Medimagazin logo

“Toplumda yüzde 100’e varan diyabet artışı var” / TIBBİ EĞİTİM VİDEO

Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, Türkiye’de diyabet sıklığının giderek arttığını, 1997’de 7,2 olan diyabet görülme sıklığının 2011 yılında yüzde 13,7’lere kadar çıktığını ‘www.kazabam.com’da ifade etti.
“Toplumda yüzde 100’e varan diyabet artışı var” / TIBBİ EĞİTİM VİDEO
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Metabolizma Hastalıkları Uzmanı, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, şeker hastalığı ve tedavisi hakkında, “www.kazabam.com” sitesinde hekimlere bilgi verdi.

 

Son yıllarda diyabetin gittikçe yaygınlaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, “1997’de Türkiye’de 7,2 olan 20 yaş üstü bireylerde diyabet görülme sıklığı, 2011 yılında yapılan 2. TÜMDEF çalışmasında yüzde 13,7’lere kadar çıkmıştır. Yani toplumumuzda yüzde 100’e varan bir diyabet artışı görülmektedir.” dedi.

 

“İnsülin direncini klinikte genellikle ne gösterir?”

Diyabetin tek başına görülen bir hastalık olmadığını ifade eden Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ,  “Tip 2 diyabette genellikle diyabet başlamadan önceki yıllarda insülin direnci ön plandadır.  Tip 2 diyabetin etyopatogenezinde ön planda olan sorun insülin direncidir. ‘İnsülin direncini bize klinikte genellikle ne gösterir?’ diye sorduğumuzda, aklımıza gelmesi gereken şey obezitedir. Obeziteden sonra kan yağlarındaki lipid düzensizliği dikkati çeker. Koroner kalp hastalığı şeklinde olabilir, arter şeklinde olabilir ve sıklıkla arkasından diyabet gelir. Diyabet, insülin direnci tablosunun en son ortaya çıkan faktörüdür.” şeklinde ifade etti.

 

Tedavinin bireysel olduğunu ve hangi durumlarda diyabetten şüphelenilmesi gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Karşıdağ, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Ailesinde ve kendisinde hipertansiyon olanlar, kan yağlarında düzensizlik, obezite, ailesinde diyabet; özellikle Tip 2 diyabet sıklığı fazlaysa, diyabete özgü lipid düzensizliği varsa, yani trigliserid düzeyleri yüksek, HDL değerleri düşükse; bunlar kişinin kendisinde veya ailesinde varsa, 4 kg’ı aşan bir bebek doğurduysa veya gebelik sırasında gebelik diyabeti anamnezi varsa, herhangi bir zamanda gerçekleşmiş kan şekeri düzensizliği, bozulmuş açlık glukozu veya bozulmuş açlık toleransı, polikistik over, bazı deri insülin direnci bulguları varsa, kendisinde veya ailesinde vasküler hastalıklar mevcutsa o kişinin üzerinde daha özenle durulması gerekir.”

 

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ

 

Hangi durumlarda diyabet teşhisi konulur?

Diyabet hastalığına bağlı olarak daha çok deri kıvrım yerlerinde, boyunda, koltuk altlarında veya kadınların göğüslerinin altlarında aşırı hiperpigmentli alanlar görülebildiğini söyleyen Prof. Dr. Karşıdağ, “Pigmente alanlar bazen kişiler tarafından kirlenmiş gibi düşünülebilir ve burayı kişi sabunlar, kese sürer ama bir türlü geçmez. Deri benleri karşımıza çok sık çıkan bulgulardan biridir. Koltuk altlarında, ense çevresinde olabilir. Klasik et benlerinden farklıdır. Bunlar bize insülin direncini düşündürür. İlk yapmamız gereken şey, glukoz metabolizmasını değerlendirmektir.” diye konuştu.

 

Kırk beş yaşına gelen herkesin hiçbir şikâyeti olmasa bile mutlaka açlık kan şekerinin ölçülmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Karşıdağ, sözlerine şöyle devam etti: 

 

“8-10 saatlik mutlak açlıktan sonra ertesi sabah alınan kan örneği iki kez 126 mg/dL ve üzerindeyse tanı kesinlikle diyabettir. Başka bir şey yapmaya gerek yoktur. Kesinlikle OGTT yapmayın, anlamsız olur. 100-125 mg/dL arasındaysa bunun adı bozulmuş açlık glukozudur. Bu durumda mutlaka 75 g glukozla iki saatlik OGTT yapılır. Eğer kan şekeri 100’ün  altındaysa diyabet yok diyebiliriz, ancak kesinlikle yok, diyemeyiz. Çünkü bazen açlık kan şekeri normal olduğu hâlde şeker yükleme testi ve diğer testlerle kişide diyabet olduğu gösterilmiştir. Tokluk kan şekeri patolojik olan bireylerin yaklaşık üçte birinde açlık kan şekeri tamamıyla normaldir. O nedenle eğer açlık kan şekeri klinik tabloya göre biraz ilerideyse bize bir şeyler gösterebilir. Daha gizli saklı tablolarda ise genellikle açlık kan şekeri değersiz kalır. Bu nedenle 45 yaşına gelmiş herkesin kan şekerine bakılmalıdır. 126 mg/dL’nin üzerindeki kişilerde bir daha tekrarlanmalı, eğer yine 126’nın üzerindeyse kesin diyabet tanısı konulmalıdır.”

“toplumda
yüzde
100’e
varan
diyabet
artışı
var”
Yorum (2)
Mücahit Altuntaş
Toplum kilo alıyor.Neden ? Nasıl önlenir? Türkiye obesite için aklı başında , topyekün , gıda sektörünü de içeren , basını da içeren , yaptırımları , sınırlamaları olan bir işlem yapılıyor mu ? Örneğin mısır şurubu, şekerli ürünlere ek vergi , tam tahıl ürünlere vergisiz satış , kolaylık , teşvik gibi.KAmu spotlarını en çok izlenme zmanlarına yayınlamaya ek vergi indirimi kolaylıklar sağlanıyor mu ? Bahsettiğim bunlardır. İnsnalara spor yapmak , yada kendine vakit ayıracak sosyo-ekonomik kültürel yaklaşımlar , perspektifler sunuluyor mu ? İnsanın taşeron kültür ve işsizlikten uygunsuz ve aşıçı çalışmaya mahküm edildiği kültürde akşam eve gelince acısını rafine ve aparatif belenmeden çıkarması ayrı bir sorundur.Yada hareketsizlik. Bu sorunları karşılıyormuyuz ? Bunlara evet diyorsak sayın Kubilay Karşıdağın bu temcit plavı misali sözlerinin anlamı var. Bu sözler ve yaklaşım 10 yıl öncede böyleydi.Bu yaklaşımlarla kök sebebe yine inemiyoruz.HEp tanı koymak.Ama önlemek sorunu görmek yaklaşımına ve eşgüdümüne uzağız. Tıpkı sağlık sisteminde olduğu gibi hep aşırı uzmanlaşmış ve perakendeci yaklaşımları sürdürüyoruz. Sonra maden patlıyor yada obezite patlıyor. “Tip 2 diyabette genellikle diyabet başlamadan önceki yıllarda insülin direnci ön plandadır. Tip 2 diyabetin etyopatogenezinde ön planda olan sorun insülin direncidir. ‘İnsülin direncini bize klinikte genellikle ne gösterir?’ diye sorduğumuzda, aklımıza gelmesi gereken şey obezitedir." demiş.
0
Cevapla
A. YILDIZ
BENCE %100 DEN FAZLA OLMALI. BU KONUDA DİN ADAMLARINA DA ÇOK GÖREV DÜŞMEKTE. KAN ŞEKERİ DÜZEYİ İLE SAĞLIKTA ŞİDDET ARASINDA DOĞRU , TERS YA DA ÇAPRAZ ORANTI MI, YOKSA ORANTISIZLIK MI VAR. KONUYA DERHAL AÇIKLIK GETİRİLMELİ. ŞEKER GERÇEKTEN BİR HASTALIK MI YOKSA TOPLUM İÇİNDE VAR OLAN TEMEL İÇGÜDÜLERİN DIŞA TAM OLARAK PROJEKSİYONU MUDUR? ŞEKER MEMLEKETİMİZİN ŞEKER İNSANLARINA SELAM OLSUN DERKEN ASLINDA İÇİMİZ KAN AĞLIYOR. ŞÖYLE Kİ: BEYİN METABOLİZMASININ TEMELİNİ ÇAY ŞEKERİ OLUŞTURDUĞUNA GÖRE ŞİDDET İLE KAN HBA1C DÜZEYİ ARASINDAKİ KORELASYON BİRÇOK ULUSLAR ARASI SOSYOLOJİK DERGİDE YAYIN OLMUŞTUR. BAYRAM ŞEKERİ TADINDA GÜNLER DİLERKEN KAN ŞEKERİNİN NEDEN OLDUĞU BAŞTA TRAFİK KAZALARI OLMAK ÜZERE TÜM OLUMSUZLUKLARIN SON BULMASINI DİLERİM.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir