyla bir şehirde, bir ülkede teknoloji kullanırken ülke kaynaklarının hovardaca kullanılmaması gerekir. Yani benim hastanemde şu cihaz varken hemen bitişiğimdeki 100 yataklı bir hastane de aynı cihazı alırsa bu ülkenin bu konudaki kaynağını hovardaca kullanmak olur" dedi.
Kamu ve özel sektör hastanelerinin birbirini tamamlayıcı olması gerektiğini vurgulayan Çelik, hastanelerin birbirinden bağımsız, habersiz olması halinde sağlık sektörüne ayrılan payın gittikçe yükseleceğini kaydetti.
Çelik, kurumlar arası koordinasyonun sağlanması gerektiğini belirtti.
Malatya Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Yalçın ise sağlık çalışanlarına yönelik şiddete değinerek, sağlık personelinin kendini güvende hissetmesinin önemli olduğunu söyledi.
Törene, Malatya Vali Yardımcısı Ahmet Sait Kurnaz, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, İl Sağlık Müdürü Nail Umay ve öğretim üyeleri de katıldı.
REKTÖR YÖRÜK: İKİNCİ BİR TIP FAKÜLTESİ ÇIKARACAK KADAR DONANIM VE BİRİMİMİZ VAR
EDİRNE (İHA) - Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Edirne’de ikinci bir tıp fakültesi çıkaracak kadar temel birim ve donanımları olduğunu belirtti. Halkın sağlığı için asker nöbeti tutar gibi fiili icraat nöbeti tuttuklarını ifade eden Yörük, “Çünkü biz bir serhat kentinin üniversiteyiz” dedi.
14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Edirne Tabip Odası tarafından Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde meslekte 30 ve 40’ıncı yolunu dolduran doktor ve sağlık çalışanlarına teşekkür etmek adına bir plaket töreni düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Yener Yörük ve Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu’nun yanı sıra İl Sağlık Müdürü Dr. Turgut Çalışkan, İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Hatice Gül, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Sunar ve onur konuğu olarak Ratip Kazancıgil katıldı.
EKUKLU: BİR HEKİM HASTASINA EN AZ 20 DAKİKA AYIRABİLMELİ
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilerin verdiği konserle başlayan programda açılış konuşmasını yapan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, sağlıkta pek çok sıkıntının yaşandığını belirtti. 700 bin sağlık çalışanı ve 120 bin hekimden oluşan sağlık ordusunun Türkiye’nin dört bir yanında nitelikli sağlık hizmeti verdiğini kaydeden Ekuklu, “Sağlığın temel öznesi, iyi hekimlik olmalıdır. Eşit değerler ve toplumsal yarar her şeyin üzerinde tutulmalı ve düzenlemeler buna göre yapılmalı. Bizler, Sağlık Bakanlığı’na Sayın Mehmet Müezzinoğlu’nun getirilmesiyle birlikte taleplerimizin karşılık bulması beklentisindeyiz” dedi. Uluslararası kriterlere göre bir hekimin hastasına en az 20 dakika ayırması gerektiğinin de altını çizen Ekuklu, bu konuda da birtakım düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.
İl Sağlık Müdürü Dr. Turgut Çalışkan, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun biri olarak bugünkü görevini büyük bir onur ve gururla yaptığını ifade ederek, “Mezun olduğum fakülte bugün gelişmiş kadro ve donanımla tüm Balkanlara hizmet etmektedir” dedi.
REKTÖR YÖRÜK: EDİRNE’DE İKİNCİ BİR TIP FAKÜLTESİ AÇACAK KADAR DONANIM VE BİRİMİMİZ VAR
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ise sağlık sektöründe üniversite hastanelerinde de birtakım sorunlar olduğunu ve geçen hafta Afyon’da, tıp fakültesi olan üniversite rektörlerinin bir araya gelerek bu sorunları tartıştığını ifade etti. Yeterli şartların oluşmadığı yerlerde yeni tıp fakülteleri açmak yerine var olan tıp fakültelerinin geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Rektör Yörük, “Trakya Üniversitesi olarak Edirne’de ikinci bir tıp fakültesi çıkaracak kadar temel birim ve donanımımız var. Halkın sağlığı için asker nöbeti tutar gibi fiili icraat nöbeti tutuyoruz, çünkü biz bir serhat kentinin üniversiteyiz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından meslekte 30 ve 40’ıncı yılını dolduran hekimlere Edirne Tabip Odası tarafından teşekkür plaketi verildi. Oda Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, törenin onur konuğu olan ve mesleğinde 70’inci yılı geride bırakan Ratip Kazancıgil’i de unutmadıklarını belirterek, “Kendisi bizim meslek büyüğümüz. Ondan çok şeyler öğrendik, öğrenmeye de devam ediyoruz. Edirne’nin yetiştirdiği en büyük değerlerden biri olan kendisine sonsuz saygılarımızı sunuyoruz” dedi. Kazancıgil, alkışlar eşliğinde plaketini aldı.
14 Mart Tıp Bayramı
ZONGULDAK (A.A) - Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Güven, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının gittikçe arttığını öne sürerek, "İlgili yasal tedbirlerin ve sıkı önlemlerin alınması gerekmektedir" dedi.
Güven, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla BEÜ Tıp Fakültesi konferans salonunda düzenlenen programda, sağlık çalışanlarının mesleklerini fedakarca yaptığını söyledi.
BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin bölgede üçüncü basamak sağlık hizmeti sunduğunu vurgulayan Güven, şöyle konuştu:
"Fedakarca çalışan öğretim üyelerimiz, öğrencilerimiz, hemşirelerimiz ve tüm sağlık çalışanlarımızla gurur duyuyoruz. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet gittikçe artmaktadır. İlgili yasal tedbirlerin ve sıkı önlemlerin alınması gerekmektedir. Şiddet eylemlerini nefretle kınıyorum. Hayatımızı bilgi ve becerilerine emanet ettiğimiz her türlü fedakarlık ve insan sevgisiyle mesleklerini icra eden tüm sağlık çalışanlarımızın ve öğrencilerimizin 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutluyorum."
-"Hekimlik, onurlu bir meslektir"
BEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aydın da tıbbın temel amacının insanların daha sağlıklı ve huzurlu yaşamalarını sağlamak olduğunu belirtti.
"Hekimlik mesleği insanı yaşatmayı ve acısını azaltmayı amaçlayan onurlu bir meslektir" diyen Aydın, "Sağlık personeli insan hayatına saygıyı kural bilerek ülkenin her köşesinde vatandaşlarımızın sıkıntılarını gidermeye çalışmaktadır. Hizmetteki kalite artışı vatandaşlarımızın almış olduğu sağlık hizmetlerini olumlu etkilemektedir. İmkanlar dahilinde hastalarımızı en iyi şekilde tedavi etmek temel amacımızdır" ifadelerini kullandı.
Zonguldak Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Korkut Eren ise sağlık çalışanlarının ve hekimlerin sorunlarını daha fazla dile getirebildikleri bir hafta içerisinde olduklarını aktardı. Bazı işleri iyi yapmalarına rağmen sağlık çalışanlarının üzerindeki iş yükü ve özlük haklarıyla ilgili bazı sorunların bulunduğunu savunan Eren, "Bu sorunlardan biride hekimlere ve sağlık çalışanlarına uygulanan şiddettir. Bunlar çözülmesi gereken sorunlardır" şeklinde konuştu.
14 Mart Tıp Bayramı
MANİSA (A.A) - Manisa Tabip Odası Başkanı Semin Ayhan, "Ne yazık ki 14 Mart hekimlerin sahip çıktığı bir bayram değil artık" dedi.
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı önünde tören düzenlendi.
Törende, anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Törene katılımın az olduğuna dikkati çeken Ayhan, şöyle konuştu:
"Ne yazık ki 14 Mart, hekimlerin sahip çıktığı bir bayram değil artık. Sağlık ortamında yaşananlar hekimlerin çok mutsuz ve her şeyden uzaklaştıran, hayattan koparan şeyler oldu. O yüzden 14 Mart onlar için artık sıradan bir gün haline dönüştü. Buruk 14 Mart'lar kutluyoruz. Hangi sağlık kuruluşunda olursa olsun, saldırılar çok açık ve net bir hal aldı. Bunlara karşı herhangi bir cezai yaptırım uygulanmıyor, sıradan davalar haline dönüştü. Hepsi sürüncemede, davaları takip etmeye çalışıyoruz, sonuçlarını izliyoruz ama cezaların arttırılmasına yönelik yasa değişikliği TBMM'ne sunuldu, şu an alt komisyonlarda bekliyor."
14 Mart Tıp Bayramı
MALATYA (A.A) - Malatya Sağlık Müdürü Nail Umay ve Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
Nail Umay, mesajında, toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi, insanların daha sağlıklı ve mutlu hayat sürmesi için en zor şartlarda görev yapan, özveriyle çalışmalarını sürdüren bütün hekim, hemşire, ebe, teknisyen ve diğer sağlık personelinin Tıp Bayramı'nı kutladı.
Sağlıklı bireyler ve toplumlar için verdikleri hizmetlerin bölgeye örnek teşkil ettiğini belirten Umay, bu gelişmelerde emeği ve katkısı olan tüm sağlık personeline teşekkür etti.
Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener de insanı yaşatmayı ve acısını azaltmayı, onlara daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinen, en güç koşullarda bile sağlık hizmetlerinin her alanında fedakarca çalışan tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı'nı kutladı.
14 Mart Tıp Bayramı Tarsus'ta kutlandı
MERSİN (A.A) - 14 Mart Tıp Bayramı Tarsus'ta kutlandı.
Cumhuriyet Alanında yapılan törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Tarsus Sağlık Müdürü Mehmet Sarı, sağlık çalışanlarının milletin "Beyaz melekleri" olduğunu belirtti.
2003 yılında başlayan sağlıkta dönüşüm proramıyla "devrim" niteliğinde yeniliklerin gerçekleştirildiğini ifade eden Sarı, önceleri doğan her bin bebekten 33'ünün öldüğünü, ancak yapılan çalışmalarla bu rakamın binde 7'lere kadar düştüğünü ifade etti.
Sarı, ilaç kuyruğunda günlerce bekleyen vatandaşların bugün köyündeki evine kadar ilaç ulaştırıldığını belirterek, "Çocuk felci de ortadan kalkmış durumda. Bu özveriyle mesleğini sürdüren 'beyaz meleklerimize' şiddet uygulanmasına asla müsaade etmeyeceğiz, müsamaha göstermeyeceğiz" dedi.
Törene, Tarsus Emniyet Müdürü Yaşar Aksoy, Jandarma Komutanı Binbaşı Bahadır Ersoy, Sağlık Müdürü Mehmet Sarı, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Sefa Demir, CHP Tarsus İlçe Başkanı Mehmet Özel ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.
4 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri
Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled salonundaki programda, Türk sanat müziği ve Türk halk müziği konserleri ile sağlık çalışanları güzel bir gece yaşadı.
İlginin yoğun olduğu gecede, önce Meram Tıp Fakültesi Korosu Türk sanat müziği konseri yer aldı.
Daha sonra sahneye gelen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez, halk müziği parçalarıyla hekimlik ve hekim hasta ilişkisinin konu edildiği sunum yaptı.
Konserin sonunda konuşma yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bu tür gecelerin stresli ve yoğun çalışan hekimler ve diğer sağlık çalışanları için önemli olduğunu söyledi.
Şeker, Türk sanat müziği korosunun bundan sonra da zaman zaman konserler vereceğini ifade etti.
14 Mart Tıp Bayramı
KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, KOÜ Tıp Fakültesi'nin, iyi bir tıp eğitimi vermenin yanı sıra topluma hizmeti de önemseyen ve değerleri olan bir tıp fakültesi olduğunu bildirdi.
"14 Mart Tıp Bayramı" dolayısıyla KOÜ Tıp Fakültesi öğretim görevlileri, doktorlar ve tıp fakültesi öğrencileri Kocaeli Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.
Hatun, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de hekimlerin ve sağlık çalışanlarının önemli sorunları olduğunu fakat hekimlik mesleğinin çok kıymetli, özünü insana hizmetten aldığını belirterek, her türlü zorluğa rağmen kendi değerlerini koruyan bir meslek olduğunu söyledi.
14 Mart Tıp Bayramı'nı hekimliğin kıymet bulması için önemli bir gün olarak değerlendirdiklerini ve bunun için büyük bir çaba gösterdiklerini anlatan Hatun, KOÜ Tıp Fakültesi'nin iyi bir tıp eğitimi vermenin yanı sıra topluma hizmeti de önemseyen ve değerleri olan bir tıp fakültesi olduğunu kaydetti.
Hatun, öğrencilerine çok önem verdiklerini vurgulayarak, Türkiye'de tıp eğitiminin toplumun önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu, o yüzden bu sene öğrencilerinin ön planda olması için çaba gösterdiklerini ifade etti.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI TIP BAYRAMI’NI KUTLUYOR
MERSİN (İHA) - Mersin’de sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı’nı, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutladı.
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla düzenlenen törene, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü, Mersin Tabip Odası, Mersin Devlet Hastanesi, Mersin Toros Devlet Hastanesi, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ve özel sağlık kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Hekimlerin beyaz önlükleriyle geldikleri törende, başta Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güliz İkizoğlu ve Mersin Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı olmak üzere sağlık kurumlarının temsilcileri tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kısa bir konuşma yapan Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı, 14 Mart tarihinin kendileri için özel bir gün, Tıp Bayramı’nın da çok anlamlı olduğunu söyledi. 14 Mart Tıp Bayramı’nın ilk kez 1919 yılında 1. Dünya Savaşı’nın sonunda İstanbul’un işgali karşısında tıbbiyeli öğrencilerin direnmesini temsil etmek amacıyla kutlandığını anımsatan Kırıcı, “Bizler de bugün gerek hekimlerimizin haklarını gerekse hekimliğin değerini korumak için mücadele veriyoruz. Sağlık haktır, bu kapsamda halkımızın ücretsiz, nitelikli, herkese eşit ve ulaşılabilir bir sağlık konusunda da mücadele ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz. Tüm sağlık çalışanlarının bayramını kutluyorum” dedi.
Kırıcı’nın konuşmasının ardından tören sona erdi. Öte yandan, sağlık çalışanları Mersin Sağlık Hakkı Meclisi’nin düzenleyeceği ‘Beyaz Yürüyüş’ eyleminde sorunlarını ve taleplerini dile getirecekler.
"SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDET" KONFERANSI DÜZENLENDİ
İZMİR (İHA) - 14 Mart Tıp Bayramı, İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi ev sahipliğinde kutlanmaya başladı.
İl Sağlık Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İzmir Tabip Odası birlikteliğinde iki haftayı kapsayan etkinlikler düzenlendi.
Medical Park İzmir Hastanesi’nde düzenlenen konferansta İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hemşirelik Bölümü öğrencileri ile bir araya gelen Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet” başlıklı bir konferans verdi.
Sağlık çalışanları ile hasta ve hasta yakınları arasında yaşanan şiddet olaylarının temelinde empati eksikliği, diyalogun reddi, ötekileştirme ve toplumsal kutuplaşmanın olduğunu belirten Doç. Dr. Elbek, “Kamu sağlık kurumlarında çalışanlar daha çok şiddet görüyor. Hasta sayısının artmasına doğru orantılı olarak şiddet de artıyor. Ekip uyumunun düşük, yönetici desteğinin az olması ve sağlık çalışanlarının genç olduğu durumlarda da şiddetin arttığı görülüyor” dedi.
"SAĞLIK HİZMETİ METALAŞTI"
Sistem içinde değişen değerlerin sağlık çalışanlarını hasta ve hasta yakınları karşısında tek suçlu gibi gösterdiğini ileri süren Elbek, sağlık hizmetlerinin metalaştığını, yaşamın da tıplaştığını söyledi. Moral, dayanışma, paylaşım ve şefkat değerlerinin yerine bilanço, verimlilik, sürdürülebilirliğin önem kazandığına dikkat çeken Elbek, “Doktorlar için performans değerlendirmesi, hasta yararına düşünmesi gereken hekimi bonus toplayan kişi haline getirdi. Meslek puana toplamaya endekslenirse doktor da puan toplayan memur olur. Daha fazla puan toplamayı hedefleyen doktor hızlı çalışır ve hızlı tükenir” dedi.
Elbek, puan toplayabilmek için izin kullanmayan doktorların performanslarının da düştüğüne dikkat çekti.
"SİSTEM TAŞMIŞ DURUMDA"
Türk sağlık sistemi, sağlık çalışanı ve yatak sayısının hasta sayısına yetersiz olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Elbek, “Sağlık sistemi taşmış durumda” dedi.
Yapılan araştırmalarda her 5 hastadan birinin “içimden bazen doktora vurmak geliyor” ifadesini kullandığını belirten Elbek, basında yer alan “Kelepir doktor aranıyor”, “Doktoru ile birlikte satılık hastane” haber ve ilanlarının mesleğin saygınlığını yitirmesine de yol açtığını savundu.
“Şiddete karşı sıfır tolerans” anlayışının uygulanmasının çözüme giden en önemli başlangıç olacağını belirten Elbek, kendisini dinleyen tıp ve hemşirelik öğrencilerine, tedavisi zor ve riskli hastalardan kaçmamayı, asistanlara şiddet uygulamamayı önerirken sağlık çalışanlarının özel güvenlikler yardımı ile korunamayacağını sözlerine ekledi.
Sunumu sonunda Medical Park İzmir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Orhan Satılmaz, Doç. Dr. Osmun Elbek’e teşekkür plaketi takdim etti.
Öte yandan, 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Alsancak Sevgi Yolu’nda stant açan İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Aydan Çelebiler eşliğinde İzmirlilere fakültelerini tanıtma olanağı buldu.
SAKARYA’DA TIP BAYRAMI TÖRENİ
SAKARYA (İHA) - 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Sakarya Kent Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelek sunumu yapıldı. Sakarya’daki tüm Kamu ve Özel hastaneler törende yer alırken Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Ünal Küçükyılmaz’ın törene katılmaması ve çelenk göndermemesi dikkat çekti. Törende konuşan Sakarya Tabipler Odası Başkanı Dr. Gökhan Gedikli ise yaptığı konuşmada hekimlere yönelik şiddet olaylarının ürkütücü boyutlara geldiğini ve sistemden kaynaklanan sorunlar için hekimlerin adeta hedef gösterdiğini söyledi.
14 Mart Tıp etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Bu sabah saatlerinde Sakarya Kent Meydanı’nda Sakarya’daki tüm kamu ve özel hastanelerin katılımı ile çelenk sunma töreni gerçekleştirildi.
Törene Sakarya İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Murat Alemdar, Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, Sakarya Tabipler Odası Başkanı Dr. Gökhan Gedikli, Sakarya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Rıdvan Karagöz, İlçe Sağlık Müdürleri, Müdür yardımcıları, şube müdürleri, Kamu ve Özel Hastanelerin temsilcileri, Kızılay yetkilileri ve hekimler katıldı. Sakarya kamu Hastaneleri >Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz’ın törene katılmaması ve çelenk göndermemesi ise dikkat çekti.
Saygı Duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Atatürk Heykeline çelenk sunumları gerçekleştirildi. Törende konuşan Sakarya Tabipler Odası Başkanı Dr. Gökhan Gedikli sağlık alanında yaşanan sıkıntılara dikkat çeken bir konuşma yaptı. Dr. Gedikli, temel taleplerinin; “Hekimlik sanatını içinde bulunduğumuz toplumun hizmetine sunmak ve bunu yaparken de sağlığımızdan ve iş güvenliğimizden vazgeçmeden çalışmak ve gelecek kaygısı duymadan yaşamak” olduğunu söyledi.
Hekimlere yönelik şiddetin kaygı verici boyutlara ulaştığına dikkat çeken Dr. Gedikli; “Toplumsal yaşantının tüm alanlarında şiddet giderek yaygınlaşıyor. Sağlık ortamının sorunlarının sistem kaynaklı olmasının bilinmesine rağmen hekimler hedef olarak gösteriliyor ve bu tip söylemlerle hekimlere yönelik şiddet körükleniyor. Her yeni gün bir hekime yönelik şiddet eylemi ile karşılaşıyoruz. Ne yazıktır ki çoğu zaman siyasi iradenin ve yöneticilerin tutum ve söylemleri buna zemin hazırlıyor” dedi.
Yıllardır ülkemizde sağlık alanında yapısal bir dönüşüm programı uygulandığını hatırlatan Dr. Gedikli; “Adına ister ‘Sağlık Reformu’ ister ‘Sağlıkta Dönüşüm’ denilsin, bu isimlerin tam aksine sağlıkta olan biten gerçekten bir yıkımdır. Siyasi anlayış liberal özgürlükten dem vururken özel sağlık alanında çalışacak hekimlere ‘Ben izin vermezsem çalışmazsınız’ diyerek tutarsızlıklarını ortaya koymaktadır. Korkarım ki özel sağlık alanındaki tekelleşmeyi temsil edecek bir yolun başındayız. Bunun tek açıklaması sağlığın siyasetçiler tarafından nasıl da bir rant ve kar kaynağı olarak görülmüş olmasıdır” şeklinde konuştu.
Koruyucu sağlık hizmetlerinin devletin temel ve vazgeçilmez görevi olması gerekirken hızla geçilen aile hekimliği uygulaması ile devletin bu görevden vazgeçtiğini ve açıkta bıraktığını öne süren Dr. Gedikli; “En üst tanı ve tedavinin yapıldığı yerler olarak bilinen 3’üncü basamak sağlık hizmetlerinde geçmiş bilgi, birikim hiçe sayılmış, aşırı ve gereksiz tetkiklerle hekimlik yeteneği göz ardı edilmeye teşvik edilmiştir. Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde hemen her konuda siyaset hizmetin içine sokulmaya çalışılmaktadır. Hekimler insanın sağlığının güvencesi olmak için yetiştirilirler. İnsanoğlu sağlığı ile varlığını sürdürebilir. Yani asıl olan insan hayatıdır. Hipokrat’ın dediği gibi Tıp bir sanattır. Hem de ondan insanlık sevgisinin kopmadığı çok zor bir sanat” ifadelerini kullanarak herkesin Tıp Bayramını kutladı.
Sakarya İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Alemdar ise; “14 Mart Tıp Bayramını; sağlığımızın korunması ve gelişen sağlık sorunlarımızın giderilmesinde 365 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunan siz değerli hekimlerimizin ve sağlık personelimizin sorunlarını konuşmamız ve sizlere vermemiz gereken değeri anımsamamız için önemli bir vesile kabul ediyoruz. Bu yıl yeni kurulan bağlı kuruluşlarımız ve öteden beri hizmet veren meslek örgütlerimiz ile bir bütünlük içerisinde, 14 Mart Tıp Bayramını, gerçek bir bayram gibi eda ederek, birbirimiz arasındaki ve bizlerle hizmet sunduğumuz vatandaşlarımız arasındaki iletişimimizi arttırmanın gayreti içerisindeyiz. Bu faaliyetlerimizin sizlerin sorunlarının halkımızdaki ve yöneticilerimizdeki farkındalığın artmasında ve gerekli çözümlerin üretilmesinde faydalı olmasını umuyorum. Tüm sağlık hizmet sunucularımızda gözlenen kalite artışındaki değerli katkıları için başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.
AMASYA’DA DOKTORLARDAN ATATÜRK ANITI'NA ÇELENK
AMASYA (İHA) - Amasya’da sağlık kuruluşları ile Amasya Tabip Odası yöneticileri tarafından 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.
Yavuz Selim Meydanı’ndaki anıta çelenk koyan Amasya Tabip Odası (ATO) Başkanı Dursun Ali Kodat, “Her konuda olduğu gibi tıp alanında da biz Türklerin önemli başarıları vardır. Ancak tarih yapmaktan tarih yazmaya fırsatımız olmadığı için birçok buluş ve gelişmeyi kaydetmemiş ve bunları daha sonraki yıllarda yabancı bilim adamlarının buluşuymuş gibi kabul etmişiz” dedi.
Kodat, çiçek aşısının uygulamalı olarak yapılması ile yoğurt bakterilerinin üretilmesinin bunlara örnek olduğunu söyledi.
İlk tıp bayramının 14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da tıp öğrencileri tarafından kutlandığını anımsatan Kodat, “Bu işgal hareketine tepki vermek için bu yolu seçen ve işgali kınayan öğrencilerin bu törenine Dr. Fevzi Paşa, Dr. Besim Ömer Paşa, Dr. Akil Muhtar gibi dönemin ünlü hocaları da katılmışlardır. 1919 yılında tıbbiyelilerin yurt savunmasındaki hassasiyetini gösteren bu önemli hareket daha sonraki yıllarda Türk bilim adamlarının tıp bilimine yaptıkları katkıların teşvik edildiği, buluş ve çalışmaların ödüllendirildiği, tıbbi hizmet verenlerin meselelerinin araştırıldığı bir gün olarak her yıl 14 Mart’ta düzenli bir şekilde 1976’dan bu yana kutlanmaya devam edilmiştir” diye konuştu.
Tabip Odası Başkanı Kodat, “6 yıl gibi uzun ve çok zor bir eğitimden geçerek bilgi ve becerilerini insan sağlığının korunması ve hastaların iyileştirilmesine adayan, bu amaçla zaman ve mesafe kavramı olmadan özveriyle çalışan, Atatürk’ün kendisini emanet ettiği meslektaşlarımın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyor, başta 1915 yılında Çanakkale Savaşı’na gönüllü olarak katılıp şehit düşen ve böylece 1921 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nin mezun veremediği meslektaşlarımızı, hastalarıyla ilgilenirken kendisi hastalanıp görev şehidi olan diğer meslektaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum” şeklinde konuştu.
Çelenk törenine, Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Deniz, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri M. Rüştü Ertosun, Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi hastane yöneticisi Dr. Fikret Kaya ile başhekimi Dr. Mustafa Erdoğan ve diğer sağlık yöneticileri katıldı.