Medimagazin logo

TTB: 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa etti

Türk Tabipleri Birliği gerçekleştirdiği basın toplantısında 18 ayda 8 binin üzerinde hekimin istifa ettiğini açıkladı. Toplantıda ayrıca 6178 hekimle yapılan anketin verileri paylaşıldı. Buna göre, hekimlerin yüzde 45'inin aylık geliri yeterli değil.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
TTB: 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN -  TTB “Karanlığa Karşı; Önlüğümüzün Beyazına, Özlük Haklarımıza, Halkın Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz – Emek Bizim Söz Bizim” başlığıyla basın toplantısı düzenledi. İstanbul Tabip Odası (İTO) Sevinç Özgüner Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve II. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ile İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ve Yönetim Kurulu üyesi Dr. Osman Öztürk yer aldı.

Toplantıda hekimlerin uzun saatler kesintisiz çalışma şartları,  sık nöbet tutma, yoğun iş yükü, şiddete maruz kalma gibi sorunları dile getirilirken 2020 yılında, 12 bine yakın beyaz kod verilen sağlıkta şiddet olayı yaşandığı açıkladı.

TTB açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Sağlık Bakanı Doktor Fahrettin Koca, 2020 yılının ilk 6 aylık süresi zarfında 2 bin 412 doktorun istifa ettiğini, 522 doktorun özel hastanelere geçiş yaptığını açıklasa da resmi olmayan bilgilere göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifası olduğu birliğimize iletilmiştir. Yurtdışında çalışmak için birliğimizden talep edilen iyi hal belgesi yılda 900’lere 1000’lere ulaşmıştır. Ayda yaklaşık 80 hekim, evet 80 hekim bu ülkede hekimlik yapmak yerine yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih etmektedir.”

Basın toplantısında gece gündüz demeden çalışan hekimler ve sağlık çalışanlarının buna karşılık insanca yaşayacak ödeme alamadıklarını dile getiren TTB, 81 ilden 6178 hekim ile yapılan anket sonuçlarını paylaştı. Anket sonuçlarına göre hekimlerden,

  • %45’inin aylık geliri yetmiyor.
  • %76’sı pandemi ek ödemesi almıyor.
  • %90’ı performansa dayalı ek ödeme sisteminin adaletsiz olduğunu düşünüyor.
  • %92’si geçtiğimiz sene TBMM’de kabul edilen, sağlıkta şiddet ile ilgili son yasal düzenlemenin etkili olmadığını düşünüyor.
  • %84’ü daha önce hasta veya yakını tarafından sözel ve fiziksel şiddete uğradığını belirtiyor.
  • %68’i çalışma şartlarının yoğunluğu nedeniyle hastalarıyla yeterli ve uygun şekilde ilgilenemediğini düşünüyor.
  • %72’si çalışma ortamının pandemi koşullarına uygun olmadığını düşünüyor.

Türk Tabipleri Birliği, öncelikli ve acil taleplerini şu sözlerle sıraladı:

  • Sağlıkta özelleştirmeci, piyasacı politikalar durdurulmalı, sağlık hizmetleri toplumcu bir anlayışla yeniden inşa edilmelidir.
  • Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmeli, güvenceli çalışma esas olmalıdır.
  • İşyerlerimiz alanın uzmanları ile görüşülerek güvenli, sağlıklı çalışma ortamları haline getirilmelidir.
  • Haftalık çalışma sürelerimiz önerilerimiz çerçevesinde yeniden düzenlenmelidir.
  • Temel ücretlerimiz TTB’nin görüş ve önerileri çerçevesinde belirlenmeli, emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir ödeme sağlanmalıdır.
  • COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmalıdır! Pandemi süresince çalıştığımız her yıl için derhal 120 gün fiili hizmet süresi zammı verilmelidir.

 

ttb
hekim
istifa
basın toplantısı
anket
Yorum (7)
DR.CEVDETT
DUYMAK İSTEMEYENDEN DAHA SAĞIR, GÖRMEK İSTEMEYENDEN DAHA KÖRÜ YOKTUR. Kime neyi şikayet ediyorsunuz ki???
58
Cevapla
Tolga
Niye istifa ediyor acaba bu kadar insan bir aklı başında siyasetçi görmüyor mu bitirdiniz be bizleri
27
Cevapla
dr ceyar
yöneticilerin ve bu habere facede yorum yapan aymazların cevabı...kimse vazgeçilmez değildir...mezarlık kendini vazgeçilmez sananlarla dolu....sen gidersen başkası gelir...iyi ya onların boşalttığı yere yenileri gelir vs vs vs gibi cümleler olacak...arada toy yetişmiş elemanlar devletin standart vermek zorunda olduğu hizmet düzenini asla erken dönemde kompanse edemeyecekler...göz göre göre iş güç kaybı şamata işbilmezlik...ölümü kabullenmiş kadere şuursuzca biat etmiş ve elinden daha iyisini yapma gücü varken boşa salmış tiplerin hizmet kalitesi ile kaygısı olamayacağı için ................o halde dans!
16
Cevapla
dr
Halının altına süpüre süpüre bu hale geldi iş. Gidenlerin yerine yenisi gelmediği gibi ( eee sonuçta tarlada yetişmiyor hekim), on dakkada bir randevuyla geride kalanlar daha da eziliyor...
13
Cevapla
dr.hesap uzmanı
4 YIL OKUYAN HAKİMLERİN, KAYMAKAMLARIN MAAŞI ORTALAMA 16.000 TL, LİSE MEZUNU POLİS 7500 TL, 4 YILLIK ÖĞRETMEN 7500 TL, LİSE MEZUNU UZMAN ÇAVUŞ ORTALAMA 7000 TL, 4 YILLIK MÜHENDİS MAAŞI 9000 TL, 4 YILLIK BANKA MÜDÜRLERİNİN MAAŞLARI 25.000 TL İKEN… EN AZ 10 YIL OKUYAN EN AZ 2 YIL MECBURİ HİZMETE GİDEN, YAN DAL YAPINCA 2 YIL DAHA HİZMET EDEN MESLEKİ HAYATI BOYUNCA SÜREKLİ OKUMAK VE KENDİNİ GELİŞTİRMEK ZORUNDA OLAN HER YIL HİZMET İÇİ EĞİTİMLERE GİDEN SERTİFİKALAR ALMAYA ÇALIŞAN VE EN ÖNEMLİSİ SÜREKLİ HASTA VE YAKINLARI TARAFINDAN ŞİDDETE UĞRAYAN, PANDEMİDE KENDİ CANLARINI HİÇE SAYAN ALKIŞLADIĞIMIZ UZMAN DOKTORLARA SADECE 6000 TL MAAŞ VE 4000 TL SABİT EK ÖDEME TOPLAM 10.000 TL. YANİ 1.100 DOLAR. YUKARIDAKİ ÖRNEKLERE GÖRE KARŞILAŞTIRMAYI SİZ YAPIN. İKİ AİLE DÜŞÜNÜN; BİRİNCİ AİLE ÇOCUĞUNU TIPA GÖNDERMİŞ OLSUN, İKİNCİ AİLE ÇOCUĞUNU LİSE MEZUNU OLDUKTAN SONRA 2 YILLIK AÇIK ÖĞRETİMLE BANKADA İŞE SOKSUN. BİRİNCİ AİLE 10 YILDA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ İÇİN ÇOCUĞUNA YAKLAŞIK 400.000 TL MASRAF EDECEK, İKİNCİ AİLE İSE HİÇ MASRAF ETMEDEN ÇOCUĞUNU İŞ SAHİBİ YAPACAKTIR. BİRİNCİ AİLE NİN ÇOCUĞU EN AZ 5 YIL MASRAFLARI İÇİN ÇALIŞACAKTIR. YANİ 15-20 YILDA PARA KAZANMAYA BAŞLAYACAKTIR. İKİNCİ AİLE 2.YILDA PARA KAZANMAYA BAŞLAYACAKTIR. SİZCE KİMİN MAAŞI FAZLA…DOKTORLAR ÇOK MAAŞ ALIYOR DİYENLERE CEVAPTIR. ÇOCUKLARINI YILLIK 70.000 TL VEREREK ÖZEL TIP FAKÜLTELERİNE GÖNDERENLERİN 10 YILLIK HARCAMASINI HİÇ DÜŞÜNEMİYORUM. ÇOCUKLARI, HARCADIKLARI PARAYI ANCAK 20 YILDA KAZANACAKLAR. UZMAN HEKİMLER ÖZLÜK HAKLARINI SAVUNMAK İÇİN UZMAN HEKİM DERNEKLERİNİ (UHD) KURMALIDIR. AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİNİ ÖRNEK ALMAK GEREK. SENDİKALAR VE TABİP ODALARI BU KONUDA AKTİF OLAMADILAR.
48
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir